ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Poén az ayahuasca főzésről

2010.04.26. 22:01 - hanaura

Címkék: főzés

Tegnapra ígértem egy cikket az ayahuaca főzésről. Több dolog miatt se nagyon akaródzott elkészíteni, aztán megkaptam az égi jelet, hogy miért NE tegyem.

Hát...az elején kezdve, az ayahuascának kétféle útja van: a sámáni és a nem sámáni. Ez utóbbi az ami egyre kevésbé érdekel!:)))

Nyilván az ember a lehetőségeivel él, és ha fogok is egyedül az otthonomban inni ayahuascát, akkor is olyan körülmények között próbálom, ami ha nem is pótolja azt a szakrális mezőt, amit a sámán teremt, de valamit visszaad belőle. Ennek látom értelmét. Sajnos rossz hír, hogy nem potyognak sámánok az égből, és gyakran van egyedül az ember, és ilyenkor vagy vár, amíg adódik valami lehetőség(jobbik eset), vagy pedig alkot. Ezzel sincs baj, de itt már akadnak kockázatok. Nem egészségügyiek, vagy spirituálisak, hanem mondjuk olyanok, hogy nincs ott a kellő tisztelet ez iránt a szentnek tartott út iránt. Igazából főleg nekünk nyugatiaknak sok pótolnivalónk van ebben, hogy tényleg úgy és olyannak lássuk ezt az egészet mint a bennszülöttek, azaz olyannak amilyen valójában.

A nem sámáni útról is sok jót lehet mondani, az ayahuaca mindig gyógyít. Már legalább is ha jelen van. Szentimentálisabb emberek, mint én vagyok, persze hajlamosak azt hinni, hogy az ayahausca szelleme beült egy Porschébe és ide hajtott hozzám az otthonomba, de a valóság nem ilyen egyszerű. Először is a spirituális világ számára nem kell kocsi, másrészről pedig nem eszik azt a kását olyan forrón: bedöntöm a teát, aztán sörözök egyet Istennel egy fasza látomásban... :))))

Sok csoport van ebben a kategóriában, ilyenek azok a keresztény egyházak, elsősorban Brazíliában, akik ayahuasca kultiválók, vannak ilyen pszichológusok csapata, ilyen kúrás, terápiás utak szervezői(ez is egy tök jó dolog), és vannak az egyénileg próbálkozók. Az egyik legizgalmasabb egyébként a legutolsó csoport, már csak azért is mert itt a legtöbb buktató, hogy a saját elméjén keresztül lássa a forradalmár a dolgokat, és még el is nevezze ayahuascának. Ilyen is van, miért ne lenne? Ez egy szent dolog, de közülünk senki se az, előfordul bárkivel, hogy azt hiszi, hogy a forgalom megy vele szembe...a hagyományok többek közütt ettől segítenek megóvni minket. Így hát ha nem is feltétlenül feltétele az ayahuascával való kapcsolatnak a tradícionális út(mondjuk szerintem az, de ez az én privát véleményem), de a legbiztonságosabb út mindenképpen ez.  És akkor még nem mondtam, és a jó hangulat kedvéért nem is fogom, hogy a sámánok mit gondolnak rólunk, otthon barkácsolókról, akiknek semmilyen képességünk nincs erre a dologra(és nem a főzésre gondolok, mert azt a szakácsok is tudnak:), és amit csinálunk az egy jó út, csak nem biztos, hogy abba az irányba....

 

Na szóval mindent összevetve, mégsem írok főzésről. Nem mintha nem tehetném, írtam erről korábban is, akit érdekel nézzen utána, de pont azokat igyekszem a magam szerény eszközeivel védeni, akik ezt az egészet komolyan veszik és nem akarják, hogy boldog-boldogtalan "igyék egy jó kis ayahuascát". Mert lehet ezt népszerűsíteni. Egyszer majd a törvény fogja figyelmezteteni a könnyelműeket, hogy bölcsebb lett volna csöndben maradni.

Eddig is volt akinek segítettem ayahuasca főzésben, többynire nagyon jól tettem. Ahogy bárki más, én is tévedtem, és néha olyanoknak is segédkeztem, akiknek nagyon nem kellett volna. Sajnos, nem tehetünk róla, fehérek vagyunk. Ez ebben aze setben egyet jelent azzal, hogy nagy hajlamunk van felszínességre, és imádjuk becsapni magunkat. Ameddig ebből indulunk ki, addig ebből ki is lehet gyógyulni. Amikor már nem akar tanulni, tisztulni az ember, mert már naaaaagyon ott van a szeren, na akkor nem fog már hallani semmit se. Ilyen esettel nem feltétlenül ebben a kis ayahausca táborban találkoztam, szeretném azt hinni, hogy akiket ez érdekel, azokat érdekli, hogy mi van ott belül.

Nekik szól az ayahausca, legjobb esetben, és ők el fogják olvasni a régebbi bejegyzéseket, a többieknek pedig ott a rengeteg többi írás!

 

 

Ámen!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr791954103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása