ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Ayahuasca és hányás...

2010.06.04. 00:07 - hanaura

Nagyon érdekes dologról mesélt nekem egy barátom, ami elgondolkodtatott ezzel a sokszor szóba kerülő hányással kapcsolatban. Elég sokat gondolkodtam a napokban.

Nos a barát mesélt róla, hogy egyszer készített yopót. Ismeritek ezt a tradícionális Dél-Amerikából származó medicint? Az ayahuasca mondhatni közeli rokona, ha van rá igény, már csak amiatt, hogy egy családról van szó, szívesen írok, most legyen elég annyi azoknak akik nem annyira ismerik.

Nem túl sok felvételt találtam a youtube-on. Nyilván egész, hosszabb filmek léteznek a témában.

 

Elsőre a yopót nem ismerők számára elég riasztó felvétel lehet, nos hát igen, a bennszülöttek gyógymódjai nem túl szentimentális utakat jelent.

Na mindegy, ha érdekel valakit, szívesen írok erről.

 

Ami az eredeti gondolat volt: Haversrác mesélte, hogy amikor egyszer készített yopót, nem sikerült neki. Nem érkezett a hatása. Pedig technikailag mindent, de tényleg mindent megtett. Na és itt jön a lényeg: minden olyan anyag, és kémia, ami rosszullétre, hányásra készteti az embert, az jelen volt! És nem volt hányás, rosszullét, kellemetlen hatások. És ezzel kapcsolatban merült fel a gondolat, hogy vajon csak kémia okozza-e a konkrét rosszullétet? Mert itt egy bizonyíték, hogy nem! És ebből arra következtetek, hogy sok-sok fizikai nehézség komoly mértékben nem hatóanyagok kérdése, hanem a megélt dolgok felkavaró hatása! És itt jön be a képbe amit az indiánok tartanak az ayahausca okozta hányásról, hogy az egy megtisztulás, hogy a rossz, hamis, hazug dolgok távoznak ilyenkor. És ezt én magam is így tapasztaltam. De hát mondhatná valaki erre, hogy ez itt biza egy igen szubjektív tapasztalat. Nos ebben az esetben tudok a fenti esettel érvelni, ami viszont tény, és nagyon is objektív. Abba, hogy egy technikailag teljesen jól elkészített medicin miért nem hat, most ne menjünk bele. Sok faszságot hallottam ilyesmikről, hogy ennek, meg annak a szelleme. Lehet, hogy így van, félre értés ne essék. Én azt gondolom, hogy a növényeknek szelleme van, és az ayahuascának szelleme van, de hogy mikor ki szól, ki üzen és mit, arról nem túl bölcs dolog spekulálgatni. Ha már itt tartunk, sok dolgot nem értek egy-egy ayahuascázás alatt történtekből, de később MIVEL nem erőlködök értelmezéseken, beledumálásokon, utólag rengeteg dolog a helyére került. Azt hiszem ez egy jó stratégia, főleg olyanoknak, mint én, akik hajlamosak tévedni.

Mindazonáltal a barátom által tapasztalt és elmesélt dolgok, tapasztalati bizonyítékok alapján egy egészen más mederbe terelik a testi nehézség okainak értékelését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr82054984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2010.06.04. 19:21:30

lehet kicsit szkeptikusan kezdem, de először is kiemelem, még nem fogyasztottam aya-t szóval így kérdezem akkor, ha van benne valami amit írtál akkor egy idő után teljesen megtisztítaná a tested a lelked az aya és az utána következő aya fogyasztások teljesen hányás és rosszullétmentsek kellenének hogy legyenek? Persze ez inkább logikus kérdés mint szőrszálhasogatás, remélem nem veszitek rossz néven.
Amúgy most találtam egy vaiduj filmet akinek meglenne jelezhetne nekem én most nyomzok utána: www.vineofthesoul.com/

Takasuri 2010.06.05. 01:58:58

Szia :)

"egy idő után teljesen megtisztítaná a tested a lelked az aya és az utána következő aya fogyasztások teljesen hányás és rosszullétmentsek kellenének hogy legyenek"

Weöres Sándor szavait kölcsönözve írnám le, amit ezzel kapcsolatban gondolok.

"Az egyetlen igazi tanulás: a lényünkben szunnyadó tudásnak tevékennyé ébresztése. "

Úgy vélem, ehhez segítség - egy alternatíva - az Aya. De... valójában, ahogy erre szépen felhívja a figyelmünket sok koan is: valójában a felébredt állapot bármikor bekövetkezhet. És, néha az is elég, ha a mester felemeli légycsapóját :) Mert nem ettől függ, vagyis nem külső, anyagi dolgok függvénye. mert: "Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra."

Az aya segít, hogy haladjunk az úton. Rajtunk áll, mi mit kezdünk - nem az aya lényeg - hanem mit kezdünk: MAGUNKKAL. Szóval... azt gondolom, ez nem egy mechanikus dolog, hogy x-szer Ayát iszom és megtisztulok. (az hogy középsuliba járok, nem jelenti azt feltétlen, hogy érettségizni is tudok)

Amúgy meg... ez a szenvedés dolog... abszolút szinten, felszabadult szinten - ahogy mondják :) meg ugye maga fogalom jelentése szerint is így van - máshogy él meg az ember mindent. Nincs öröm vagy fájdalom, mert az egy. Persze, most szavakkal leírhatatlanról beszélek szavakkal :)

De.. a szenvedés, vagy rosszullét... nekem sincs ezzel bajom, pláne mint igazi jó skorpiónak. Ha "szenvedést" tapasztalunk, annak mindig jó oka van. És ha az okot akarjuk megtalálni a szívbe, szívünkbe kell keresni.

Amúgy meg, a testi rosszullét, csak a folyamat része. Ennyi, ezzel jár :)
Mint az, hogy újra és újra meg kell fürödni. mert ezt a testet, mint ahogy a finom szintűt is folyton tisztítani kell.

Valahogy így látom én ezt :)

hanaura 2010.06.06. 08:38:51

Nekem erről az jut az eszembe, hogy ha legközelebb valaki megkérdez engem arról, hogy mégis milyen az ayahuasca akkor elmesélem azt amikor hajnalban, a hideg szélben a barátaim felvittek a hármas határ hegy tetejére megnézni napfelkeltét.
Hat várakozó ember, ahogy felbukkan a hidegben a hegy mögül a nap.
Na nekem ilyen az ayahuasca is.
És erre megkérdezhetné bárki, hogy akkor meg mi a francnak KELL az ayahuasca.
Nos, az ayahuasca nem KELL.
Enélkül is elsétálhatsz a hegyre megnézni.
De lehet, hogy soha nem jutnál el oda hogy megnézd azt a napfelkeltét, és annak is lásd ami, és akkor hálás leszel az ayahauscának, hogy elvitt addig, hogy ezt láthasd.

hanaura 2010.06.06. 08:40:40

De igen, mi a napfelkeltére vagyunk kíváncsiak, az tény.
Viszont akik, amik segítenek, azokat jó a napfelkelte élménye alapján értékelni, becsülni.
Nem "csak" barátok, vagy nem "csak" varázsitalok.....mert igazából nem is azok, nem is csak azok....de ezt tényleg azt tudja igazán akinek mind a kettő volt/van...igazi barátságok, és jó segítő...

Takasuri 2010.06.07. 03:06:14

Találtam - szerintem - ideillő néhány sort. Feladvány: kinek tollából származnak a sorok?

a helyes megfejtést beküldők közt értékes ajándékokat sorsolunk ki :)

s akkor következzék az idézet:

"Ugyanaz a szike megfelelő szándék, tisztaság, tudás mellett lehet életmentő, illetve ezek hiányában életet oltó is.

Éppen ezért senki ne várja, hogy majd az "ayahuasca szelleme" megtisztítja és világossá teszi a próbálkozó szándékát!

Nem fogja!

Ez az, amit magunknak és magunkban kell megtennünk, enélkül talán ad az ayahuasca, mert az ayahuasca egy nagylelkű tanító: de nem a lényeget.""

hetszunyukapanyanyimonyok 2010.06.08. 23:20:35

Szia!

Talán azért nem hányt a barátod, mert vegetáriánus?

találtam egy érdekes részt ezen az oldalon:
www.lycaeum.org/languages/hungarian/vgomba.html#KEMIA

az érdekes rész:

"A MAO (mono-amino-oxidáz) gátlás az emberi agy kémiai immunrendszere, feladata, hogy a szerotoninra hasonlító monoaminra végzõdõ molekulákat lebontsa, az agyba ne engedje be. MAO enzimeket az agy állandóan termel. Ezeket az enzimeket úgynevezett MAO gátlókkal le lehet állítani vagy bontani. A leállítást nevezik visszafordítható MAO gátlásnak, mivel pár óra múlva a MAO enzimek újra mûködésbe lépnek. A visszafordíthatatlan MAO gátlók az enzimeket teljesen lebontják, ilyenkor - szerencsére nem egészen visszafordíthatatlan az állapot - a szervezetnek egy-két hétre van szüksége az enzim újragyártásához. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi MAO gátlás sokkal veszélyesebb, mivel a szervezet sok ideig védtelenül marad a monoaminoktól, ezért általában a visszafordítható MAO gátlók használatosak.

Az emberi agyban a szerotoninmolekulák száma stabil, errõl egy szabályozó rendszer gondoskodik. A MAO gátlók színrelépése után a szabályozás megszûnik a gátlás idejére és a hírvivõ molekulák száma jócskán megnõ. Valószínûleg ennek köszönhetõ az élmények intenzitásának növekedése. A MAO gátlás megszûntével a szerotoninmolekulák száma visszaáll az eredeti szintre.

Amint látható és a volt is már róla szó, a pszilocibingomba tartalmaz DMT rokon vegyületet kis mennyiségben. Mivel a DMT orálisan nem aktív, mivel a szervezet MAO enzimei lebontják, mielõtt az agyba kerülne. Viszont, ha a gombát valamilyen MAO gátlóval keverik, (pl. a legelterjedtebb a Szíriai rutafû (Peganum harmala), amely egy visszafordítható MAO gátló) akkor a gomba felér egy dél-amerikai ayahuasca itallal, amely a világ egyik legerõsebb pszichedelikuma.

Aki efféle kalandra vágyik és nincs rosszul a gondolatra, hogy valami ilyen mélységben zavarja meg szervezete életfolyamatait, az jobb, ha tisztában van a MAO gátlás veszélyességével. Mivel a MAO blokkolás után a szervezetbe kerülhetnek a DMT mellett egyéb más, monoamin-ra végzõdõ veszélyes anyagok is, ezért

szigorúan tilos:

* Amfetamint tartalazó drogokkal (pl. MDMA, pejot, meszkalin) együtt
* Speed-el, kokainnal együtt
* Állott, vagy magas tiraxintartalmú ételekkel együtt
(Alkoholtartalmú italok,
Banán,
Bab,
Sajtok,
Halak (fõleg a füstölt, tartósított, hosszabb ideig állott),
Ginszeng,
Protein kivonatok,
Hús, máj (fõleg az állot vagy romlott - századosztályú éttermeknél vigyázat!),
Kolbász, bolognai, pepperoni és szalámi,
Sauerkraut,
Tökmag,
Levesek,
Élesztõ, élesztõkivonatok (nyersen))

MAO gátlót fogyasztani !!!

Ugyanis a MAO gátlók nemcsak az emberi agyban fejtenek ki hatást, hanem más fontos területeken, így például a beleben. Ezért van az, hogy olyan molekulák is felszívódnak a bélfalakon, amelyeket normális esetben a MAO enzimek nem engednek.

Nyilván ez a szigorú megkötés az oka annak, hogy a dél-amerikai ayahuascát fogyasztó indiánok a szertartás elõtt napokig kizárólag növényeket, legfeljebb friss (!) halat fogyasztanak."

hanaura 2010.06.09. 00:55:37

Hétszűnyű!
Azért többnyire a tisztulás nem marad el, ha jó a főzet..:)))
Ahhoz már elég magas szinten kell lenni.....

Takasuri 2010.06.11. 00:01:19

Szia!

De tetszik a névválasztásod Koponyányi :)

hááát, én vega vagyok több mint 10 éve.... de hánytam :)

Teafa 2010.06.15. 11:45:27

Szia!

Engem is érdekel a téma, bár az aya-hoz még nem volt közöm, azért lenne egy kérdésem - ha már ennél a témánál tartunk - barátom is átment ezen a hányás dolgon (egy sokkal egyszerűbb és populárisabb növény által) és a véleményedet kérdezném, hogy szerinted az is egy megtisztulási folyamat lehetett? (azóta hányt párszor de már jó ideje nem :) )

Mert én is érzem azt, hogy a növény világban van valami különleges összefogó erő, lehet ezt most szellemnek vagy akárminek nevezni, de ha igen akkor ez a "megtisztulás" az "ő" segítsége által történt a barátomban?

hanaura 2010.06.16. 01:34:01

Látok rá esélyt!
Az ayahausca esetében ez mindenkoron a tisztulás velejárója, és mint olyan, nem egy alacsony szintű taszító valami, hanem nagyon is szent dolog, gyógyító erővel, és egy nagyon erős spirit-tel.
Megkérdezhetem, hogy a barátod milyen növényt vett magához?

Teafa 2010.06.17. 17:34:45

Ő cannabis levéllel került komolyabb filozófiai kapcsolatba.

Takasuri 2010.07.04. 21:08:27

Ja! A lényeg (épp időben írok!! :DDD ) Engem érdekel, írj kérlek a yopórol :)

hanaura 2010.07.05. 12:48:44

Rendben, de lehet, hogy megkérem rá a Bufót, mert erről ő sokkal-sokkal többet tud!


süti beállítások módosítása