A személyes kapcsolattartáskor, vagy blogtalálkozókon azokat is sikerült merfertőzni a mate-rajongással, akik addig egyáltalán nem voltak teás típusok, úgyhogy mondhatni ayahauscareality körökben erősen terjed a mate. Ennek örömére egy ma talált nagyon érdekes cikkel kedveskednék!
1964-ben arra a merész következtetésre jutott, hogy a MATE gyakorlatilag
az élet fenntartásához szükséges valamennyi vitamint tartalmazza. Sok
népszerű gyógyszerben, valamint kereskedelmi gyógyászati termékben
használják, mint a központi idegrendszert serkentő, vizelethajtó és
reumát megelőző szert.
A MATE egy teaféle ital, amelyet főleg Argentínában, Uruguayban,
Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A gyógyteát egy évelő fa,
az Ilex Paraguarensis szárított leveleiből és szárdarabjaiból főzik. A
MATE név a quicha indiánok „mati” szavából ered. Ez a szó tököt, sőt sok
helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok s példájuk
nyomán a gyarmatosítók ivótökből fogyasztották ezt a teát. Tudományos
nevét (Ilex Paraguarensis) Auguste de Saint Hilaire adta 1822-ben.
Ez a fa az Aquifoliceae (magyalfélék) családjába tartozik és kizárólag a
déli szélesség 10o és 30o között él meg a Paraná és a Paraguay- folyók
medencéjében. A felső Paraná vidék, Dél-Uruguay és Argentína
észak-keleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre,
magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége.
Ezen a vidéken évente átlagosan 300 000 tonna MATE-t termelnek.
A növény október és december között virágzik. Virágai picik, kétlakiak, a
kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus. A gyümölcse leginkább a
borséhoz hasonlít. A levelek váltakozó alakúak: csúcsosak, oválisak,
vagy ellipszis formájúak, de mindig fűrészes szegélyűek. Legjelentősebb
fajtái közül a három legfontosabb az angustifolia (vékony levelű), a
longifolia (hosszú levelű) és a latifolia (széles levelű).
A mate tea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik,
így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található
teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint
a tea vagy a kávé. A koffein hatásos élénkítő szer, de
idegessé és remegőssé tehet. A teában megtalálható teobromin
mellékhatása kevesebb, de nem is olyan hatásos. A MATE
viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé és egyáltalán
nincs mellékhatása.
A matein - vélhetően - a xantin-tulajdonságok lehetséges legjobb
kombinációjával rendelkezik. Például, más xantinokhoz hasonlóan
stimulálja a központi idegrendszert, de ellentétben a legtöbbel, nem
lehet meg- vagy rászokni. A koffeinnel ellentétben nyugodt
alvást biztosít. Kellemes, nem erős vizelethajtó, ellazítja a
periferikus ereket, anélkül, hogy erősen hatna az agy hátsó
gerincvelőhöz csatlakozó részére és a szívre, amit néhány xantin
megtesz. Azt is tudjuk, hogy javítja a szellemi képességeket, a
tipikus utóhatás, a depresszió jelentkezése nélkül.
A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál
táplálóbb. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat
(káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitaminokat (A-, B1-, B2-
és C-vitamint, valamint riboflavint). 11 féle polifenolt tartalmaz,
melyek erős antioxidáns hatásúak.
A mate hat…
…az idegrendszerre…
Úgy működik, mint egy szabályzó: serkenti a fáradt idegrendszert,
illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A MATE hatásaira vonatkozó
tudásunk egyelőre korlátozott, és a megfigyelések csak a
magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a
koncentráló készség nőtt, csökkent az idegességre, izgalomra és
aggódásra való hajlam, a szellemi és fizikai fáradtság. Főleg
depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez persze lehet közvetlen vagy
közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
…a gyomorra és a bélrendszerre…
Az eredmények az emésztés azonnali jelentős javulásáról, a sérült, beteg
gyomor- és bélszövetek felépüléséről tanúskodnak. Az alkalmi vagy
krónikus székrekedés könnyedén megszüntethető a MATE fogyasztásával. Úgy
tűnik a MATE főleg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de egy
bizonyos mértékig serkenti a belek normális mozgását is.
… a szívre…
Sokféle szívpanaszt előztek meg a MATE fogyasztása által, mert biztosítja
a szív működéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezen felül növeli a
szív oxigén-ellátottságát, főleg stressz vagy testedzés idején.
…az anyagcserére…
A MATE a testépítők és minden testmozgást végző kedvenc itala lett. Az
anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás
közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória
elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és
hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban
általános fogyasztószerként is igen népszerű.
…az immunrendszerre…
A dél-amerikai irodalomban visszatérő megállapítás, hogy a MATE erősíti
a szervezet immunreakcióit és növeli a betegségekkel szembeni
természetes ellenálló képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést
eredményez.
Hogyan készítsük el?
A teát forró (70°C) vízzel öntsük le, és általában öt percig hagyjuk
állni, majd szűrjük le. A mate teának üdítő, kicsit kesernyés íze van. A
növény 196 különböző illó kémiai anyaga közül 144 a teában is
megtalálható. Tetszés szerint ízesíthető: cukorral, mézzel, tejjel,
nyáron gyümölcslevekkel. A teából kitűnő jeges tea is
készíthető.
forrás: