ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Amazónia lendülete

2010.11.03. 08:04 - hanaura

Mikor a 16. sz. kezdetén a spanyol konkvisztádorok felfedezték az Újvilágot, az indián bennszülöttek legendás aranykincsét keresték. Mégis egy teljesen másféle kincsre bukkantak: az őslakosok gyógynövényeire. A sors iróniája, hogy miután az indiánok meggyógyították ellenségeiket a spanyolok számára ismeretlen trópusi betegségekből, azok rabszolgákká tették és kizsákmányolták őket.

Kevesen tudják, hogy az európaiak az indiánoknak még sokkal több mindent köszönhetnek. Milyen lenne az olasz konyha paradicsom nélkül? A német konyha krumpli nélkül? Vagy Svájc csokoládé nélkül? Végtelenné nyúlik azon növények listája, amit az indiánok a legkorábbi időktől fogva termesztettek, lásd kukorica, tök, csili, napraforgó, paprika, földimogyoró, vanília. A kávé Afrikából került hozzánk, Ázsiából pedig a rizs, ginzeng, tea és fűszerek (bors, szerecsendió, fahéj, gyömbér, kardamon) vándoroltak be Európába.

Az etnobotanika sok olyan növényt tart számon, melyek élénkítő-serkentő hatásukról híresek. A legszembetűnőbb, hogy szinte mind - legyen az bár kávé, dohány, kokakóla vagy csokoládé - trópusi és szubtrópusi területekről származnak. Európa, bár gyógynövényekben igen gazdag, mégis igencsak hátul kullog a stimuláló célból is felhasználható növények listáján. A kedélyjavító orbáncfű és a mára csak nehezen fellelhető csikófarkfű kivételével szinte ki is merült a leltár.

Gyakran nehéz határt húzni az élvezeti szer, az afrodiziákum és az orvosság között. Az őserdők lakói előtt ismeretlen ez a határ: nekik magától érthetődő az, hogy egy élvezeti szer gyógyhatással is rendelkezik.

KÁVÉ (Coffea arabica)

A frissen őrölt kávé illatáról őszintén megvallva inkább egy bécsi kávézó vagy egy olasz étterem jut az eszünkbe, semmint a trópusi őserdő. Mégis, a kávécserje Kelet-Afrikából származik, de manapság szinte minden trópusi övezetben termesztik. Eredeti hazája Etiópia, s már a 6. sz.-ban, jóval a kávédaráló feltalálása előtt rágták a bogyóját, hogy felpezsdüljenek. Az etiópok a kávé felfedezéséről a következő történetet mesélik: Egyszer egy kecskepásztor észrevette, hogy kecskéi teljesen felélénkülve ugrabugráltak, miután kávécserjét lakmároztak.
Szedett hát néhány babszemet, és átadta a falu papjának. A pap kipróbálta, s maga is megtapasztalta a kávé stimuláló hatását, s ezután képes volt a hosszú imákat fáradtság nélkül elmondani.
A kávét az afrikai szúfik (iszlám misztikusok) is nagy becsben tartják. A kávé használata tette lehetővé számukra egész éjjeles szertartásaikat. Ők és a kerengő dervisek sokat tettek a kávé népszerűsítéséért és elterjedéséért. A 16. sz.-ra a kávé végül Európába is elérkezett. Hamar kedvelt itallá vált, s mindent-gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Manapság a világ legkedveltebb stimuláló itala, a kávécserje pedig a legfontosabb koffeinforrás. Átlagosan 2,5-2,7% koffeint tartalmaz.
Afrikában a kávét legtöbbször kardamonnal fűszerezik, vagy pár szelet gyömbérgyökeret adnak hozzá. Fejfájás, malária vagy általános gyengeség esetén 10-12 kávészemet megpörkölnek és elrágnak. Az arabok gyógyító célból a kávézaccot használják fel. Vérhasnál megeszik, vagy külsőleg gennyes sebekre és gyulladásokra teszik. Haitin a megpörkölt kávébabokat megfőzik, s hepatitis, vérszegénység, gyengeség és ödéma esetén isszák. A kávécserje leveleit szintén kifőzik, és élénkítő-vízhajtó szerként fogyasztják.
Bár a kávé Földünk legismertebb serkentőszere, mégis kevés kávéfogyasztó tudja, hogy a kávé a szervezetet megterheli: erősen befolyásolja a szívműködést, az agy vérellátását, és túlzott fogyasztása károsan hat a csontokra, mivel kivonja a kalciumot. Emellett függőséget okoz: a kávéivás hirtelen abbahagyásakor nem ritkák az elvonási tünetek. Dr. A. Weil orvos és etnobotanikus szerint a kávé a legerősebb és leginkább függőséget okozó növényi izgatószer, ezért fogyasztását érdemes ésszerű korlátok közé szorítani.

