ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

A lényeg

2009.12.11. 00:41 - hanaura

Címkék: lényeg

Az ayahuasca egy nagyon különleges tanító. Ma egy nagyon jó barátunknál voltunk a Mernyauval, mindenféléről beszélgettünk a legmagasabb spirituális dolgoktól a kakaós sütiig. :)

Többek között Ő is egy olyan ember, akit ezen a szférán keresztül ismertem meg, és ahogy mindenki mástól is, Tőle is nagyon sokat tanultam. Sőt, még többet is!

Szóba került a fórum/blog-találkozó is, és hogy ez mennyire jó dolog. Én kezdettől fogva, és ezt számtalanszor leírtam, közösségben gondolkodtam, és nem egy szűk szabályok közé erőltetett, szabályzott valamiben. Az ilyen lekontrollálásoknak amúgy is többnyire rossz vége van. Sok féle dolgot degradáltak már le így emberek. És én nem gondolom, hogy rossz szándékkal. Néha kellenek a szabályok. Legfőképpen önmagunktól, önmagunk felé. Mert akkor én azt úgy hívom, hogy önfegyelem. Különösen, ha az ember a szellemvilágban kotorászik, ez nem árt. Mert lehet, hogy az ayahuasca nem hazudik, és nem csap be. Én hiszek ebben. De az, hogy az egyén akár ezt, akár bármilyennemű tanítást hogy értelmez és épít bele az életébe, az egy másik dolog. Egy másik marha nehéz dolog. Mert néha, szerencsére nem sűrűn, de néha látni, hallani vagy olvasni olyan esetekről, amikről beszélt egy kiváló előadásában Frecska Ede is: Az ayahuasca egy nagyon nagylelkű tanító, mert a nem megfelelő ember számára is ad.

De nem  lényeget.

Szóval fontos, hogy ha van egy tök mindegy milyen tanítója az embernek akkor a tanításokat hogy értelmezze. És mi a legjobb teszt erre?

A mindennapi élet.

Az igazi tanulásnak nem csak célja van, hanem hatása is, és ennek meg kell látszódnia. Talán nem ma és nem holnap, és az is lehet, hogy nem lehet szavakba foglalni. És akkor felesleges beleerőltetni valamibe, mert annak megint csak egy "másik út" a vége. Ami még az is lehet, hogy egy jó út. De nem az amiről azok a mesterek jártak és amiken lépve biztonságban érzi az ember magát, mert mások leszúrkáltak egy két kandellábert, hogy lásson a botorkáló. Szóval érdekes kettősség ez: A magam útja, ami nekem jó, de egy biztos módszerrel.

És még sok minden másról is beszélgettünk, mots csak címszavakban egy keveset írtam, holnap folytatjuk!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr711589484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása