ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Közösségépítés, közösségépülés

2010.11.14. 17:10 - hanaura

A hétvégén voltam kinn bandázni a PannonInipi csapatnál, akkor jutott az eszembe hogy írok erről a témáról, mert azokban a dolgokban amit csinálunk, akár itt ezen a blogon, és sok más helyen, ez lehet a továbblépés. Valójában a blogtalálkozók is ezért jöttek létre anno...egy éve. Bizony, egy év eltelt, és rengeteg dolog történt, elsősorban a kellemes együttlétekben, nagy beszélgetésekben kialakult egy rakás kapcsolat, barátság, ismeretség....egy-két szerelem is...:), csapatok közti együttműködés.

És ezek fontosak is, máskülönben csak beszélnénk valamiről. Nekem ezért tetszik például a Pannon Inipi, nehéz, igen csak fáradtságos munkával (ezt saját tapasztalatból tudom, mert ahol tudtam segíteni, ott voltam a magam szerény lehetőségeivel) kialakult egy kis közösség, akikkel már lehet tervezni. Magyarán kilépett a történet a képernyőről.

Ogréék oldalán is láttam, az ayahu-n, hogy gyűjtést szerveztek a vörösiszap károsultjai számára, próbáltak valamit tenni, amit és amennyit tudtak. Ez is egy olyan dolog, ami "kilép a monitorból", valami történés, esemény.

Mert arról leírásokat készíteni, hogy az ember milyen ütős ayahuasca főzetet csinált magának, vagy a haverjainak, és mik voltak, nos azt lehet, de ez nem egy élő, organikus dolog feltétlenül. Nagyon sok, de mégsem igazán élő. De egy csapatot összerakni, mint a Pannonban, vagy gyűjtést szervezni azoknak akiknek nagyon jól jön a segítség a nehéz időkben, nos ez a valami!

Részemről ezt szolgálta a rengeteg emberi kapcsolat, a régi, vagy akár az új fórum (www.ayahuaska.co.cc/), és főképp a blogtalálkozók keretében, tervezgetjük az ayahuascareality filmklubot is. Nem kell óriási dolgora gondolni, van egy hely ahol összejöhetünk, ez tehét már adott, akad egy kisebb helgynyi érdekes, izgalmas film a blog témájában, van egy maroknyi csapat akiket érdekel, és akikért már megéri összehozni, kell valami technika ami legalább egy kicsit ütősebb mint egy 15 collos laptop, és kész. Szóval ez is egy dolog, és még nagyon sok terv, tennivaló akad, ezeket egyre inkább a "valóságba" akarom integrálni. Ezek mellett nyilván teszem a neten a dolgom, és nekem elsősorban ez a dolgom itt, ezt vállaltam fel, lehetőségeimhez, képességeimhez mérten bemutatni az ayahuasca sámánizmust, és annak kultúrkörnyezetét, kozmológiáját, mindennapjait. Idestova jó másfél éve kezdtem, és soha az életben ennyi jó szót nem kaptam, mint ezzel kapcsolatban, rengeteg ember talált itt kedvére való hasznos, érdekes, izgalmas olvasnivalót, akár az én írásaimból, akár másokéból (gondolok itt a korai időkben Mernyaura, Ogrére, vagy később Takasurira, és persze az élménybeszámolók beküldőire), akár az összeszedett anyagokbó, videókból, miegymásból.

Ez nem kis dolog. Nagyon nagy munka, de nagyon nagy értéke is van, főképpen azért mert ennek kapcsán elindult valami. És az, hogy történetesen én vezetem úgymond ezt a blogot, valójában nem sokat jelent, más is csinálhatná, az én szubjektív élményeim nem különbek a másénál. Próbáltam tanulni könyvekből, ehhez értőktől hogy valóban hiteles legyen az ami itt elhangzik, de ennyi. És ez elsősorban az előbb említett rásoknak, és segytőknek, útmutató barátoknak köszönhető. Szóval nem az én személyem a nagy durranás itt, hanem az, hogy elindult valami.

Magyarországon nem volt egyetlen oldal sem, ami az ayahuasca sámánizmussal foglalkozott volna. Egy se, pedig annyi baromságot megcsináltak a neten. Ezt nem, senki, semmikor. Most már azért van egy kis múltja ennek az oldalnak, és persze ott a www.ayahuasca.hu oldal, Ogréék oldala, ami ha nem is kimondottan a sámáni megközelítést hivatott bemutatni, mégis csak az ayahuascának van szentelve, szintén kemény, komoly munkával a háta mögött. Sokszor elmondtam, és még fogom is, hogy az oldal nem az én világom, engem a törzsi, autentikus vonal érdekel, de ettől még érték, és komoly dolog, és biztos vagyok benne hogy sok embernek egyfajta oázis. Ami pedig a legfontosabb: egyáltalán van valami.

Nulláról indultunk, és most két oldal is van.

Bufo jó ideje készítgeti egy oldalt, ami inkább egyfajta objektív összegzése annak amit az ayahuasca sámánizmusról tudunk, szintén hiánypótló, kémia, farmnakológia, növénytermesztés, tradíciók...soroljam még?

És ez is el fog készülni.

Én jó ideje készülgetek egy komolyabb, nagyobb volumenű oldallal, egyfajta kibővített bloggal, Meneruwa ebben rengeteget segített, egyszerűen nem volt még időm elrendezni a tárhelyet, különben már rég elindulhatott volna. De el fog, talán nem holnap, de el fog.

