ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Egy újabb ayahuasca recept ötlete, Erythrina mulungu hozzáadásával

2010.09.07. 21:07 - hanaura

Az ötlelet egy múltkori kísérletem adta az Erythrina mulungu, azaz "hétköznapi" nevén a mulungu segítségével. Ez egy közepes méretű, tizenegynéhány méter magas elsősorban Peruban és Brazíliában őshonos nagyon impozáns látványt nyújtó fa. Érdekessége, hogy elírások alapján kolibrik segítik a beporzást, egyébként gyönyörű virága van, íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bennszülöttek a vastag, húsos kérgét rántják le, amiből egy nagyon különleges tea készül.  (Lásd kép lentebb.) A teához való előkészítés már ránézésre sem gyerekjáték a vastag fakéreg igen keménynek, és ezzel együtt is rugalmasnak bizonyult, kávérarálóban való feldolgozása meglehetősen kétséges...:)

Csodálkozom, hogy a nyugati kultúra még nem érte utól, mert az 1829-ben "feltalált" fa számos társa népszrű manapság, elég ha a guaranára, a macára gondolunk, amit a fittness szakma kedvel, az örökzöld sláger mate, és még sok más növény.

Nos magam is kipróbáltam ezt a teát, és egészen bámulatos eredményekről számolhatok be. Azt azért megjegyzem, hogy Magyarországon természetesen sehol se kapható, úgyhogy nagyjából szentté avattam Gomoa barátomat amikor kiderült, hogy a shopjában(www.gomoa.net)/boltjában ezt is lehet kapni, úgyhogy hozzá is jutottam némi tesztmennyiséghez.

Előzetesen annyit tudtam hogy egy vérnyomáscsökkentő, erősen szedatív hatású, kiváló idegnyugtatóról van szó, amit Észak-Amerikában sikeresen alkalmazzák antidepresszánsként, ezen kívül számos más hatása ismeretes, van ahol a Kava Kavához (Piper menthysticum)hasonlítják, kiemelve a májra gyakorolt kedvező hatását, ami a Kava Kavárval kapvcsolatban megosztja a leírásokat (van ahol kedvezőtlennek tartják a máj egészsége miatt a tartós használtatot.).

Ezen kívül olvastam leírásokat ahol hipnotikus hatást tulajdonítanak a főzetnek. Ezt eddig még soha sehol, semmilyen növénnyel kapcsoltban nem olvastam, így természetes hogy leginkább ez ragadta meg a figyelmemet.

Én magam még mindig elég rosszul alszom, nyugtalan vagyok, és azon kívül érdekelnek az Amazónia adta gyógynövények. Majd később kitérek arra is, hogy mi köze van ennek az ayahauscához, és a recept ötletéhez.

A próbafőzéshez nagyjából 15gram fakérget használtam egészben főzve. (Itt jegyzem meg, hogy van aki az ayahausca liánokat is egészben főzi ki, sikeresen, a szokásos 20-30óra főzési idő mellett.), nagyjából egy liter vízben. Az illata alapján már a főzés közben is az sejlett, hogy egy újabb kedves barátot üdvözölhetek majd.

Többször felöntöttem a vizet, végül is nagyjából egy óráig főztem aránylag kis lángon. A tea színe valamivel barnább volt mint a Catuaba(Erythroxylum Catuaba), az illata hasonló a Lapacho-hoz (Tabebuia Impetiginosa).

A teát egy barátommal fogyasztottuk el egy kellemes esti beszélgetés derekánál, közben "fél szemmel" a hatáson tartottam a szememet, figyeltem önmagamat.  Egy ideig....:)

Aztán nagyjából fél óra után nem is értettem hogyan, de előzetesen pár különösen kövér ásítás után gyakorlatilag nyitott szemmel kezdtem aludni. Elfeledkeztem a teáról, és csak azt érzékeltem, hogy ólommá változtam. Abszolút nem volt ilyen pszichedelikus érzete a dolognak, még nyomokban sem, mindenesetre olyan mértékben megnyugtatott, lelassított, amihez hasonlót én még organikus orvosságtól nem tapasztaltam. Ami az érdekes volt a dologban, hogy nem az a szokásos tompa, lusta, elkenődött álmosság volt, hanem kicsit más dimenziót kapott a pilledtségem, de nem igazán tudnám mihez hasonlítani. Hihetetlenül lelassultak, megnyugodtak a gondolataim, majd lefeküdve nagyjából tíz órát aludtam, ami egy rosszabb hetemen két-három napi alvási időt jelent.