DOHÁNY (Nicotiana tabacum)

Mikor a dohány a 16. sz.-ban átjutott az Újvilágból Európába, az emberek lelkesen csodaszernek kiáltották ki, s csak később vált belőle általános élvezeti cikk. A dohányt orvosi célból ma a homeopátiában (Tabacum hom.) használják szédülésre és tengeribetegségre.
Illóolaját az aromaterápia epilepsziára, ideggyengeségre, izomfájdalmakra javasolja.
Az ősi Mexikóban a dohányt vallásosan tisztelték. Fontos szerepet játszott a majáknál, mivel társadalmi szerepe mellett általános gyógyszernek számított és különféle állatharapások és mérgek az ellenszerének tekintették. A dohány levét mindmáig rovarűzőnek használják, Közép- és Dél-Amerika indiánjai kórében szélesen elterjedt a kígyómarás dohánnyal történő kezelése: a friss levelekből pakolást csinálnak és rákötözik a kígyó harapta sebre. Rovarcsípésnél dohánylével dörzsölik be a marás helyét, s a lakandon indiánok tetvek ellen is ezt használják.
Míg a dohány pár száz éve ünnepelt gyógyszernek számított, mára démonikus rákkeltő. A dohány egészségkárosító hatásáról egy öreg maja azt mondta, azért okoz ez a fehéreknek problémát, mivel a füstöt leszívják a tüdőbe. (A kubai szivarozók szintén csak a szájukba veszik a füstöt, és nem lélegzik be.) Egy másik indián keserűen azt mondta, hogy a dohány rákkeltő hatása a fehér emberek büntetése azért, amit az indiánokkal tettek...

KAKAÓ (Thebroma cacao)

A kakaócserje a mexikói esőerdőkből származik. Az indiánok már korán elkezdték termeszteni és az "istenek eledeleként" tisztelték. Egyes szertartásokon kakaót ittak, és áldozatul ajánlották föl az isteneknek.
A cacao szó a maja nyelvből ered, s ezzel a névvel illetik a növényt, a termést és a belőle készített italt egyaránt.
A kakaófa illatos gyümölcse egyenesen a fatörzsből nő ki, s magjából, a kakaóbabból készítik a csokoládé alapját. Az indiánok a kakaóitalt avagy chocoatl-t őrölt kakaóbabból, kukoricalisztből, mézből, vaníliából, szegfűborsból csiliből készítik, és általános afrodiziákumnak tartják. Az ősi Mexikóban a kakaóbab fizetőeszköznek számított, s az aztékok ezzel az afrodiziákummal elsősorban a városi örömlányoknak fizettek.
A csokoládé élvezetét az egyház egy időben erősen elítélte, és az ördög munkájának tekintette. Ma már tudjuk, hogy tévesen ítélték el. A jó minőségű étcsokoládé a szervezetet egyáltalán nem károsítja (a fogak kivételével), épp ellenkezőleg: pozitívan hat a lelkiállapotra. Koffeintartalma mellett nagy mennyiségben tartalmaz béta-fenetilamint, ami jó érzést, kedélyjavulást okoz, és azokat a receptorokat stimulálja az agyban, amelyek a boldogságérzetért felelősek.

