ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Egóvesztés-ismét

2010.09.29. 16:49 - hanaura

Az ayahuasca hatása alatt tapasztalt pánikkal kapcsolatban érkezett két nagyon-nagyon jó komment, ötletekkel, hogy mikről lehetne még írni, mivel érdemes kiegészítenia  témát.

Az egyik BetulaPendulától jött:

Erről írhatnál még bővebben ha lehet. Úgy cakumpakk erről a témáról mint egyfajta "autentikus egovesztés" és a modern kor embere által átélt dolgok összehasonlítása/összegzése/tapasztalatok levonása, stb!!

"...de tudatos lépések igenis tehetők, ezt magam is és sokan mások is tapasztalták, számtalan úton, ki erre, ki arra..."

Ez alatt mire gondolsz? A böjtre, esetleg szellemi fegyelemre vagy hasonló enteogén tapasztalatra, esetleg mindegyikre, igen érdekelne!
Vagy az ayára készülés "szokásos" módszereire (ami végülis az eddig leírtak :)).
Esetleg kíbővithetnéd az általad alkalmazottakkal, vagy hasonló ayára készülős tapasztalatokkal.

 

Először akkor az első részére reagálnék, az egóvesztésről. Ennek a tradícionális formái a szertartások, a böjt, mindenféle aszkézis, vagy direkt az egóvesztésre irányulva, vagy pedig azt segítve, ahogyan történik az ayahausca esetében is, a ráhangolódó, felkészülő böjtökkel, stb-vel.

Erről írtam eddig többet, meg fogok is, úgyhogy erre most nem térek ki bővebben. Olvastam utána én is, nagyon érdeketek ezek a modernebb módszerek, hogy mi is történik, történhet. Több könyv feldolgozásán vagyok éppen, az egyikben( Sámánok, gyógyítók, javasemberek) kapásból találtam is néhény érdekes dolgot.

Pölö:

"A halált módosult észlelési állapotok sorozata előzi meg, melyek értelmezhetők az ego halálának motívumaként. Az ego halálának része minden tanult korlátozottság, a behatárolt gondolkodás, és az egyenletes idegi stimulációra  törekvő fiziológia levetkezése.

Az ego halóla az érzékek szervezettségének lerombolása, a figyelem és az éberség a psziché mélyebb szintjére irányul."

Amiről nem nagyon találtam anyagot, az konkrétan az a pont amikor az ego elkezd védekezni a szétdarabolódás ellen. Hiszen ezen a ponton jön a pánik. A keresett idézetek nagy része vagy az egó halála előtti állapotról szól, vagy pedig az az utáni helyzetről. Mindenesetre találtam, szintén a fenti könyvben egy érdekes részt, ahol azért felsejlik több dolog is.

Ím:

"Sziklamászáskor, zuhanás közben az észlelés változásainak különös sorozata megy végbe. Veszélyhelyzetben sokakat megbénít a félelem, és képtelenek cselekedni. "

Erről mondhatjuk azt, higy az ego kapaszkodása a komfortzóna, és az addigi identitás adta talajba. Ami után:

"A veszélyben lévőn eluraslkodik a félelem, és kezdetben természetesen elkeseredetten küzd az életben maradásért, ám a helyzet reménytelensége folytán hamar felhagy vele, és mélységes belenyugvás tölti el."

Na ez az! Itt le van írva a pont ahol a feloldódás megtörténik, és az azzal járó küzdelem is. A leírások, és tapasztalatok alapján ez a fajta feloldódás már nyugalommal, békével teli, és könnyed az áramlás. Erről viszonylag sok dolgot olvasni, de a "csövön való átpréselődés" valamiért nem gyakori téma.

Vagy:

"Szabadesés közben egyesek úgy érzik, külső erők befolyásolják őket, ami a transz biztos jele.Ezek az élmények során az egó, vagy másképpen: a felszíni tudatosság feladja az átgondolt, tudatos felügyeletet."

