ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Aham brahma asmi

2009.09.11. 22:51 - mernyau

Ahogy ma ültem a metrón, megint elnézegettem az embereket. Hogy mennyire csúnyák, hogy mennyire nyomorékok.

Természetesen nem a külsejükről beszélek, hanem arról, amit sugároznak. Annyira ritkán látni embereket.

Most nem akarok ebbe nagyon belemenni, mert biztos mindenki látta a Mátrixot, aki nem, nézze meg - és nyugi 11 év nem egy nagy lemaradás.

Azon gondolkoztam, hogy ha tudnák, hogy ők valójában kicsodák, akkor nem tömnének magukba úton - útfélen szemetet.

Szerintetek természetes az, hogy minden dologra tudunk egy nevet? Figyeljetek!

Macska - whiskas, Tisztaság - Domestos, Fejfájás - advill, fogfájás - demalgon (vagy mi) Sampon - Loreal stb. stb.

Úgy élünk, mint egy beprogramozott gép. Ha van valami bajunk, vágyunk, kívánságunk, csak beugrik a megfelelő szó, és már megyünk is a célirányba megszerezni. Nem tűnik súlyos vagy nagy dolognak, pedig szerintem az. Az életünk minden apró mozzanatára van már valami. Olyan nincs, hogy nincs.

A legborzasztóbb a fogyasztói társadalomban, hogy ateista. És mivel ateista, tagadja a lélek létét, és mivel tagadja a lélek létét, minden törekvést, amely arra irányul, hogy felfedezd magad, mint szellemi lény, mint valami, ami nem csak arra hivatott, hogy a test követeléseit követve ide-oda rohangáljon, hanem leüljön és megismerje önmagát, igyekszik csírájában elfojtani.

És ennek legjobb eszköze, hogy minden apró vágyra kínál több száz megoldást. Csak mondjatok valamit, hogy mit akartok csinálni, és én megmondom nektek, hogy hol és mennyiért kapjátok meg. Ne vicceljetek gyerekek, Tokyoban teljesen elkábított lányokat is kaptok szexuális célokra ( hogy olyan legyen, mintha halott lenne, csak ha valakinek még nem lenne tiszta) és egy kis extra pénzért tehetsz róla, hogy tényleg halott is legyen. És azt hiszem még akkor nem is a legdurvább dolgot hoztam fel. Ilyen beteg emberből azért (remélhetőleg) nincsen sok, de ha még nekik is meg van a piac, akkor mit mondhatok az olyan átlag emberekről, mint én?

És ha nem vagy olyan rohadt szerencsés, hogy valamilyen formában valaki megzörgeti a kapudat, "hééé, ember, gondolkozz már, mi van?" akkor lehet, hogy menthetetlenül eltévedsz, elsüllyedsz, anélkül, hogy egyáltalán tudnál róla.

És mégha ott is van benned - ahogy szerintem majd' mindenkiben - az érzés, hogy mégis csak több, vagy, mint ez a test, egy halom hús, csont, ideg és inak csodálatosan bonyolult összesége, igyekeznek ezt minél jobban lenyomni. Hiszen ha folyton el vagy foglalva a tested kielégítésével: mit vegyek fel, mit egyek, milyen parfüm, milyen autó, milyen nő, milyen drog, milyen kutya és még sorolhatnám, soha nem fogsz leülni, hogy hallgasd a csendet, hogy meghalld, milyen az, amikor valaki egy kézzel tapsol ( ez egy taoista példa, vagy zen? mindegy, szeretem ). Soha nem fogod hallani a csendet magadban és nem fogod hallani magadat, mert mire TE szóhoz jutnál, nos, arra már igazán nem marad időd a sok érzékkielégítés után.

Van egy mondás, miszerint úgy válassz társat, hogy szeresd azt, akivel az üres óráidat eltöltheted. Ez egy nagyon-nagyon mély bölcsesség. És tudjátok mi van? Az, hogy sokszor nem szeretjük magunkat ( mert nem is ismerjük) és ezért nem is merünk magunkkal maradni.

Hány embert tudtok gyorsan megszámolni magatok körül, aki egy annyira szar párkapcsolatban él, hogy ennél már az is  jobb lenne, ha egyedül lenne, és ezt nagy valószínűséggel maga is tudja? Hm? És hányan és hányszor voltatok már magatok is így?

Én nem tudom mit csinálnak az indiánok az erdőben, vagy hogy nekik mi az ayahuasca. Mert tudjátok azt gondolom, hogy merőben más életvitellel rendelkeznek, mint mi, még akkor is, ha az utóbbi időben "civilizálódtak" ( ez is egy olyan szó, amit eltöröltetnék, és fejvesztés terhe mellett engedném használni... ). Mindenkire rakódhat "kosz", naná, emberek vagyunk, bárhol is éljünk, de Isten engem úgy segéljen, egyszer azért, ha arra járok, megkérdezek pár embert, hogy nekik ez most, hogy is van?

