ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Ayahausca, személyes megközelítésben...

2010.05.25. 01:51 - hanaura

Hát, változó aktivitásal, de azért jelen tudok it lenni. Ahogy látjátok, néha eléág hullámzó periódusban, kicsit összejöttek a dolgok, sok munka, és még több, írom a szakdolgozatomat, és most egy párkapcsolati nehézséggel kellett szembenézzek.

Ezek néha nagyon nehéz, máskor nagyon szimpla dolgok, néha meg így ebben a sorrendben. Mindenesetre most pontot tettem valamire.

Nehéz azért is, mert az az ős-egó annyira ott tud működni az emberben. Vagyük például ezt az oldalat. Rengeteg dícséretet, bíztatást kaptam a majd egy év alatt, igazán nagyon hálás vagyok mindenért. És láthatólag Ti is örültök annak, hogy van egy hely, ami ezekről a dolgokról szól, az ayahuascáról, de nem egy ilyen tudományos konferencia jelleggel, ahol odafér egy-egy jó indián gondolat, a kultúra, ahol megfér Feldmár, aki olyan sokszor beszél emberi dolgokról pont úgy ahogyan ezek a sámánok. Nem azért mert egy sámán, vagy mindentudó, de úgy tűnik ugyanaz a cél, agyanaz a fajta emberség munkál bennük. És beleférnek képek, videók, néha a saját életemből becsempészek ide dolgokat...       Másszóval, az egóra visszatérve, az ember ha kap valamit akkor hajlamos indokolatlanul büszke lenni rá. Nem véletlen az egész törzsi környezet ezekben a dolgokban! A helyes intencióhoz, az utólagos integráláshoz, az igazán IGAZI jelenléthez..mert mi, nyugati fiúk és lányok, ha ér bennünket valami jó, mondjuk részt veszünk az ayahausca folyásában:), akkor arra az estére alapozva néha elfejejtjük a hétköznapokban, hogy azokat a dolgokat még nem kaptuk meg ami az ayahuasca hatása alatt jött. Azokat megláttuk. És hogy miképpen értelmeztük, vagy hogyan dolgoztunk vele tovább, na az dönti el, mennyi marad benn, és mennyi távozik.

Nekem most ez a magánéleti dolog juttatta ezt az eszembe. Hogy vajon amikor nagy változás van, ami esetenként nagyon nehéz tud lenni(bár nálam most már egyre könnyebb, túllépve a dolgokon), akkor ott marad-e az a bizonyos "ayahuascás életérzés"? Én szeretném hinni, hogy nem csak dumálunk itt nagy dolgokról, hanem ezek a nagy dolgok, ezek a jó és szép dolgok tényleg ott vannak, és dolgozik érte az ember, hogy ott is maradjon. Jó teszt erre amikor valami nehéz jön. A szép helyzetekben olyan könnyű egybeolvadni a természettel, de amikor fáj valami a mindennapi életben, akkor is úgy nézünk arra a fára, mint a barátunkra? Mint a társunkra??

Ez itt a lényeg. A tudás és a megvalósítás valahol itt találkoznak, amikor jönnek a hétköznapok, és nem csak tudjuk a dolgokat, hanem éljük is. És ez a lényeg! Minden más "csak" olyan mint egy szép film, benne vagyunk amikor nézzük, de aztán kimegyünk a moziból és folytatjuk ugyanott.