Mi köze mindezeknek az ayahauascához?

Nos másnap, miután tudatosodtam arról, hogy milyen amatőr módon feledkeztem bele a kísérletembe( vagy csak ennyire hatásos volt a mulunkgu?:), rögtön arra gondoltam, hogy ezt valahogy össze lehet hozni az ayahauscával. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a hatásáért alkaloidok felelősek elsősorban, úgyhogy a rokonság adott. Más szempontból pedig a MAO diétának teljesen megfeleni látszódik a kéreg, az összetevőinek a leírása alapján, és a hatásáról az ayahausca analógok jutottak eszembe, ugyanis tradícionálisan az ayahuasca egy pohár teát jelent, viszont az analóg növényekből készült teát gyakran isszák kétfelé osztva, először a MAO gátló, majd a DMTnövényt elfogyasztva. Ez amolyan trükk, ami tovább mélyíthati megfelelő a felkészülés után amúgy is reveláció erejű hatást. Amikor a Peganum Harmalát megeszi/issza az ember, és kicsit később a DMT növényt, akkor hasonló testérzetek jöhetnek, és ez nagyon praktikus a ráhangolódást illetően, mert amikor a dimetil triptaminnal elszabadul a pokol:), addigra a Harmala szintén szedáló hatása megalapozza a megfelelő befogadást, hangulatot. Ezt a kétfelé osztást nem szokták csinálni tradícionális ayahuasca növények által készült főzetnél, habár nem kizárt, vagy lehetetlen.

Az ötletem pedig kétféle módon is megvalósítható, vagy belefőzhető az ayahuascába a mulungu kéreg, vagy pedig valamennyi idővel az ayahausca tea előtt, mondjuk egy fél órával fogyasztható, az a fajta pihentető, nyugodt, ráhangolódós hatása határozottan jól jöhet később! Izgalmakban akkor sem lesz hiány, és nem is cél kizárni a felkavaró pillanatokat, hisezn azok szerves részekként hozzátartoznak az ayahausca rituáléhoz, de a "belemenést" nagyban segíti, és tapasztalatom szerint ez a vízválasztó, amivel nem keveset küzdöttem, meg még fogok is én magam is. Amikor pedig a ráhangolódás megtörtént, az ayahausca úgyis átveszi a hatalmat. Addig az előszobában toporog az ember, ami nem rossz, de érdemes belépni azon az ajtón. És ez néha piszkosul nehéz, szóval az ember leszokik aról hogy az eszközökben válogasson. Egy kisebb segítséget ez a különleges növény is nyújthat, én azt hiszem adok neki egy esélyt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr212278825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tvtvtvrtko 2011.12.25. 18:43:27

Helló!

Én is vettem belőle Gomoában, most kezdtem el főzni kb 20 perce. A kérdésem, hogy a kérget utána elrakhatom, felhasználható még egy-két lefőzésre, vagy kuka? Köszönöm

tvtvtvrtko 2011.12.25. 19:57:40

Egyébként alvásproblémákhoz az ugyanott kapható kratomot is tudom ajánlani. az egyetlen hátulütője, hogy nem szabad naponta használni, mert erős fizikai függőséget okoz. ez sajnos tapasztalat is...

hanaura 2011.12.30. 22:50:38

@tvtvtvrtko:

Hm, a citromfű se rossz, én mondjuk úgy vettem észre hogy ha belül nagyon nincs rendben az ember akkor nehéz akár külső segítséggel is ilyen alapvetőnek mondható dolgokat megoldani mint a jóízű pihenés.


süti beállítások módosítása