ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Túl sok vagy túl kevés?

2010.11.26. 23:19 - hanaura

Közel sem láttam annyi dolgot de megfordultam pár helyen. Ayahuasca téren többynire elég magasan van a léc, hiszem amiket lehet olvasni, hallani, az nem hétköznapi. Aztán hogy mennire sikerül ezt kivitelezni, kvázi nem állni a medicin útjába, az más kérdés. Nyilván próbálgatja az emebr, de akaratlanul is ott vannak azok a prekoncepciók amikkel érkezik a korábban hallottak alapján.

Nos én főleg kétféle esetről hallottam/tapasztaltam ayahuasca medicin gyógyítás közben:

1: Nem működik "eléggé".

2: Túl jól működik.

Mind a két esetről sokat írtam már. Az előbbi azért nehéz dolog, mert többnyire akkor jön amikor az ember otthon barkácsol. Ahogy a többségünk. És naná, hogy felmerül, hogy jó lett-e a főzet, megfelelőek-e a körülmények, és a többi.

A második eshetőség az, mai azért nehezebb mert amikor a folyamat elindul, azt már csak a Jóisten állíthatja le, de ő meg nem szokta. És ahogy a youtube-os felvételeken sokszor látni, elképesztő súlyos dolgok felmerülnek amikor az ayahuasca megdolgozza az embert. Ez ellen védekezni meg lehetetlen dolog. (Attúl függetenül meg szoktuk próbálni.)

 

Többnyire pontosan ez a probléma, a rettegést, az őrületet az okozza, hogy az ember ki akar lépni az adott helyzetből, ami, ahogy írtam is, nem lehetséges. A fenti felvétel már az első percben bőséges bepillantást enged abban, milyen az amikor az ayahuasca alaposan megdolgozza az embert, és hogy milyen érzelemmel viseltettik az alany a helyzettel szemben. Soha nem állítanám, hogy EZ az ayahuasca. Először is a tököm tudja, hogy mi az ayahuasca. Szeretném megismerni, de még nem ismerem. Másrészt az alapján ami keveset tudok: ez IS az ayahuasca. Szépség és szörnyeteg. Az pedig nem véletlen hogy az ehhez értők többnyire még rá is pakolnak arra, hogy a gyógyulni vágyó túllépjen az elméje csodálatos mozijának a szintén, és átérjen oda, ahol bizony munka van. Ez nem wellness sámánizmus, és nem is a csodák kertje. Illetve az, de azért meg is kell dolgozni.

Szerintem a legfontosabb a biztonság. A sámán jelenléte, ha nem is kötelező, de ezért szerencsés. Olyan nincs, hogy én már ismerem ezt az egészet. Sámánok mondják, hogy próbálják megfejteni a dolgokat, de nem megy nekik. No comment. Mindazonáltan akár egyedül próbálkozik az ember, akár egy kis körrel, akár szervezetten, szertartásos jelleggel (nem kérdés, hogy ez a legelőnyösebb, biztonság szempontjából pedig főleg), nagyon fontos, hogy az épségéről gondoskodjon.

Biztonságos körülmények között ezekkel a dolgokkal nem lehet gond. Lehet munka, örüljön neki aki ezt a részét kapja, mert valóban történik vele a dolog, de probléma, betegség, károsodás nem igen lehet. Ahogy írtam: biztonságos körülmények között.

Azért hangsúlyozom ezt, mert amit írni fogok az erre, és kizárólag erre a helyzetre érvényes!

Az én véleményem, és nem csak az enyém az, hogy ha az ayahausca gyógyító hatását nem érezzük teljesnek, annak a dacára, hogy mi MINDENT megtettünk ami rajtunk múlott, akkor érdemes még magunkhoz venni belőle.

És az a váleményem, hogy ha kutyaszorító van, és kezd a helyzet, akár fizikailag, akár mentálisan (netán spirituálisan) neház lenni....akkor bizony érdemes a medicinbe kapaszkodni. Az hozott oda, az indított el azon az estén...és az fog elkísérni.  Bizony, sokszor meg is teszteli az ember bizalmát, mert ott, amikor kedz keményebbre fordulni a helyzet, már nem az van amit gondoltunk, vagy amire hergeltük magunkat, vagy amit olvastunk, hanem ami bennünk van, a szívünkben. És ha ott nincs bizalom afelé a folyamat felé ami vezet minket, akkor elég nagy bajba kerülhetünk, akkor jön a félelem a kormányrúd elengedésétől....rutinosabbak már úgy kezdik hogy el is engedik....mert úgy sokkal jobb. Na mindegy.

Az egésszel azt akartam csak mondani, hogy ha biztonságban vagyunk, és már eldöntöttük, hogy  amedicinhez fordulunk segítségért, akkor fogadjuk is el a segítséget, és bármi van, csak forduljunk a medicinhez, bátran kérjünk még.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr452475878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takasuri 2010.12.01. 21:06:54

No, ez igen tetszett :)

Azzal együtt, hogy nem tudok angolul, számomra ez a film mutatta be eddig legjobban az Ayahuascát

thx :)


süti beállítások módosítása