ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Ha már Dél-Amerika.......

2010.04.05. 18:09 - hanaura

Címkék: mate

Egyik kedvenc gyógynövényem, fantasztikus dolog akár ayahuasca ivás előtt/után is. Meg bármikor máskor is, nyilván!:)

 

 

A maté csodái

A dél-amerikai kontinensről származó matét hazánkban is egyre többen ismerik. A leveleiből készült tea fogyasztásának kultúrája, szertartásos jellege és a különböző közösségekben betöltött szerepe sok mindenben hasonlít az ázsiai eredetű teáéhoz. A növény magas tápértékkel bíró leveleiből készült italt egyes szerzők a –természet legtökéletesebb italának– tartják.

 A magyalfélék (Aquifoliaceae) családjába tartozó örökzöld, fává növő maté- vagy paraguay-tea (Ilex paraguariensis) Dél-Paraguay és Argentína északkeleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi, szubtrópusi növénye, amelynek sok melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége.

A maté szárított leveleiből készült teát a guarani indiánok kezdték el először fogyasztani, és mintegy 300 évvel ezelőtt jezsuita szerzetesek vették észre azt, hogy a szinte csak húsételeken élő indiánok körében nem fordult elő skorbutos megbetegedés.

Legenda és hagyomány

Az egyik legenda szerint a más földrészről érkezett és Dél-Amerikában letelepedő guarani nép közé egyszer egy világos bőrű, kék szemű, szakállas isten (Pa–i Shume) szállt le az égből, aki különféle agrotechnikai műveletekre tanította meg az indiánokat, és olyan titkokat is feltárt, amelyek az egészség megtartására, a betegségek kezelésére, illetve az őshonos növények gyógyító tulajdonságaira vonatkoztak. Az egyik ilyen titok a Yerba maténak nevezett fa termesztése és használata volt.

A természettel szoros összhangban élő guarani indiánok számára a Yerba mate azóta is az egészséget, a vitalitást és a hosszú életet jelenti. A maté szinte minden guarani háztartásban megtalálható, a leveléből készült főzetet régóta használják házi orvosságként is, például vértisztításra, idegrendszeri panaszok kezelésére, a fáradtság és az étvágy csökkentésére. A guaranik a maté jótékony hatásait a szomszédos népekkel és a gyarmatosítókkal is megismertették, így több dél-amerikai országban (például Argentína, Paraguay, Brazília, Uruguay, Chile) is kedvelt üdítőitallá válhatott.A növénynek legalább 270 féle elnevezése van, és a vele kapcsolatos tevékenységek megnevezésére is mintegy 2000(!) kifejezés szolgál.

A hagyományos matészertartásokon a szárított és összemorzsolt teafüvet ivótökbe vagy hasonló alakú fém-, üveg-, illetve faedénybe szórják, majd felmelegített, de nem forró vizet öntenek rá, hogy a –füvet– jól átnedvesítsék. Amikor a teafű már annyira átnedvesedett, hogy a tököt szinte kitölti, akkor egy speciális, alsó végén szűrővel ellátott, különböző anyagokból (pl. ezüst, szalma) készült csövet/szívószálat, ún. bombillát szúrnak le a fenekére. Ezután kb. 90–95 ˚C-os vizet öntenek rá, majd az iható hőmérsékletűre lehűlt teát a szertartás egyik résztvevője a bombillán keresztül kiszürcsöli, majd a tököt és a bombillát továbbadja a mellette ülő résztvevőnek. A tökben lévő aprított és átázott matélevelekre a szertartás előírásainak megfelelő módon ismét vizet öntenek, a teát kiszürcsölik, a tököt és a bombillát továbbadják. Ezt mindaddig folytatják, amíg a –teafű íze el nem tűnik–. Ahhoz, hogy valaki igazi matéivóvá vagy –matébaráttá– válhasson, a szertartás valamennyi mozzanatát és udvariassági –szabályát– el kell sajátítania.

A sokszorosan jótékony maté

A maté táplálkozási értékeinek és gyógyhatásainak kutatásával nem csak a dél-amerikai országokban foglalkoznak, hanem több európai országban is intenzíven vizsgálják a növény leveleit és különféle kivonatait, illetve azok hatásait. A vizsgálati eredmények szerint a maté levelei az emberi szervezet számára fontos vitaminokat (pl. C, B1, B2, B-komplex, pantoténsav), ásványi anyagokat (pl. magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfát stb.) és különféle hatóanyagokat (xantinszármazékokat, klorogénsav-származékokat, polifenolokat, flavonoidokat, illóolajat stb.) tartalmaznak.

