ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Különböző ayahuasca főzetek

2011.02.09. 02:41 - hanaura

Jó régóta nem írtam főzésről...:)

A téma nyilván azokat érdekli elsősorban akik szeretnének maguk ayahuasca medicint készíteni, vagy pedig próbálkoznak, és új utakat, módszereket keresnek.


Azért azt remélem, hogy a többiek is érdekesnek fogják találni az alábbiakat...


Ha az Amazóniai sámánizmust vesszük alapul, márpedig nem tehetünk mást mert az AZ ayahuasca, akkor leszögezhetjük, hogy sose lesz meg a tuti recept, azon prózai oknál fogva, hogy minden sámánnak saját receptje van, amit nem igazán szoktak kiadni. Erre is volt ellenpélda, Hilario sámán például írt valahol az ő receptjéről. Arra én a nyakamat tenném, hogy -jogosan- a listáról lemaradtak dolgok, azaz van ott még ez-az. Másrészt pedig semit nem írt sem az arányokról, sem az elkészítési módról. Azaz írt is meg nem is, inkább amolyan érdekesség volt.

A másik sámán, akivel Olaszban személyesen sikerült beszélgetnem Luis Eduardo Luna volt, aki szintén nagyon készséges volt az ayahuasca receptjével kapcsolatban, a fent említett kollégájával szemben ő "csak" Banisteriopsis caapi-t és psychotria viridiis-t használ.

Egyszerű, nem?

Még ő mesélt róla, hogy Peru, Ekvádor területén viszonylag népszerű a komoly növény arzenál felvonultatása, de ott náluk Brazíliában főleg a két alap növényt használják, és ebből nem hiányzik semmi, bármi a felhasználási szándék ez mindig jó mindenre.

Nagy hülyeség lenne igazságot tenni akarni, ezt próbálom kis senkiként el is kerülni, a fenti példával azt akartam mondani, hogy van ilyen is és olyan is. Nincs tuti. Aki komolyan kultiválja az ayahuascát, az úgyis megtalálja a saját útját, minden tekintetben. Ez egy nagyon gazdag tradíció, tehát bármelyik része kelti fel az ember érdeklődését az ayahuasca sámánizmusnak, garantáltan egy gazdag területre fog tévedni.

Az ayahuasca két fő komponense a Banisteriopsis caapi és a psychotiria viridiis/diplopterys cabrerana. Ehhez nem kell más, ahogy Lui mondta. De lehet sok dolgot hozzátenni. Itteni kezdő kísérletezőknek javaslom, és sámán vagy komoly szakember híján mindannyian azok vagyunk, a tapasztalai különbségek dacára, hogy NE próbálgasson olyan növényt amit nem ismer vagy amiről ellent mondásos baromságokat olvasni a neten. Az alapnövények viszonylag dokumentáltak, de ezek a kiegészítők sokkal kevésbé. Ha van segítség hozzá, akkor minden rendben de egyébként inkább ne.

 

Nyugaton elterjedt az úgynevezett ayahuasca analóg tea. Ez azt jelenti hogy az ayahuasca alkotóelemeihez hasonló hatású növényekkel dolgozik az ember. A végeredmény nem ayahuasca lesz (noha SEMMIVEL se rosszabb), hanem ayahuasca analóg.

A két világot, noha én valamilyen szinten feleslegesnek érzem, lehet kombinálni, és ebből is kijöhetnek jó dolgok. Nyilván ezeket a próbálkozásokat már nem védik a tradíciók. Mivel nem tradícionális dolgok. De ettől még lehetnek jók természetesen.

Ayahausca analógnak főképpen a peganum harmalát, és a mimosa hostiliis-t használják, viszonylag olcsó áruk, és könnyű beszerezhetőségük, illetve elkészíthetőségük miatt. Elsőre érdemes ezekkel a növényekkel próbálkozni, mert maga az elkészítés sokkal könnyebb, így a siker is esélyesebb. Később lehet kevergetni a dolgokat, de szerintem, és ez nyilván az én szubjektív véleményem, hogy felesleges. A lián ugye adva van, az az alap. Ha a hozzá való másik növény már analóg, akkor az már egy értelemben nem is ayahuasca. Persze a mimosa hostiliis Amazóniai....Hanem egy másik ugyanolyan jó medicin, én ezt még el tudom fogadni ayahuascaként, de minden egyéb keverék már más kategória.

Azt tudni kell, hogy ezekből a növényekből számtalan orvosság készül Amazóniában. Nem csak ayahuasca, sőt. Az ottani sámánok pedig nem osztályoznak, nem rangsorolnak, és főképpen nem hasonlítanak össze. Ezeket mind mi szoktuk. Amikor azt írom, hogy ez vagy az a főzet nem ayahuasca szintén ezt jelenti: egy másik medicin. És pont. Nem jobb, nem rosszabb, csak más, nem ayahuasca. Arról nem is bezsélve, és erről sokat írtam hogy az ayahuasca nem csak egy kémiai képlet, a dalok, a rituálé ugyanolyan fontos elemei mint a megfelelő növény elkészítés.

A pontos arányokról, amiket én ismerek vagy használok, nem tudom érdemes-e beszélni, vagy érdekel-e valakit, egy biztos: az a fajta végtelen változatosság, és másság ami ezt a világot jellemzi, rendkívül elfogadóvá teszi azt aki ismerkedik vele. Tiszteletteljessé az ayahuasca felé, tiszteletteljessé más medicinek iránt, és főképpen tiszteletteljessé azok iránt akik szintén ezt az utat járják, arról nem is beszélve akik odaadták ezt az utat. Mindannyian úgy tanultunk ebbe bele, hogy valaki segített, senki nem a kisujjából szopta ki a jót, én magam is nagy hálát érzek az iránt a barátom iránt aki segített nekem elindulni.

Remélem egyszer meghálálhatom neki!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr602648252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Sárkány 2018.07.26. 11:29:43

Szia!

Engem érdekelnének az arányok.
S az, hogy a főzet mondjuk hűtőben (ha sok lenne) meddig tárolható el, a hatóanyagok benne maradnak-e vagy frissiben kell meginni?
1 személyre kellene az arány.

Várom válaszod a tianamacs79@gmail.com címre. Köszönöm a segítségedet. :)

Endre Juhász 2019.03.09. 22:00:11

Sziasztok!
Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen teaként nevezi meg, s az én tapasztalatom talán kissé eltér ettől. Cusco-ban találtunk egy sámánt (Khus, vagy eredeti nevén: Andrew), aki segítségünkre volt a gyógyító növénnyel való megismerkedésünkben. Nekem egyértelműen megforrt, alkoholos italnak tűnt az első korty után. Az éjszaka folyamán még egy adagot kaptam, mert nem volt elég hatásos. Ugyanazt az alkoholos ízt éreztem mint a korábbinál.
A piacon kapható a főzet alapjaként szolgáló cserje, melyet rövid darabokra vágnak, majd kalapáccsal szétzúzzák a rostokat, végül több órán keresztül főzik. Lehűlés után több napig várakoznak érlelés címén. A cserje nevét sajnos nem sikerült megtudnom. Mindenesetre a használati útmutató arról beszél, hogy az ital halálhormon termelésre aktiválja a szervezetet, ezért minenképpen ki kell hágyni ha életben akarunk maradni.


süti beállítások módosítása