Nem titok, bár konkrétumot még csak pár barátomnak mondtam, hogy más, magyar nyelvű ayahuasca témájú oldalakat is tervezek, egy-egy adott területre specializálódva.

Úgyhogy jó dolgokban nincs hiány, és ami itt csak a neten, virtuálisan létezik, az különböző formában tergernyi helyen kihajtott, a kérdés már csak az hogy kezdünk-e úgymond az életben valamit.

Nem titok ebben a körben, hogy volt egy Magyarországi ayahuasca csapat. Az hogy múltidőben beszélek, kizárólag a fenti dologból adódik, legalább is szerintem. Azaz a közösség, a közösségépítés hiánya. Össze lehet jönni szertartást csinálni, kismillió sámán meghívható a világon, akinek ilyen tervei vannak megsúgom, hogy nem lesz nehéz ügy, de egyrészt ha nincs közösség akkor szétesik a dolog, másrészt pedig mivel ezeket a dolgokat, az ayahuasca gyógyítást a törvény jelenleg nem támogatja, ezért csak ebből nem tud egy csapat megélni. Ha nincs ott más sem, akkor az csak egy matériát fogyasztó kör, akiknél egyénileg az egyéni szándéktól függően történhetnek nagy dolgok az életében.

Akárhány vallási felekezet van a világon, ettől erősek: a közösség miatt. Nem a napi hatszáztizenkettő ima, vagy a menő cuccok, rucik miatt, hanem azért mert volt/van mögötte közösség.

 

És ha már ayahausca: a törzseknél szintén ez a helyzet. Nem egy ayahausca kultiváló kör van, és abból kialakul egy törzs, hanem adott egy törzs, egy közösség, akik kultiválják az ayahuasca spirituális utat.

Mert van itt egy fontos dolog. Ha csak nem készülsz sámánnak, jó elgondolkodni rajta. Az ayahuasca NEM egy cél. Az ayahuasca egy út. És még talán az sem. HardP. barátom fogalmazta meg egy szóban tökéletesen: vándorbot.

Mialőtt bárki dobná a molotov koktélt a fals Hanaura lakásába:), elmondom, és a törzsi háttér, a tradíciók EZÉRT fontosak, hogy egy csomó vadhajtást lecsapjanak, hogy a törzsek, közösségek életében sem az ayahuasca volt a cél, hanem ahogy mondottam, a vándorbot volt, az ajtó a spirituális szférába, de ettől megvolt a maguk mindennapi élete, a család, a közösség, mindennapok, foglalkozás, mesterségek, szórakozás...más szóval az ayahuasca egy szent dolog ezeknél a népenél, az életük része, de nem az életük. Van egy közösség, aki időközönként ezt a szent utat kultiválja.

De közötte sem szűnnek meg létezni, és ez itt a lényeg. A közösség az ami mindig jelen van, és amikor jelen van egy hagyománytisztelő közösség akkor, amikor szükséges, megjelenik az ayahuasca is.

Ez az amiért olyan fontos dolog közösségben gondolkodni, ahogy teszik sokan mások, és ahogy, ha más nem, egy éve a blogtalálkozókkal teszem jómagam is, mert szükség van egy helyre, egy csapatra, ahol legalább időnként szabadon beszélhet az ember....

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr492448325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog43 2010.11.14. 22:55:28

Az írás tetszik, mindössze annyit fűznék hozzá, hogy az ayahuaasca.hu nem az én, és nem a mi oldalunk. Pont ezért nem kerülnek aláírásra a cikkek. Az utóbbi pár hónapban sokan érezték, hogy leírják az élményüket, avagy bármilyen módon közlik az Ayahuascával kapcsolatos gondolataikat. Ennek próbáltunk méltó helyet adni, ezt régen is elmondtam. A publikálás lehetősége mindig ott volt bárki számára. Soha nem raktam mögé az ego-mat és nem is szándékozom. Ne azonosítson itthon senki engem az Ayahuascával, hiszen totálisan más az az oldal, mint én magam. Ha magánemberként kéne ide írnom bármit is, azt mondanám, hogy ugyan javulóban vagy, de még mindig egy önző és harács senki vagy a szemeben, amit viszont neked is elmondtam. Ellenben ezt nem kürtöltem még burkoltan sem egyik irányba sem, mert elég volt annyi, hogy neked elmondtam. Ezek mellett nem vettelek le az ayahuasca.hu-ról, mert információk terén az ego nem szólhat bele egy ilyen csodálatos dolog áramlásába. Az Ayahu sosem emberekről, emberi érzelmekről kívánt szólni, hanem az Ayahuascáról. Ezért nem blog és ezért gondolom azt, hogy a közösségépítés csak úgy fog menni, ha az egot elfelejted és bátran ki mered írni akár FB-on is a sok más hasonló oldal mellett az egyik vezető oldalt a témában. Ha ezt nem teszed, akkor sincs semmi. De az ego és az Aya két külön dolog. Ellentétei egymásnak. Ennyi. Ogre

hanaura 2010.11.15. 19:29:56

Igen, így igaz, a medicin és az ego nem ugyanarra vezet.
Ahogy a közösségépítés/épülés és az ego sem. A cikk azt próbálta leírni, hogy milyen lehetőségek vannak abban amikor több ember arca néz egy irányba, egy cél felé.


süti beállítások módosítása