ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Egy nagyobb lélegzetvételű komment a legutóbbi íráshoz

2009.11.19. 21:43 - hanaura

Ogre nagyszerű írásához írt a kommentben Meneruwa szintén nagyon jókat. Na már most könnyen lehet, hogy mindenki olvassa a cikkek mellett a kommenteket (mostanában mintha kevesebb lenne...), de ha mégsem, akkor betenném ide, szerintem jól illeszkedik Ogre írásához, aki remélem gyakrabban fog írni a blogra.

És akkor én is ayahuascareality olvasó leszek!:)))

De tényleg, nagyon ritkán van idő rendesen elolvasni az írásaimat, többnyire csak átfutom, és inkább az én bűbájos Mernyaum szokta megszépíteni.

Tehát, az említett komment:

 

Egy kis helyre igazítás: a "Megint a vallásról:" részhez. Ha úgy fogod fel mint a földi bolygónk teremtéstörténetét hülyeség az egész biblia (mármint az első része) de ha úgy nézed hogy csak a zsidók történelmi könyve úgy megállja a helyét mivel Mózes 1:16 És elméne Káin az Úr színe elől, és letelepednék Nód földjén, Édentől keletre.
Tehát ez a rész nem zárja ki azt hogy máshol is lehetett élet a bolygón de csak szigorúan akkor ha csak egy nép teremtéstörténetét látjuk benne, különben vérfertőzésből alakult volna ki az egész emberiség. (??? :) )
Másrészt ha már bibla, az utóbbi években (na jó kicsit több) olvasgattam Grandpierre Attila "Élő Világegyetem"-ről szóló írásait elég sok van hadd ne idézzek de összísűrítva kb. annyi a lényeg hogy a Világ mindeség is valami organikus "élő" "szervezet" így a biblia leegyszerűsítve tökéletes teremtéstörténetet ír le mivel isten saját képmására teremtette az embert vagyis ha isten a világegyetem mint a legfelsőbb élőlény akkor mi sem nézhetünk ki másképp, mi sem állhatunk másból mint kémiai részecskékből.....
na így reggeli mellé gondolkodtatónak remélem jó volt :D

 

Azt hadd jegyezzem meg, hogy az olvasottság folyamatos növekedésének dacára is mostanában kevesebb a komment. Hova lett például Mr. Mandelbrot? Felki szétát? Annyira szerettem a kommentjeiket! És természetesen mindenki másét. Ilyenkor amikor olvastam ezeket, illetve most kiváltképpen Meneruwa kommentjét, arra gondolok, hogy tényleg együtt szerkesztjük az oldalt!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr431538055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2009.11.20. 17:30:46

Ezt egészen biztosan nem kellett volna kitenni. Csak mert te nem fogsz fel valamit, attól az még nem hülyeség.

Szégyelld magad.
Egyes.

meneruwa 2009.11.20. 17:47:23

@enamel: öööö lehetne részletesebben? én eddig úgy tudtam az ószövetség egy mitikus teremtéstörténet mint ahogyan minden népnek megvan a maga története ahogy például nekünk is. Legalábbis én ennek fogom fel s akkor nincs vele gond viszont ha másképp tekintünk rá el lehet vinni az egészet egy afféle vallási fanatizmussá ami hálistennek :) a "samanizmus"-ban nem szerepel sosem.
(mellesleg el kell mondjam katolikus neveltetést kaptam aztán egyszer ahogy egyik kispap ismerősöm mondta mikor rájött hogy neki papnak kell lennie, egyszer csak megcsapta valami s akkor tudta hogy ő pap lesz -megjegyzem az is lett- viszont engem,is megcsapott :) valami s akkor döbbentem rá hogy az egyházak teljesen elferdítik a dolgokat a valós indokokról és ők is a nagy propaganda része amit tegnap itt olvastam féljünk a haláltól élvezzük az életet, pusztítsunk mindent csak a most számít a ma! (persze itt most minden vallásról szó van egyik sem kivétel)

hanaura 2009.11.20. 20:44:13

Enamel!

Mire gondolsz?
Csak érdekelne, mert úgy érzem nem írt senki személyeskedő dolgot, vagy dikerkt kritizálást, de ha úgy gondolod, hogy mégis, akkor segíts nekünk, és fejtsd ki ezt bővebben!
És akkor esetleg legközelebb már elkerülhető a félreértés

meneruwa 2009.11.20. 21:31:30

nagy valószínűséggel enamelnek rosszul esett hogy nem úgy beszéltünk a bibliáról mint valami szent és megsérthetetlen akármiről. legalábbis én erre gondolok. de sztem csak blogot tévesztett. :)

hanaura 2009.11.20. 23:23:42

Meneruwa!

Nem tudom...
De most őszintén: szerinted ebben az írásban volt bármi személyeskedő?
Én szívesen beszélgetnék Enamel-lel, akár itt, akár a fórumon, vagy bárhol máshol, mert érdekel miért jött le neki ez.
Ettől függetlenül én örülök ennek a cikknek és ha készül hasonló, akkor garantáltan azt is beteszem ide, a diktatúra földjére!:)))))


süti beállítások módosítása