Vagy:

"Az idő lelassulása alapvető összetevője a módosult tudatállapotnak, a transznak, és általában a parapszichológiai élményeknek. A halál közelében, vagy az ego összeomlásakor bekövetkező egzisztenciális élmények során a tudatunk hétköznapiról önkívületi állapotra vált." (Véleményem szerint EZ az a pont amikor a csövön végül is átjut az ember a "túloldalra".)

A dolgok konklúziója: "A végső pont a tudat és a test szétválása."

 

Bizton állíthatjuk, hogy ezt a pontot keresi, sőt lépi is túl mindenféle törzsi szeánsz, szertartás, medicin, aszkézis, és egyéb aktivitások, és ennek a pontnak a megélése jelenti azt a bizonyos félelmet, rettegést a széteséstől, hiszen "csak" a felszíni tudatosság esik szét (ami persze az adott pillanatban nem vigasz:), vagyis nem is olyan kevés, aki rettegett már át éjszakákat az tudja.)

Ilyenfajta egóvesztés/egóhalál olvasható sportolók csúcsteljesítménye közben (egységélmény, a világ és az egyén közötti határ részleges feloldódása), szabadesés közben, baleset, halálközeli élmény, kóma közben, születés, szülés közben, természeti katasztrófák közben, ufo elrablás élmény alatt, stb, stb, stb....

Más szóval mind a tradícionális utakat mind a moderneket figyelve bőségesen kapunk példákat, talán a legszembetűnőbb különbség az lehet, hogy a törzs kimondottan keresi ezt a helyzetet, állapotot, míg a modernebb helyzetetkben gyakran "csak" elszenvedi az ember( ami aztán nem garantálja az ugyanolyan mélységű élmény elmaradtát, sose tudni..)

Természetesen továbbra is keresgélni fogok anyagok után, mert mindenezek ellenére nekem az egó veszésének a pillanata, az összetörése érdekel. Egyrészt az ayahuascával való kapcsolatomban erről tapasztaltam aránylag sokat, másrészt pedig egyszerűen "csak" maga az átjáró, az átjárás érdekel igazán.

 

(Shallazar kommentjére pedig legközelebb reagálok hosszabban!)

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr32332583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shalazzar 2010.09.30. 15:24:53

hanaura!
Nagyon király volt mind az élménybeszámoló, mind az egovesztéssel kapcsolatos cikk is!
Továbbá elgondolkodtam...
hogy nekem igazán még nem nagyon kéne itt a "nagy közösben" fejtegetnem, csak inkább mint a "csöndes tanítvány", olvasni, esetleg kisebb kérdéseket megfogalmazni, stb.
Mert ha visszanézem egy régebbi jó hosszú hozzászólásomat annyi mindent összehordtam, hogy a végére még nekem sem jött át, hogy mit akartam mondani, amiért kicsit belül meg is dorgáltam magam! Szóval egyelőre tanulnék, és később, ha nagyobb tudással rendelkezem, valami értékelhetőt is hozzászólnék :)

Addig is várom a következő cikket, bejegyzést!
Még annyi, (és ez bár kicsit idegenül fog hangzani) hogy van valami köze az egovesztésnek bizonyos felsőbb tudati dimenziókba való bejutáshoz, amit J. DeKorne is említ? Itt most a 3. dimenzió feletti világokra gondolok, ahol az ego már gyakorlatilag nem képes létezni...

hanaura 2010.09.30. 17:52:43

Shallazar!
Fejtegess csak, tök jókat írtál!
Ez nem a tökéletes akadémikusok klubja, senki nem százas...mármint nem úgy!:)))
Nekem nagyon tetszett a hozzászólásod, szóval csak így tovább!

Amikor megtörténik az egóvesztés, azt úgy is írják, hogy az ego feloldódása, és valójában akkor tud magasabb szférákkal valódi kapcsolatba lépni, hiszen pont a hétköznapi tudatosság az, ami akadályozza ezt.
Amikor ez összetörik, vagy valami békésebb úton feloldódik, akkor hozzáférhetővé válik a valóságnak sok mélyebb aspektusa is.


süti beállítások módosítása