ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

A legalapvetőbb ayahausca filmek egyike

2010.08.30. 01:12 - hanaura

Címkék: film

Természetesen sok jó ayahuascával, és hasonló dolgokkal foglalkozó film van, hála istennek egyre könnyebben hozzáférhetőbben. Emlékszem 1-2 éve (ami ugye nem volt olyan messze!) alig találtam valamit mondjuk a youtube-on, és igen csak szűrni kellett a jó cuccokat, mert nincs az a téma a világon, amiben nincs felesleges, b-kategóriás cucc. Na most, ha ebben a percben rákattintok kedvenc videótárunkban, döbbenetsen sok film van, és jobbnál jobbak.

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy az igazán fullos anyagok 1-2órás dokumentumfilmek, amiket nem a jútubon talál meg az ember. vagy nem egészben.

A Shamans of the Amazonas sajnos nem ágyazható be ide, illetve nem találtam belőle ide betehető részleteket, de talán a legalapvetőbb dokumetum film. Bárkinek ajánlott a rákeresése neten, ilyen letöltőállomásokon.

Ami az én tervem, hogy a Shamans of the Amazonas, és még pár igazán alapvető film mégis a lehető legkönnyebben hozzáférhető legyen az az, hogy a következő találkozóra egy segítő barát közreműködésével fogok készíteni mindenkinek egy dvd-nyi anyagot, több hosszabb filmmel, és akkor azt már lehet egymás között csereberélni.

Természetesen akinek van valami jó anyaga, amit szívesen megosztana másokkal, az ne tartsa magában!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr482257663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2010.08.30. 07:34:08

érdekes mód ezek az időzítések valami fenomenálisak! szóval a lényeg hogy a kedves tárhelyszolgáltatóm megnövelte 30gb a tárhelyemet így nem kell gondolkodom, torrentoldalakban, addat.hu-ban, rapidshare-ban, elég sok anyagot feltudok tölteni. persze nem dvd-k lesznek de mepróbálok korrekt tömörítést alkalmazni s valami kategóriát felállítani. épp 2 napja találtam meg a dmt- the spirit molecule filmet (nem tudom teljes-e emrt 40 perces ha látta vki visszaigazolhatná) azt épp most teszem fel, s ha már így szó esett róla feldobom a hét elején a postban említett filmet is.

bufo 2010.08.30. 13:09:50

Fasza!
A DMT-The spirit of the molecula rovid film, majd megnezem pontosan hany perces nalam, de szerintem a 40 perc stimmel.
A konyv viszont egy eleg vastag kiadvany, szerencsere par honapja sikerult beszereznem azt is.. :)

meneruwa 2010.08.30. 18:01:00

az már megvolt, lassan kigondolom a "tudástárat" az oldalra. még van egy interview a dmt-s filmhez azt nyomom fel s hirtelen bedebom ide is a linket akit érdekel szedheti majd. holnap ha minden jól megy vagy éjszaka feltolom a fenti filmet is. bár most gondolkodom nem-e keverem egy másik filmmel

hanaura 2010.08.30. 19:22:05

Meneruwa!
Igen, ez az a film
Találtam amúgy két akár ide is betehető részletet a youtube-ról, de az egyiknek a beágyazása le volt tiltva, a másik meg azzal kezdődik, hogy azzal a bizonyos transzparenssel tiltakoznak, hogy az ayahausca az nem drog, és ez nekem egy érzékeny téma, még csak nem is érintettem, és nem is fogom, mert ez a fajta megítélés az általam elérhető eszközökkel itt az oldalamon úgy védhető ki, ha ezt az evidenciát nem is feszegetem, ezért soha nem írtam ilyen "miért nem drog az ayahuasca" jellegű cikket, hiszen én magam ebből indulok ki, ha az lenne, akkor ez az oldal nem létezne.
Nyilván a filmben meg van a maga miértje, csak nem akartam, hogy aki életében először kattint ide az pont ezt kapja be.

De lehet, hogy nekünk kellene feltolni részleteket a yútubra (is)?:)))

A tárhelyes dolog úgy tudom régi terved, nagyon-nagyon jó lenne ha lenne egy ilyenféle közösségi gyűjtemény!!

(A kettőnk részét érintő dologról meg írok privátban, még jó, hogy itt leírtam mi van, mert gyorsan érkezett rá válasz az "égből"..:))

hanaura 2010.08.30. 21:34:12

Óóóó, köszönjük!!!!!!!

Manao 2010.08.31. 20:32:16

Nem csak ayahausca-val kapcsolatos filmek, többnyire le is tölthetőek:
www.worldchangemedia.com/

Manao 2010.08.31. 20:35:10

Nem csak ayahausca témájú filmek, többnyire letölthetőek:

www.worldchangemedia.com/

meneruwa 2010.09.01. 07:39:29

a Manao által linkelt oldal tényleg jó, lesz több időm jobban átfésülöm, hátha nem kell mindent feltölteni elég csak linkelgetni

meneruwa 2010.09.01. 07:40:26

pláne hogy fenn van náluk is a shamans of the amazon :D ezért kinlódhattam :D

meneruwa 2010.09.01. 07:43:34

bocs a sok irásért de most olvastam hogy megszűnik a fenti oldal. de még lehet töltögetni bizonytalan ideig szóval hajrá.

hanaura 2010.09.01. 08:23:27

Meneruwa!
Azért van a komment lehetőség, szóval csak hajrá!:)))
Másrészről ennyi hasznos dolog után amiket idetettél, akár kakasviadal,pornó vagy illegális box liknet is idetehetnél!:)

Amúgy meg csak jó, hogy a Shamans-t feltetted, ha megszűnik, mert tapasztalatom szerint nem azonnal érnek be itt a dolgok, a többség nem a cikk/link kirakásakor él a dologgal, hanem jó esetben később, addigra meg ki tudja mi lesz azzal az oldallal.

Hja, Manao, igen, az oldal tényleg elég jónak tűnik!!
Én szeretek elég sokfajta filmet, még a tágabb értelemben vett témában nem is feltétlenül baj, ha nem egy straight edge ayahausca filmről van szó....valamelyik nap olyan yopo-filmet láttam....huhh....:)))

meneruwa 2010.09.01. 15:51:22

pfff. egy kettő nekem se volt, meg reggel óta töltögetem mert van amit közbe is töröltek pedig még a hírcsatornában benne volt :( nem szeretek lopni ezért ugyanugy teszem fel az oldalamra ezeket a filmeket ahogy találtam itt, visszahivatkozva, aztán ha megszünne az oldal meg a linkek majd feltolom én is ujra a dolgokat.

meneruwa 2010.09.01. 15:53:49

najó, reggel sokat írtam tuti, mert az előbbi hozzászólásom elveszett :D a rengetegben, mindegy ezeket a filmeket vagyis a nagyrészét bevadászgatom az oldalamra. jah s ha valakit érdekel dali andaluziai kutyus :) cimu filmje, most letöltheti: www.meneruwa.hu/dali


süti beállítások módosítása