ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Ayahuasca szertartások

2010.10.05. 03:17 - hanaura

Sokan kérdezgették, hogy mi lenne ha szerveznék egy ayahuasca szertartást, vagy ha lenne itthon ilyesmi is.

Nos én nagyon szívesen megszervezek egy ilyet, csak van két gond ezzel. Az egyik, hogy nem vagyok sámán, és még ha magában gyógyul az ember, az egy dolog, de egy csoport mellé nem árt valaki aki vezeti az egészet.

A másik pedig, hogy Magyarország törvényei nem kultiválják ezeket a törzsi kultúrák által preferált medicineket. Azon most kár vitázni, hogy ez jó-e vagy sem, mert mindenki tudja, hogy hülyeség, de a törvény akkor is törvény, úgyhogy ha valaki ezzel akar foglalkozni, akkor a legegyszerűbb módja, ha olyan közeli országokban néz szét, ahol ez egy védett dolog. Tényleg őrült egy világ az, ahol az orvosság nem értékelt dolog, ami pedig megbetegít, az még népszerű is, de komolyan kell ezeket a dolgokat venni.

Így hát amikor ez először felmerült, arra gondoltam, hogy ebből a helyzetből megpróbálom kihozni a legjobbat. Én hiszek abban hogy az ayahuasca egy jó dolog, ez nem is kérdés, hiszen több ezer éve élnek vele a bennszülöttek. De az is igaz, hogy nem mindenkinek való, és hogy tisztelni kell azt a környezetet, ahol van az ember, mert még ha hülye törvények is vannak, azok akkor is arra vannak, hogy védelmezzék a társadalmat. Talán nem jól működnek, de az meg nem az én dolgom, úgyhogy részemről továbbra is írni fogok gyógyításról, a tradícióról, a felfogásról ami emögött van, és ezekről a dolgokról, ha pedig valaki szeretne ezzel a gyógymóddal közelebbi ismeretséget kötni, akkor vannak országok ahol ezt biztonsággal megteheti.

Nagyon érdekes, néha megkérdezik, hogy aki a blogtalálkozókra jár, az mindenki ivott-e ayahuascát. ÉS nagy a meglepetés, amikor kiderül, hogy szinte senki, és ez így van jól, az emberek számára egyfajta spirituális szellemi műhely, és az ayahuasca is sokkal inkább egy felfogást jelent, mint egy mechanikus folyamatot. Ha valaki a konkrét folyamatra kíváncsi, akkor arra meg van a lehetőség máshol is, nem érdemes ezzel bajlódni, mert még rossz érzés is, hogy egy szentnek tartott dologgal bújkálni kell. Nem kell. Ahogy Feldmár is mondta, hogy ha azon a bizonyos hegyen akarsz élni, akkor meditálj, és akkor mindig ott élhetsz. Erről van szó.

Abba én nem szólhatok bele, hogy egyénileg ki mit tesz, se rábeszélni, se lebeszélni nem akarok senkit. A blog abban segíthet remélhetőleg, hogy aki magától eldöntötte hogy ezt a törzsi orvosságot magához veszi, az felelősséggel tegye, valóban a szellemi javak érdekében. Mert ez egy gazdag világot tár ki. Illetve az egyébként is gazdag világot láttatja teljesebb mivoltában, egy szélesebb perspektívából, és EZ az ami gyógyít.

Az ayahuasca egy szemléletet ad. Nem véletlen hogy annyit írok sámánizmusról, hagyományokról, kozmológiáról. Ezek nagyon fontosak, és ezek a dolgok szoktak érdekelni sokakat. Szerencsére jó ideje senkinek nincs olyan ötlete hogy én szervezzek valamit, mert nem fogok se most se máskor. Ellenben mivel nagyon tisztelem és szeretem ezt a világot, megígérhetem, hogy sokat fogok írni róla, mert a tájékozottság soe tud rossz lenni, és ki tudja, hátha a törvények is úgy alakulnak majd egyszer, hogy megkülönböztetik a rossz dolgokat a jóktól, mert az nem kérdés, hogy az ayahuasca egy jó dolog, de felelősséggel is jár, számomra a törvények jelenlegi állásának ez az előnye: emlékeztetnek rá, hogy itt bizony egy sok ezer éves tradícióról van szó, ami az ottani indiánok legbennsőségesebb szakrális eseménye, amit komolyan kell venni, minden téren.

Ez egy nagyon színes kultúra, olyan sok dolog van amit megéri megnézni, megízlelni, megszagolni...még ha néha csak így virtuálisan is. És ezekből a dolgokból tevődik össze az igazi kép, nem tarka álmokból, de tényleg.

Fontos dolog tisztelni a környezetet ahol az ember kezd magával valamit, és ahogy 180-nal se hajt végig épeszű ember a körúton Budapesten, így aki tudja, hogy ez pillanatnyilag a szabályok által nem kultivált út, az nem szervez ilyesmit. Volt, van meg lesz is ilyen Magyarországon, nyilván, ez nem nagy titok, de aki szelet vet, az majd tűrje a viharokat is, addig is ott van külföld ha már mindenképp ihatnéka van az embernek a holtak italából, vagy pedig maga elkészítheti, esetleg egy-két emberrel összeállva. Én erre se buzdítani, se lebeszélni nem akarok senkit, ez nem az én dolgom.

Ami az én vállalt dolgom, így önmagam felé visszakérdezve az előző mondatra, hogy tájékoztassak. És van miről írni bőven! Nem véletlenül nem értjük ezt az egészet....döngethetném a mellemet, hogy mittudomén harmincszor ittam ayahauscát....hát először is aki ezt így tolja az egyszer se találkozott az ayahuascával. Mert akkor a kurva nagy egóját móresre tanította volna. Másrészt ez egy végtelenül gazdag világ, amit nem én a Budai csávó fogok feltérképezni a maga teljességében.

