Az ötlelet egy múltkori kísérletem adta az Erythrina mulungu, azaz "hétköznapi" nevén a mulungu segítségével. Ez egy közepes méretű, tizenegynéhány méter magas elsősorban Peruban és Brazíliában őshonos nagyon impozáns látványt nyújtó fa. Érdekessége, hogy elírások alapján kolibrik segítik a beporzást, egyébként gyönyörű virága van, íme:
A bennszülöttek a vastag, húsos kérgét rántják le, amiből egy nagyon különleges tea készül. (Lásd kép lentebb.) A teához való előkészítés már ránézésre sem gyerekjáték a vastag fakéreg igen keménynek, és ezzel együtt is rugalmasnak bizonyult, kávérarálóban való feldolgozása meglehetősen kétséges...:)
Csodálkozom, hogy a nyugati kultúra még nem érte utól, mert az 1829-ben "feltalált" fa számos társa népszrű manapság, elég ha a guaranára, a macára gondolunk, amit a fittness szakma kedvel, az örökzöld sláger mate, és még sok más növény.
Nos magam is kipróbáltam ezt a teát, és egészen bámulatos eredményekről számolhatok be. Azt azért megjegyzem, hogy Magyarországon természetesen sehol se kapható, úgyhogy nagyjából szentté avattam Gomoa barátomat amikor kiderült, hogy a shopjában(www.gomoa.net)/boltjában ezt is lehet kapni, úgyhogy hozzá is jutottam némi tesztmennyiséghez.
Előzetesen annyit tudtam hogy egy vérnyomáscsökkentő, erősen szedatív hatású, kiváló idegnyugtatóról van szó, amit Észak-Amerikában sikeresen alkalmazzák antidepresszánsként, ezen kívül számos más hatása ismeretes, van ahol a Kava Kavához (Piper menthysticum)hasonlítják, kiemelve a májra gyakorolt kedvező hatását, ami a Kava Kavárval kapvcsolatban megosztja a leírásokat (van ahol kedvezőtlennek tartják a máj egészsége miatt a tartós használtatot.).
Ezen kívül olvastam leírásokat ahol hipnotikus hatást tulajdonítanak a főzetnek. Ezt eddig még soha sehol, semmilyen növénnyel kapcsoltban nem olvastam, így természetes hogy leginkább ez ragadta meg a figyelmemet.
Én magam még mindig elég rosszul alszom, nyugtalan vagyok, és azon kívül érdekelnek az Amazónia adta gyógynövények. Majd később kitérek arra is, hogy mi köze van ennek az ayahauscához, és a recept ötletéhez.
A próbafőzéshez nagyjából 15gram fakérget használtam egészben főzve. (Itt jegyzem meg, hogy van aki az ayahausca liánokat is egészben főzi ki, sikeresen, a szokásos 20-30óra főzési idő mellett.), nagyjából egy liter vízben. Az illata alapján már a főzés közben is az sejlett, hogy egy újabb kedves barátot üdvözölhetek majd.
Többször felöntöttem a vizet, végül is nagyjából egy óráig főztem aránylag kis lángon. A tea színe valamivel barnább volt mint a Catuaba(Erythroxylum Catuaba), az illata hasonló a Lapacho-hoz (Tabebuia Impetiginosa).
A teát egy barátommal fogyasztottuk el egy kellemes esti beszélgetés derekánál, közben "fél szemmel" a hatáson tartottam a szememet, figyeltem önmagamat. Egy ideig....:)
Aztán nagyjából fél óra után nem is értettem hogyan, de előzetesen pár különösen kövér ásítás után gyakorlatilag nyitott szemmel kezdtem aludni. Elfeledkeztem a teáról, és csak azt érzékeltem, hogy ólommá változtam. Abszolút nem volt ilyen pszichedelikus érzete a dolognak, még nyomokban sem, mindenesetre olyan mértékben megnyugtatott, lelassított, amihez hasonlót én még organikus orvosságtól nem tapasztaltam. Ami az érdekes volt a dologban, hogy nem az a szokásos tompa, lusta, elkenődött álmosság volt, hanem kicsit más dimenziót kapott a pilledtségem, de nem igazán tudnám mihez hasonlítani. Hihetetlenül lelassultak, megnyugodtak a gondolataim, majd lefeküdve nagyjából tíz órát aludtam, ami egy rosszabb hetemen két-három napi alvási időt jelent.
Mi köze mindezeknek az ayahauascához?
Nos másnap, miután tudatosodtam arról, hogy milyen amatőr módon feledkeztem bele a kísérletembe( vagy csak ennyire hatásos volt a mulunkgu?:), rögtön arra gondoltam, hogy ezt valahogy össze lehet hozni az ayahauscával. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a hatásáért alkaloidok felelősek elsősorban, úgyhogy a rokonság adott. Más szempontból pedig a MAO diétának teljesen megfeleni látszódik a kéreg, az összetevőinek a leírása alapján, és a hatásáról az ayahausca analógok jutottak eszembe, ugyanis tradícionálisan az ayahuasca egy pohár teát jelent, viszont az analóg növényekből készült teát gyakran isszák kétfelé osztva, először a MAO gátló, majd a DMTnövényt elfogyasztva. Ez amolyan trükk, ami tovább mélyíthati megfelelő a felkészülés után amúgy is reveláció erejű hatást. Amikor a Peganum Harmalát megeszi/issza az ember, és kicsit később a DMT növényt, akkor hasonló testérzetek jöhetnek, és ez nagyon praktikus a ráhangolódást illetően, mert amikor a dimetil triptaminnal elszabadul a pokol:), addigra a Harmala szintén szedáló hatása megalapozza a megfelelő befogadást, hangulatot. Ezt a kétfelé osztást nem szokták csinálni tradícionális ayahuasca növények által készült főzetnél, habár nem kizárt, vagy lehetetlen.
Az ötletem pedig kétféle módon is megvalósítható, vagy belefőzhető az ayahuascába a mulungu kéreg, vagy pedig valamennyi idővel az ayahausca tea előtt, mondjuk egy fél órával fogyasztható, az a fajta pihentető, nyugodt, ráhangolódós hatása határozottan jól jöhet később! Izgalmakban akkor sem lesz hiány, és nem is cél kizárni a felkavaró pillanatokat, hisezn azok szerves részekként hozzátartoznak az ayahausca rituáléhoz, de a "belemenést" nagyban segíti, és tapasztalatom szerint ez a vízválasztó, amivel nem keveset küzdöttem, meg még fogok is én magam is. Amikor pedig a ráhangolódás megtörtént, az ayahausca úgyis átveszi a hatalmat. Addig az előszobában toporog az ember, ami nem rossz, de érdemes belépni azon az ajtón. És ez néha piszkosul nehéz, szóval az ember leszokik aról hogy az eszközökben válogasson. Egy kisebb segítséget ez a különleges növény is nyújthat, én azt hiszem adok neki egy esélyt!