Mert nekünk azért akkora élmény az ayahuasca, mert jó eséllyel életünkben először találkozunk magunkkal. Amit még soha senki nem engedett, halljuk magunkat, a test, a test az csöndben van - szenved! És innen tudnod kell, hogy nem a tested vagy. Fekszel, mint egy halott - a tested fekszik, mint egy halott, és végre, végre! magaddal vagy. Csodálatos! Na de ők? (Úgy gondolom, hogy vannak ennek szintjei, hogy ki milyen kapukat zörget, mert van, aki még csak magával barátkozik, de bizonyosan vannak más szintek is...)

Ne sértődjetek meg ezen, mert nem személyeskedésnek szánom, de mi csak szar emberek vagyunk. Parizert zabáltunk kiskorunkban, már az óvodában elkezdték a durva programozásunkat: "Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére!" Na, mond ez valamit? Kisdobosok, úttörők voltunk, és soha semmiért nem lóghattunk - és nem lóghatunk ki ma sem - a sorból. A fogyasztói társadalom tökéletes végtermékei vagyunk.

Hát, innen indulunk, barátaim.

Nem vagyok egy borúlátó típus ( persze ezek mind ezt mondják ;) ) és annak ellenére, hogy látom mennyi szomorú, csökött ember van, van nagyon sok jó is. Jó alapanyag - önmaguk számára! Úton-útfélen találkozom velük. Kedves eladó nénikkel, ellenőr bácsikkal, sétáló párokkal, vicces fiúkkal, lányokkal. Most tényleg, félre ne értsetek, de azért szerintem, a helyzet katasztrófális... Ti bele gondoltatok már, hogy ha kinyittok egy Wass Albert könyvet, akkor, amit ott olvastok, az a valóság? Hogy ez nem egészen száz éve valóság volt? (Olvas valaki Wass Albertet, az írjon nekem! :) ) De most komolyan. Tudjátok, majd mindjárt mutatok is nektek valamit egy másik posztban. Tudjátok, hogy kis sarkítással az elmúlt ötven évben a világ annyit változott, mint az előtte levő ötszázban? Ezt így valaki végig meri gondolni? De csak az utolsó ötven-hatvan évet. Menjetek egyszer el a nagyszüleitekhez, és beszélgessetek velük egy napot. Kérdezzetek meg mindent, milyen volt az élet. Aztán ezen gondolkozzatok. Higyjétek el, ayahuasca közeli élmény lesz. Ha csak felvetőlegesen elfogadjuk ez emberiség kollektív tudatát, szerintetek milyen változás ment benne végbe, vagy inkább aktuálisan kérdezem, milyen változás megy benne végbe???

A körülményeinket tekintve azt mondom, hogy az ayahuasca egy kincs. Azzal, hogy megmutatja, hogy ki vagy, és ki lehetsz, irányt mutat. És ennél többet, azt hiszem senki nem tehet érted. Mert amikor már kinyílt a szemed és látsz egy irányt, akkor a dolgok az út szélén csak dolgok maradnak, nem kis ösvénykék, ahova folyton le kell térni, mert hiszen úgy sem tudod, az út, amin állsz, egyébként is hova visz, (akkor meg ugye pláne miért ne?)

Az ayahuasca elvisz az út végére, megmutatja mi, ki van ott, aztán szépen vissza tesz az útra, és gyengéden meglök, "na, akkor most már induljál". És akkor mehetsz, és van okod, erőd és energiád menni, mert kaptál egy MIÉRT-et.

Kaptál egy választ a lét alapvető kérdésére, amit a génjeinkben hordozunk, és a választ keressük minden tudattalan lélegzetvételünk alatt:

KI VAGYOK ÉN?

To be continued...

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr381376238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiralyPetianevem 2011.07.29. 23:20:38

Heló.Tettszik az oldal nagyon. Még csak most ismerkedek a szellemvilággal, viszont egyből magávalragadott. Úgy érzem mintha tudnám hogy ez a legjobb ami velem történhet.Pedig soha nem hittem vagyis nem olvastam még ilyen mértékig a természet és azemberek kapcsolatáról.
Üdv.: Király Péter

hana 2011.07.30. 12:26:36

Szia

érdekes, hogy pont erre a posztra írsz. Végig olvasod a blogot? Az jó kis meló lesz... :D:D:D

KiralyPetianevem 2011.07.30. 13:50:13

Heló,végig igen.Szeretnék minél többet megtudni erről a világról.A bizalom című írásod elgondolkodtatott.Még nem egészen értem,de ahogy olvasom a blogot egyre jobban vonzz magához.

hanaura 2011.07.30. 18:08:38

Hát igyekszem hiteles, kerek módon bemutatni ezt a világot, amennyire én képes vagyok erre, érdemes a régi írásokat is átolvasgatni, sok jó dolog össze lett szedve a z idők során.


süti beállítások módosítása