...de azért próbálkozni lehet, és ezt is teszem. Visszatérve az előbbi gondolatszálra, mielőtt elfelejtem: ezért nem értjük az ayahuascát, még ha van relatív sok tapasztalat is: mert kell a medicin, de minden más ki van dobva mögüle, és minket nem érdekelnek a gyógyító dalok (pont nemrég mesélt róla egy sámán, hogy ezek még a résztvevők számára fontosabbak sokszor mint maga a főzet), nem érdekelnek a hagyományok, nem érdekel ezeknek az embereknek az élete....hogy amit mondtak erről vagy arról, azt hogyan is értették, mert ugye nekünk és nagyra dagadt spirituális egónknak már van egy testhezállóbb magyarázatunk....

Persze, sokan nem ilyenek. És ezt támasztja talán alá az oldal látogatottsága. És a cikkek nézettsége. És nem csak a főzős vagy élménybeszámolós cikkeké, hanem igenis olvasottak a cikkek, a dohányról, látomáskeresésről, sámándobolásról, történetekről/mondákról....azaz ennek az egész világnak a szerény eszközeimmel bemutatható teljessége érdekesnek bizonyul.

Nyilván vannak korlátaim nekem is, nem is kevés. Szar lenne ennyi idő után pont az ayahuasca közelében valami mást feltételezni. Dehogy tökéletes itt bármi is, nem az. Valószínűleg nem csak a rendszeres gépelési hibák az egyetlenek. Ha van valami érdem mégis, ami mondjuk úgy kvitteké teszi a dolgokat az az, hogy legalább a magam kevés őszonteségével megpróbálom a lehetőségeimhez mérten egészben bemutatni ezt a dolgot, ezért se bíztatok senkit hogy döntse magába ezt a gyógyitalt, hiszen a gondolkodásmódon ami emögött van, legalább annyi medicin van. Sőt. Sőt. Enélkül ha nem is hiába issza az ember, de garantáltan nem ugyanazt kapja.

Szóval nincsenek, nem voltak, és nem is lesznek általam szervezett szertartások. Nem vagyok sámán, és nagy barom lennék ha annak hinném magamat, igyekszem tiszteletben tartani a törvényeket, mert még nagyobb barom lennék, ha azt hinném, hogy rám ez nem hat, vagy felette állok, én meg a szent keresztem, ellenben ezt az egész színes gazdag világot megpróbálom "A hegy megy Mohamedhez" alapon összeszedni és publikussá tenni az oldal olvasói számára.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr992137282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shalazzar 2010.10.06. 21:52:54

Furcsa, hogy megemlítetted a törvényeket, meg magának a rendszer instabil állapotának voltát.
Kapásból eszembe is jutott például, hogy mondjuk 2 liter *$ßł kóla tartalmaz durván 800 kalóriát, ami egy felnőtt szükséges energiabevitelének kapásból a 25%-a. Emellett, hogy csupa cukor, oldja a fogzománcot, csontritkulást okoz, és még sorolhatnám. Valamint ami korunk egyik lényegesebb betegsége, de persze csak a "fejlett" (nevetséges szó) államokban van jelen, az elhízás... LEGÁLIS
Nemrég hallhattuk azt is ugye, hogy egy idős bácsit bíróság elé állítottak, mert villanypásztorral védte a saját tulajdonát.
Sajnos az idő előrehaladtával (vagy a keresés előrehaladtával) ezek a nonszensz dolgok csak gyarapodnak.

Azonban én úgy gondolom (és most nyugodtan írjatok vissza, ha hülyeséget írok), hogy amíg például csak egy olyan kis dologban, hogy
"hé, te paraszt, ne dobáld már szét a csikket az utcán, ha már minden sarkon van egy kuka", vagy hasonló apróbb-cseprőbb dolgokban az ember annyira menőnek érzi magát, hogy ezek rá nem vonatkoznak, akkor addig hogy várjuk el bárkitől is, hogy értelmesen gondolkozzon? És itt még nincs is szó helyes táplálkozásról, hogy valaki egyáltalán csak a testét karban tartsa, NEMHOGY A LELKÉT! Lényeg a lényegben, hogy az emberek még nincsenek felkészülve arra az életre, hogy önmagukért tegyenek bármit is, nemhogy a társadalomér!
Ami pedig ezek után elgondolkodtató, hogy ezt már Kr.e. 3102-ben megírták, hogy milyen kor fog beköszönteni (Kali-yuga).

No persze ne csüggedjünk, mert a "fentiek" mindig küldenek valakit a megmentésünkre, ha már nagy a baj: Krisztus, Buddha, Mohamed, stb. akik általában egy bajba jutott népen próbálnak segíteni egy szintig. A hiba természetesen itt is az emberi tényezőben van (lásd egyházak/egyházrendszerek kialakulása, ami már csak a pénzről szól).

Szóval elgondolkodtató, hogy az oly régóta fennmaradt törzsi kultúrák/gyógymódok pedig megkapták az "illegális" jelzőt :)

további szép estét

hanaura 2010.10.06. 22:13:40

Shallazar!
A kali jugáról egy jó kis video:
www.youtube.com/watch?v=LZoduUL1RQI&feature=related

Igen, jogos a dolog, sajnos ez a világ ilyen.
Van erről egy rövid történet, amikor egy újságíró megkérdezett egy sámánt, hogy a szent peyote kaktusz az drog-e, ő pedig nyugodtan azt válaszolta: Az aszpirin, AZ drog. A peyote az szent dolog.


süti beállítások módosítása