A maté leveleiből azonosított közel 200 alkotórészből mintegy 130 vegyület (pl. xantinszármazékok, polifenolok, íz- és aromaanyagok) a tea leveleiben is megtalálható. A maté legfontosabb xantinszármazékának a korábbiakkal ellentétben nem a koffeint, hanem a mateint tartják, ezért fogyasztását elsősorban azoknak ajánlják, akik –koffeinérzékenyek–. A matein fokozza a szellemi frissességet és a fizikai teljesítőképességet, mégpedig anélkül, hogy a koffein kedvezőtlen tulajdonságaival rendelkezne.

Többek között a matélevelekben található ásványi anyagok és vitaminok szervezetet erősítő, egyensúlyi állapotot helyreállító hatásának tulajdonítják azt, hogy a maté rendszeres fogyasztásakor a szervezet a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik és meggyorsul a gyógyulás folyamata is.
A matélevelekből készült teának enyhe vizelet- és hashajtó hatást tulajdonítanak, ezért a szervezet –salaktalanítására– is ajánlják fogyasztását. Egyes adatok szerint a maté leveleiből készült tea csökkenti az éhségérzetet és segíti az emésztést, de ásványi és egyéb anyagait a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontosnak tartják. A maté számos változatát (például keskeny levelű, széles levelű, hosszú levelű) Argentínában és Brazíliában nagy területen termesztik, és főként e két országból exportálják a világ számos országába a különféle módon feldolgozott és csomagolt (pl. leveles/szálas vagy filteres; aromákkal ízesített) matéteákat.

Az állandóan változó és új ízeket kereső táplálkozási szokásainkhoz jól –illik– a matétea, hiszen ásványi anyagai és vitaminjai révén hasznos kiegészítője lehet a táplálkozásnak, de kellemes ízénél fogva is sokaknak válhat mindennapi üdítőitalává.

dr. Babulka Péter

 

forrás: www.patikamagazin.hu/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr801896781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refil 2010.04.27. 14:44:23

Kedves Dávid! tudnál valamilyen beszerzési reklámot adni nekem, mert amit én találtam interneten azok vagy csak webshopból rendelhetők voltak, illetve egy helyet találtam ahol kiderült h most nincs nekik és előreláthatólag egy ideig nem is lesz... bár gondolom a filteres fajtát könnyebben belehet szerezni, de szimpatikusabbnak tűnt a leveles változat(vagy ez csak egy vacak előítélet és nincs lényeges különbség?:)
üdv, refil

bufo 2010.04.27. 15:31:50

Mifelenk gogyszertarban is lehet kapni, bar ott lattam eddig a legdragabban.
Szerintem igen is van kulonbseg a filteres es az egyszeru mate level kozott, mint ahogy egy egyszeruen es egy ritualisan fogyasztott tea kozott is.
Szerintem amugy a webshopbol rendeles jon ki a legolcsobban, mar ha nem csak 1 kilot rendel az ember, peldaul itt erdemes korulnezni: www.mate-tee.de/catalog/index.php?cPath=6&osCsid=2834dee1dff963d97b14305641e52309

hanaura 2010.04.27. 18:34:24

Refil!

A Bufo által megadott cím egy nagyon jó, és olcsó hely, ha viszont kisebb mennyiséggel és itthonról szerezve indítanál elsőre, akkor teaházak lesznek a megoldások!
Például, hogy mondjak egy jó helyet: Potala!:)))

Ezek nem a legolcsóbb helyek, de én személy szerint nem nagyon tudok ezzel foglalkozó, bárki számára elérhető nagykerekről.

Amúgy nagyjából négy és hat ezer forint per kilós áron tudsz teázókban hozzájutni, szerintem ez nem olyan rossz, és ha beleszeretsz, akkor tudsz a fenti címről is rendelni még olcsóbban.

Én filteresen nem kóstoltam a matét, semmi gondom nincs vele, de engem inkább a "leveles" verzió érdekel!:)

Ha jössz a következő találkozóra májusban, akkor meg ihatnánk is együtt egy jó matét!

refil 2010.04.28. 23:45:03

Köszönöm Bufo és Hanaura, ahogy néztem nekem megérné egy 3mas kilógrammos vásárlás, amit szerintem a napokban meg is ejtek, úgyhogy ha esetleg valakit érdekel még, akkor rendelhetnénk együtt.

Szeretnék már eljutni a Potolába egy bizonyos szombati napon. Talán most összejön:)


süti beállítások módosítása