KÓLADIÓ (Cola nitida)

Cola nitida
Cola nitida

A kóladió Nyugat-Afrikában évszázadok óta a legfontosabb élvezeti cikk szerepét tölti be, régebben fizetőeszközként is használták. Üzletet vagy egyezséget kötöttek, barátságot ünnepeltek vagy vendéget üdvözöltek vele. Ma szeretők ajándékozzák egymásnak szerelmi zálogként, s ha családtagok messzire szakadnak egymástól, ezt adják amulettként. Ghánában minden politikai megbeszélést kóladiórágással indítanak, s minden közösségi-vallási esemény alkalmával kólát rágnak. A kóladió felélénkít és ébren tart.

 

A néphit szerint a kólafa az istenek ajándéka. Mikor egy napon a teremtő isten a Földre szállt, hogy művét megcsodálja, magával vitt egy kóladiót, hogy azt majd az utazása alatt elrágcsálja. Meglátogatott egy családot, ám a búcsúzásnál ott felejtette az asztalon a kóladiót. A ház embere rögtön utánanyúlt és lenyelte. Meg is akadt a dió a torkán. Azóta van a férfiaknak ádámcsutkájuk, s azóta vannak az emberek az isteni üdítő növény birtokában.

 

Az eredeti Coca-Cola a kokakivonat mellett kóladiót is tartalmazott. A kóladió nagymértékben tartalmaz koffeint, és kimondottan élénkítőleg hat. Igen széleskörű az orvosi felhasználása is: sok trópusi gyógyító ajánlja a kólát hasmenésre, ideggyengeségre, szívpanaszokra, lázra, fáradtságra és depresszióra, de terhességi hányingerre, tengeribetegségre, fejfájásra és tüdőgyulladásra is javasolják. Segíthet a dohányzásról való leszokásban is.

TEA (Camellia sinensis)

A teacserje őshazája India, s egy fiatal buddhista szerzetesnek köszönhetően i.sz. 520 körül átkerül Kínába. I.sz. 800 táján egy másik szerzetes Japánba viszi, ahol szintén óriási népszerűségre tesz szert, és bonyolult szertartásokat építenek a teafogyasztás köré.
Európában az angolok révén vált igazán népszerűvé, a tea diadalútja azóta is töretlen. Alaptípusa a fekete, zöld (sencha) és az oolong (sárga) tea. (A dél-afrikai rooibush, azaz vörös tea a fentieknek nem rokona)
Fermentálástól függően akár 4,5% koffeint (korábban thein) is tartalmazhat, emellett illóolajok, theobromin és theophillin a hatóanyaga. Viszonylag magas P-vitamin tartalmának köszönhetően elsősorban a zöld tea megelőzheti a magas vérnyomás és szívbetegségek kialakulását. A tea idegnyugtató, csökkenti a magas koleszterinszintet, s egy jó erős feketeteaforrázat méregtelenítő lehet egy hosszúra nyúlt éjszaka után. Legújabb kutatások szerint a rendszeres zöldtea-fogyasztók között kisebb a rákos megbetegedések aránya.

GUARANÁ (Paullinia cupana)

A guaraná egy Brazíliában élő faféle, melynek termését megőrölve és vízzel összegyúrva először az Amazonas-menti sámánok fogyasztották, hogy hozzáférjenek a "titkos tudáshoz".
Az indiánok az örök ifjúság italának nevezik, mivel a guaranából készült italt fogyasztva kitartóak lesznek és kiélesednek az érzékeik.
A növény a középső Amazonas-vidéken nő vadon, és megdöbbentő módon csak itt lehet termeszteni is. A guaraná paszta formájában kerül feldolgozásra, amit a kiszárított, meghámozott, megpörkölt és porrá őrölt magvakból és vízből állítanak össze.
Az érett guaraná-magvak hasonlóak a nyitott emberi szemekhez, s ezt az indiánok utalásnak tekintik a termés élénkítő hatására.
A mané törzs legendája szerint egyszer egy jeles ifjút az erdőben kígyómarás ölt meg. A halotti szertartáson vihar támadt, és egy villámcsapás következtében a fiú anyjának látomása támadt. Az isteni útmutatás szerint ki kellett venni a fiú szemét és külön-külön elásni. Ahol a szemeket elásták, ott nőtt ki az első guaraná-hajtás.
A maués-saretés indiánok a guaraná termesztését, előállítását és felhasználását ősi hagyományokhoz kötik. Számukra ez a növény több, mint táplálék, és több, mint egy hasznos orvosság. Ők a guaraná testet aktiváló hatását egyenesen csodának tekintik.
A guaraná a legerősebb ismert koffeintartalmú szer, akár 5% koffeint is tartalmazhat.
Hatása mégis jelentősen különbözik a kávéétól. Hosszantartó hatása (szemben a kávé igencsak rövid hatásfokával) a koffein cserrsavakkal való komplex kémiai kötéseinek tudható be.
A fitoterápia használja antidepresszánsként, kávéfüggésre, hasmenésre, lázra, görcsoldónak, vagy krónikus kimerültségre is. Ezen kívül csökkenti az éhség- és szomjúságérzetet. Előfordulhat, hogy nagy dózis bevételekor a fogyasztók semmiféle hatást nem éreznek, vagy paradox módon elfáradnak tőle.
Európában néhány éve került piacra, s növekvő népszerűsége mutatja hogy már nemcsak a gyógynövényboltokban könnyen hozzáférhető (főleg tabletta formájában) hanem számos energiaital fő alkotója is. Sportolók előszeretettel fogyasztják.

MATE (Ilex paraguariensis)

Szintén Dél-Amerikában őshonos ez a népszerű fogyasztó- immunerősítő hatásáról ismert cserje. 1,6% koffeintartalom mellett thobromint, theophillint, C-vitamint és illóolajokat is tartalmaz, és előszeretettel használják kimerültségre. Argentínában óriási népszerűségnek örvend, a spanyol hódítók olyannyira megkedvelték, hogy jezsuitatea néven vált egy időben ismertté. Szintén nekik köszönhető a növény széles körű elterjedése: mivel csak magról szaporodik, az elmés jezsuiták a mate magvát keverték a madáreleség közé...
Hazánkban is kapható ez a kellemes ízű serkentő-étvégycsökkentő tea.

GINZENG (Panax ginseng)

Talán az egyik legismertebb ázsiai erősítőszer az Észak-Koreában, Mandzsúriában és a kelet-ázsiai partvidéken őshonos ginzenggyökér. A legjobb minőségű gyökeret 6-8 éves korban szedik, s a különös, gyakran ember formájú növényt gyakran rizsborba áztatva dobják piacra.
Fő hatóanyagai a ginsenoid, a B1 és a B2 vitamin, az ösztrogén és az illóolajok. Tonizáló hatása régóta ismert, rendszeres fogyasztása javítja az emlékezőképességet és az általános közérzetet, védi a májat, javítja az étvágyat, sugárfertőzésre és rákos betegeknek is ajánlják fogyasztását. Gyerekek számára nem javasolt.
A kínai füveskönyvek ginzeng fogyasztását ajánlják "az elme megvilágosodására és a bölcsesség elérésére".

 

 

 

 

forrás: www.c6.hu/c6-java/tartalmi.da

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr492348854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzemesEndre 2010.11.05. 14:23:24

Szeretem a teát. Társaságban jó fogyasztani, mint a többi szert. :)

Shalazzar 2010.11.06. 00:01:32

hanaura!

Örök hálám a cikkér! Ez nagyon jól jött most, és ki is próbálok 1-2 dolgot a közeljövőben ezekből (ganaurá, ginzeng), kedvet kaptam hozzá, köszi :)

a rákosodásról: aki nem tudja hol a határ a dolgok fogyasztásában, annak a természet szabja a végleges határt, attól tartok :(

hanaura 2010.11.07. 19:33:13

Shalazzar!
Nagyon köszönöm a bíztatást, ha találsz a cikk alapján egy-két új kedvencet, akkor már megérte a keresgélés, a cikk.


süti beállítások módosítása