Én nem mondom, hogy 100%ig hiszek benne, de SZERETNÉK hinni benne, hogy vannak filmek, amik utána benn maranak, a lelkünkben, és a mi lelkünk is benne marad abban a filmben. Mint az a shuar ayahuasca dal:

Oh Gran Espiritu, Cielo, Tierra y Mar      (oh Great Spirit, Heaven, Earth and Sea)
Oh Gran Espiritu, Viento, Tierra y Mar    (oh Great Spirit, Wind, Earth and Sea)
Tu estas adentro y a mi alrededor         (You are inside me, and around me)
Tu estas adentro, en mi Corazón           (You are inside me, in my Heart)

Ez egy gyönyörűséges dal, nagyon szeretem. Nem tudom pontosan hogyy is kellene betegyem ide, még nem értek igazán ezekhez a beágyazásokhoz (nem jútub klip, hanem mp+-as), de ha rájövök, akkor be is lesz ide téve a dal, ami megint csak erről szól: ÉLNI a kapcsolatot, és nem csak érteni, hogy miről szól, és nem csak ezzel a medicinnel, hanem mindennel és mindenkivel.

Na ez egy jó inspiráció a nehezebb pillanatokban! És a megkönnyebbülő pillanatokban is, jelenleg ebben vagyok, megkönnyebbülve, hogy valami nem jót kivetett az élet belőlem. De ehhez kell a jelenlét, különben csak üres beszéd lesz minden  élmény, tapasztalat amiről itt szó esik.

És még valami: egy lánnyal beszélgettünk valamelyik nap, és ő mondta, hogy nagyon érdekli az ayahausca, és szerinte ez egy igazi dolog, de keveset is tud róla, fél is kicsit tőle, és nem is biztos, hogy ez az ő útja. Erre a társaságból egy lány, egy másik elkezdni magyarázni neki, hogy de nem, ettől nem kell félni, ez egy nagyon szép, igaz dolog, és mindenkinek jót tesz és satöbbi. Hát, én összegömbölyödtem, hogy ne is látszódjak. Nagyon szégyelltem magamat, mert olyan valaki volt a felszólaló aki rajtam keresztül, az én segítségemmel került kapcsolatba az ayahuascával, csak akkor még nagyon éber volt és figyelt, most meg bekúszott az ősegó. Na EZÉRT kell ébernek lenni! Ez egy szent út, de a bennsőnkben nagyon sokáig tudjuk a régi szemetet dugdosni.

Aztán mondtam a lánynak, hogy hülye lenne nem félni, ez egy félelmetes dolog, természetes hogy kicsit ő maga is fél. És ez egy olyan dolog úgy hiszem aminek érdemes utánanézni, utána olvasni, más szóval a szimbólumrendszerével kicsit megismerkedni, megbarátkozni. Mondhattam volna úgy is, hogy a kozmológiával. Harmadrészt, egyáétalán nem mindenkinek való ez! Miért lenne egyforma az utunk??? Miért??? Mi sem vagyunk azok, akkor miért kellene?

Sokszor találkozom olyanokkal, akiket érdekel az ayahuasca, de úgy pironkodva vallják be, hogy ők biza nem fognak élni vele. Mint ha mindenkinek kellene! De benne van az emberben az, hogy egy mikorközösségben a tartozást a közös tevékenység adja. És nem, nagyon nem. A találkozókon a többség aki ott van nem vagy csak kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az ayahuascával kapcsolatban. És ez így is van jól. Hülye dolog lenne egy csíkot húzni, és az egyik oldalra állítani a fasza gyerekeket, a másikra meg a nem faszákat. Mindenki fasza. Ezért szeretm a találkozókat, mert egyáltalán nem arról szól a sztori, hogy itt vannak az "ayahuascások", hanem itt van egy közösség akik elsősorban szellemi alapon vannak azonos platformon, de van aki ezt meditációval éli meg, van aki dobolással, van aki ayahuascával, van aki virágterápiával......ki az a hülye aki elé állna ezeknek az embereknek, hogy gyerekek, egyfélét már!

Nem vagyunk egyformák, és még ugyanazt a célt is megtehetjük máshogyan, és én ezt a fajta nyitottságot szeretném a szerény lehetőségeimhez mérten tovább adni, és hinni abban hogy léteznek azok a bizonyos hétköznapok is, és nem a szép estéken, hanem azokon a hétköznapokon áll helyt az ember elsősorban.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr662029153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása