ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

5000 indok

2016.02.24. 23:48 - hanaura

A természet törvénye alapján az alkalmazkodó marad életben. Ez alapján aztán gondolhatnánk, hogy az a néhány ezer kultúra, amik iránt érdeklődőket ma jobb híján hagyomány őrzőknek neveznek a természet törvénye alapján morzsolódott le. Valahol ez is történt. Az alábbi videó jól mutatja a tételes vallások fejlődését, robbanását, és azt hogy az a pár ezer másik kultúra, akiket Daniell Quinn a könyvében a Meghagyó népeknek nevez , nem azért haltak ki mert az életmódjuk nem volt adaptív, hanem mert a mi civilizációnk kiszorította őket az életterükből.  Ahogy ezt az alábbi videó is jól mutatja.

https://www.youtube.com/watch?v=6iBYRssRZSI


Miért is fontos ez? Engem az amit ma hagyomány őrzésnek neveznek, egyáltalán nem érdekel. Én nem egy meghalt, eltűnt, megsemmisült, kitörlődött, letűnt dolognak vagyok a megszállott kutatója:
Hanem egy ma is létező élő dolognak  vagyok a részese. Ez nagyon nagy különbség ám. A lánc nem szakadt meg mindenhol. És ahol még megvan, ott nem beszélhetünk múltidézésről. De közben nagyon nagyot változott a világ, ezt nem lehet nem tudomásul venni. Ahogy szoktam emlegetni, olvastam egy oldalon, hogy becslések szerint úgy 80 000 ember él Amazóniában 100%-osan indián életet. Ez mondjuk Békáson egy fél utca... Szóval ne legyen illúziónk, én kötve hiszem hogy ebben a formában ők fenn fognak maradni. De persze ki tudja. Ami a lényeg, hogy valamit odaadtak a közösbe, amikor úgy húsz évvel ezelőtt az első sámánok elutaztak mindenfelé, hogy szertartásokat csináljanak. Én jól tudom, hogy ha az ember nem kutyaütő hippikhez, ezoterikus csodadoktorokhoz, félőrült látnokokhoz  akar menni, akkor azok akiktől komoly dolgokat tanulhat, mind szigorúak lesznek. Végül is okkal. De azért a változások befolytak mindenhova. Senki se gondolja azt hogy bogarak közt a földön valahol az isten háta mögött várni a reggelt annyival felemelőbb és spirituálisabb. Szóval a nagy kígyó elindult a táncával a világ körül. És ez nem a múlt életben tartása, hanem egy olyan kultúra átalakuló fennmaradása, amit többször darabjaira szaggatott az éhes Babilon pláza. És még mindig vannak akik csinálnak dolgokat, tovább adják, és talán ötven év múlva az a 80 000 ember már falvakban fog élni, de ők akkor is tovább adtak valamit ami nekik is jót fog hozni, és mindenki másnak, embernek, állatnak, növénynek. Ma ha az ember találkozik egy mexikói igazi varázslóval valami szerencsés helyen, tudja, hogy farmerban szoktak lenni, nincsenek kifestve és senki nem játszik Winettou-sat. A lényeg hogy ennek a még mindig élő dolognak a belseje, az esszenciája sokféle módon meg tud jelenni a körülményeknek megfelelően. Talán valami más, mert valahogy akik csinálják is mások, de az értékei belül ugyanazok. Ellenben már tud válaszokat adni mai kérdésekre. Az élet dolgaira. Lehet hogy nem az indiánok, vagy nem egyedül ők fogják ezeket a dolgokat életben tartani, de bőven vannak akik igen, és ezek látható változásokat hoznak, ha a világot nem is perdítik ki a tengelyéből. Még egyszer tán azzal is eljárjuk a táncunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr88417472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosgan 2016.05.15. 15:08:46

Üdv!

Nem rég találtam rá a blogodra (még nem volt időm végig olvasni), de tetszik, amit az ayahuascáról írsz. Korábban is olvastam már erről a dologról, és évek óta éget a vágy, hogy kipróbáljam, hogy lássam azokat a látomásokat, szellemeket, "az istennőt", ahogyan a használók nevezik, amit ez a szer enged látni. Főleg most esne jól, amikor sajnos eléggé reményvesztett és depis korszakomat élem. 24 évesen elég nagy kilátástalanság gyötör és sok hülyeség megfordul a fejemben. Szóval sok helyen böngészgettem már mindenféle tudatmódosító szerről, gyógynövényről olvasgattam, de ez fogta meg az érdeklődésem a legjobban. nem vagyok drogos, és nem is szeretnék az lenni, tehát nem igen akarok illegális tudatmódosító szerekkel élni, viszont a pszichiátrián sem akarok kikötni. Keresem a lelki bajok alternatív gyógymódját, ami használ is, nem csak placebot idéz elő.

Nem tudom, hogy olvasol-e, remélem igen. Elég tapasztaltnak tűnsz a témában, és tanácsot szeretnék kérni tőled, mentális felfrissülés témájában. Mit lenne érdemes kipróbálnom (ami beszerezhető, és értelme, hatása is van). Ayahuascát próbálnám szívem szerint, de fogalmam sincsen, honnan szerezhetnék, és ha találnék is, mi van, ha átvernek és kamu az egész? Hát nem tudom, mindenesetre több értelmét látom ezeknek, mint a sör+pálinka kombónak meg a fűnek.

Ha elolvastál, írnál nekem egy e-mailt? Csak azért regisztráltam ide, hogy írni tudjak, és sajnos elég feledékeny vagyok, lehet nem mindig tudom nézni az itteni választ, de ha írnál egy e-mailt nekem ide: ( rosgan1166@gmail.com ), akkor az úgy jobb, azt mindig nézem.

Előre is köszönöm szépen! :)

magnapress 2017.10.22. 12:36:19

Üdv.

Én már régóta keresem a lehetőségét annak, hogy hogyan tudnék részt venni egy Ayahuasca szertartáson.

Esetleg külföldi megoldás is érdekelne, ha van hozzá tolmács...mert angolul nem beszélek.

Annak reményében regisztráltam én is hogy itt kaphatok. segítséget.

Várom a választ. tothne.ircsi@gmail.com címre.

Köszönöm előre is.

Üdv. Tóthné

annnnnnna 2019.06.23. 17:42:43

Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem, akinem nem a pénzszerzés, a biznisz a célja, hanem tényleg a gyógyítás. Tudsz ebben segíteni? Az email címem: annakonyvtara@gmail.com.
Üdv, Anna

Janos78 2020.04.19. 21:00:05

Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem,amit fotókkal,stb, is tudok igazolni.2 hétig minden nap "teáztunk",már ameddig bírtuk. :) 2020 december,vagy 2021 januárban tervezzük a következő indulást.Egy ismerősöm,és én, ismét megyünk,különböző beavatások miatt.Jön még velünk kb,5-6 ember is,akik 1 hétig lesznek kint,ha minden jól megy.De,ha nem jön senki,nekünk mind1,mert, mi akkor is megyünk mindenképpen.Legutóbb is,sokan jelentkeztek,és mindenki visszamondta.Ha érdekel benneteket,írjatok emailt.Üdv mindenkinek!Maradok tisztelettel J. Mailto szikrazo01@freemail.hu


süti beállítások módosítása