ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Évzáró

2010.12.31. 01:47 - hanaura

A múlt év végén írtam egy hosszabb összegzést az addigiakról, ezt valamilyen formában most is szeretném megtenni, elsősorban megköszönni azoknak akik olvassák (igen szép számban) az oldalt, és akikért a belefektetett energia a lehető legjobb dolog amit tehetek.

A múlt évi záró bejegyzésemnél sorra vettem azokat az oldalakat amiket ismerek, szeretek, és tisztelek, nyilván azok közül, akik hasonló vonalon mozognak, hogy mégis csak maradjunk a témánál, úgy döntöttem idén ez elmarad, aki ismer úgyis tudja, azok a barátok pedig akiknek az oldalairól van szó, sintén tudják, hogy milyen sokkal tartozom nekik, mennyit tanulok tőlük.

Ehelyett egy érdekes, aránylag új jelenségről fogok nem sokára írni, ugyanis a facebook oldal térhódítása maga után vonta ezeknek a web oldalaknak az "ottani képviseletét", és mivel ez eg viszonylag friss dolog, és talán nem mindenki tudja, hogy az Orichalcum workshop vagy a saman.org.hu, vagy éppen az ayahu rengelkezik ottani érdekeltségekkel, és sokszor nem ugyanazok az írások vannak fenn, plusz az oldal felépítése miatt lehet ott is bandázni, beszélgetni, kicsit olyan ez mint egy hírportál és egy fórum keresztezve. Aztán ott van az egyre gyarapodó sámánbotanikai klub, Gomoa barátom shopjának az oldala (www.gomoa.net amúgy), és még sorolhatnám, és mivel egyre többen használnak facebook-ot, azt gondoltam ez lesz az évvégi kis ajándékom Nektek, hogy írok ezekről, hátha van amit még nem ismertek de szívesen olvasgatnátok.

A múlt évhez képest egy meglehetősen nehéz évet zártam, ugyanakkor az idei év annyit adott mint még eddig egyik sem, úgy gondolom valamennyire igazolva a helyes utat.

Szóval most azt kellene mondanom hogy minden szép volt....de valójában sokszor rettenetes volt, nagyon nehéz....és igen, máskor meg szép. Azaz maximálisan életszerű. Nem kevés dolgot kellett megoldani, és aminek örülök, hogy ezt együtt, békességben tudtuk rendezni. Voltak kisebb viharok, de hát hol nem? Sokszor nem ért az ember még a saját vér szerinti családjával sem egyet, természetes, hogy ez néha ezekben a kis családokban is előfordul, aztán igyekszik az ember tenni amit tud.

Ahogy olvashattátok, pont az év végére szaladtunk bele egy tesztbe az egyik barátommal (lásd lentebb), de én egészen biztos vagyok benne, hogy ezt is hamarosan rendezzük. Tudjátok én egy borzasztóan idealista ember vagyok, és az "elején" valahogy úgy képzeltem , hogy itt, ezen a színtéren majd nem lesznek ezek a dolgok...de hát az élet itt is élet, és ami máshol megesik, az nyilván meg fog itt is...annyi talán a különbség, hogy az élet tanulóiként remélhetőleg másként rendezzük ezeket a dolgokat, magunkhoz képest is, különben hol van a tisztulás, az épülés? Ezért is írtam, hogy ha valakit érdekel, hogy valójában hol tart, az nézze meg a hétköznapjait, az emberi kapcsolatait,mert az mindent elárul, szépet is, és csúfat is. Szóval volt meló ezzel az évvel, persze, hogy volt, de a következő lépés (túllépés..:) mindig értelmet adott a belefektetett energiának.

 

 

 

 

 

Amit szeretnék:

-Ha van valami ebben a témavilágban amiről szívesen olvasnátok, akkor jelezzetek. Nem igérek  semmit, de megpróbálok minden ilyesmit beletenni a következő évbe.

-Ha van valaki aki szeretne bármilyen módon segíteni az itteni dolgokban, legyen az fordítás, gépelés, az új oldallal kapcsolatos számítógépes dolgok, vagy bármi egyéb, azt szívesen vesszük. Együtt könnyebb és jobb mint egyedül.

-Bármilyen építő jellegű kritkát szívesen veszek. Igyekszek nem a saját agymenésemre támaszkodni, hanem utána nézni, olvasni, kérdezni, kitapasztalni, amiről írok, de én se vagyok mindenható, ha valami nem tökéleses, akkor dolgozzunk együtt, hogy még szebb és jobb legyen.

 

 

Minden kedves olvasónak boldog új évet kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr132549695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pomogats 2010.12.31. 10:50:26

Kösz mindent, és Boldog Új Évet!

pomogats


süti beállítások módosítása