ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Egy szomorú apropó

2010.05.26. 00:02 - hanaura

Címkék: video amazónia shuar

Írtam arról, hogy a minap betett videóhoz Bufo barátom gyorsan készített egy fordítást azok kedvéért, akik nem beszélnek angolul. Nekem is jól jött, mert nekem sem az erősségem a nyelv, legalább is most még nem az.

Amikor Bufo elküldte ezt a videót, boldog volt, mutatta, hogy talált valami fantasztikus zenei anyagot. Aztán elkezdte a képet is nézni mellé, olvasni a szöveget...és már nem volt annyira boldog, és már egyáltalán nem örült. Mit mondjak, amikor én magam olvastam, akkor bennem is megfagyott a vér. Azt hisezm említettem, hogy egy néhán yévtizede megjelent könyvben olvastam hasonló témákról, a könyv címe nagyjából sejteti is a témát: Vérfürdő Amazóniában. Egy végtelenül szomorú írás arról, hogy miként is lettek az ottani őslakosok megtűrt, koszos indiánok a saját földjükön. Ez az északi testvéreikkel is hasonlóan történt, amikor az Európai rabló, tolvaj, csaló gyarmatosítók elvitték oda a keresztény hitüket, az áldozati bárány vérével együtt, hogy stílusosan fogalmazzak. Egy földrésznyi bűn, amiért soha senki nem kért még csak bocsánatot se. Ma kicsit kedvezőbbnek mondott a helyzet, de új problémák is felütötték a fejüket. Tudtad, hogy a Földön a leggyorsabban pusztított élő, organikus környezet az Amazónia? Bizony. Egyszer a liánokat is felgyújtják pénzért és nem lesz ayahuasca sem.

Nos kérlek nézd meg ezt a videót, ha beszélsz angolul, akkor érteni fogod a feliratozást, ha nem , akkor pedig lentebb olvashatod Bufo fordítását, eúton is köszönet neki, igazi barát és társ ebben a dologban.

És végezetül egy kérés: mutasd meg ezt a cikket az ismerőseidnek is, legalább azoknak akiknél esély van, hogy elgondolkodjanak rajta, talán ők is tovább adják.

 

 

 

 

Segíts a Shuar népnek hogy leállitsák az erdeik további  rombolását!

"Már több tíz éve folyik az ecuadori esőerdő rombolása, és ezért főleg az olajipar tehető felelőssé. Körülbelül 100.000 hordó olajat szívnak fel az erdőbol naponta.
Nyitott gödrökkel, olaj kiömlésekkel szennyezik a vizeket az egész amazóniai esőerdőben, igy megmérgezik a növényeket és az állatokat, a mi egyedülállo eco-rendszerünket."

Arzén, Benzol, Cadmium, Ólom, Higany...

"Hatalmas szerencsétlenségtől szenvedünk... Miután jött a vállalat, betegségeket okozott, például az orr es a torok rákos megbetegedését, rengeteg szörnyű kiütést, gyomor fájdalmakat... 

Gyerekek haltak meg rákos megbetegedesektől amiket a vállalat okozott, aznap amikor a fiam megszületett, az apám meghalt...

Nem akarunk több rákos megbetegedés okozta halálesetet... Mi mind apák vagyunk, nekünk gyerekeink vannak, és azt gondolom hogy nekik is szintén gyerekeiknek kellene lenniük... 

Gyere ide Ecuadorba, szívesen látunk, és a saját szemeddel láthatod mi folyik itt.. Ez az igaz valóság, ott vagyunk ahol ez az egész történik...  A jövő nemzedékeinek életét akarjuk, egészséges életet, egy szebb jövőt. "

https://www.youtube.com/watch?v=XLjxzY_W52o&feature=player_embedded#!

"Mindenki tartozik valahová ezen a földön. Én az esőerdőhöz tartozom. Helyesen teszed ha csatlakozol hozzánk, mert minden darab eredeti erdő amit lerombolnak, belőled egy darab amit megsemmisitenek. Mi, a Shuar nép, készen állunk arra hogy fegyvert fogjunk, hogy megvédjük a jogainkat. Ahogy eddig sem hóditottak meg minket soha mások. De inkább azt kívánjuk a vezetőinknek, hogy térjenek vissza a józan ész határain belülre. És az aranybányászatot is állítsák le  Gualaquiza-ban még mielőtt túl késő lenne."

"Akár Te is tudsz segíteni nekünk, ha újságíró vagy, esetleg ismersz egy olyan újságírót aki hajlandó írni a küzdelmeinkről egy történetet, arról ahogy tönreteszik a környezetünket. Esetleg gyere Gualaquiza-ba hogy meginterjúvold a népünket, szívesen látunk. Valamint ha bármilyen befolyásod van a politikusokra az országodban, kérlek vidd az ügyünket eléjük, az esőerdő rombolása őket is érinti."

Írd alá a globális petíciót most:
http://chevrontoxico.com/

A Shuar nép nevében köszönöm a segítséged!

A természet és a kulturális sokféleség megsemmisítése által, beleértve a hagyományos gyógyászati gyakorlatokat, egy olyan végső színpadra lépett a beteg nyugati társadalom, melyben lerombolja  az öngyógyulás esélyeinek lehetőségeit.

ELJÖTT AZ ÓRA!

Kongatnak a harangok.
Mi vártunk.
Ne várj tovább, nincs több idő, minden elpusztul.
Ne bámuld tovább a vezetőket magadon kívül, ne vedd át te is a felelősséget azáltal hogy passzív maradsz.

Ha mi nem...  akkor ki?

CSELEKEDJ MOST!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr602031827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bufo 2010.05.26. 15:36:24

Marmint fajt elolvasni, szembesulni vele? vagy ugyertetted hogy Fight, mint harcra fel? :) Engem is elegge felkavart a video tartalma, es az a baj hogy nem hiszem hogy csak Ecuadorban, csak Gualaquiza-ban ilyen sulyos a helyzet...
Szoval en kepes lennek akar ki is utazni egy kameraval a kezemben, illetve egyeb modon segiteni nekik...
Ugye a peticiot mindenki alairja?! Az aztan tenyleg nem all sokbol, es hatha meg a vegen elernek azzal is valamit...

Takasuri 2010.05.27. 23:27:02

A tőlem szokatlan rövidséggel szólva: mindenben egyetértek az előttem szólóval.

Amúgy mindkét olvasattal azonosulni tudok, de tény, hogy a fájdalmasságára gondoltam


süti beállítások módosítása