Egyik kedvenc gyógynövényem, fantasztikus dolog akár ayahuasca ivás előtt/után is. Meg bármikor máskor is, nyilván!:)
A maté csodái |
A dél-amerikai kontinensről származó matét hazánkban is egyre többen ismerik. A leveleiből készült tea fogyasztásának kultúrája, szertartásos jellege és a különböző közösségekben betöltött szerepe sok mindenben hasonlít az ázsiai eredetű teáéhoz. A növény magas tápértékkel bíró leveleiből készült italt egyes szerzők a –természet legtökéletesebb italának– tartják. |
A magyalfélék (Aquifoliaceae) családjába tartozó örökzöld, fává növő maté- vagy paraguay-tea (Ilex paraguariensis) Dél-Paraguay és Argentína északkeleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi, szubtrópusi növénye, amelynek sok melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége. A maté szárított leveleiből készült teát a guarani indiánok kezdték el először fogyasztani, és mintegy 300 évvel ezelőtt jezsuita szerzetesek vették észre azt, hogy a szinte csak húsételeken élő indiánok körében nem fordult elő skorbutos megbetegedés. Legenda és hagyomány Az egyik legenda szerint a más földrészről érkezett és Dél-Amerikában letelepedő guarani nép közé egyszer egy világos bőrű, kék szemű, szakállas isten (Pa–i Shume) szállt le az égből, aki különféle agrotechnikai műveletekre tanította meg az indiánokat, és olyan titkokat is feltárt, amelyek az egészség megtartására, a betegségek kezelésére, illetve az őshonos növények gyógyító tulajdonságaira vonatkoztak. Az egyik ilyen titok a Yerba maténak nevezett fa termesztése és használata volt. A természettel szoros összhangban élő guarani indiánok számára a Yerba mate azóta is az egészséget, a vitalitást és a hosszú életet jelenti. A maté szinte minden guarani háztartásban megtalálható, a leveléből készült főzetet régóta használják házi orvosságként is, például vértisztításra, idegrendszeri panaszok kezelésére, a fáradtság és az étvágy csökkentésére. A guaranik a maté jótékony hatásait a szomszédos népekkel és a gyarmatosítókkal is megismertették, így több dél-amerikai országban (például Argentína, Paraguay, Brazília, Uruguay, Chile) is kedvelt üdítőitallá válhatott.A növénynek legalább 270 féle elnevezése van, és a vele kapcsolatos tevékenységek megnevezésére is mintegy 2000(!) kifejezés szolgál. A hagyományos matészertartásokon a szárított és összemorzsolt teafüvet ivótökbe vagy hasonló alakú fém-, üveg-, illetve faedénybe szórják, majd felmelegített, de nem forró vizet öntenek rá, hogy a –füvet– jól átnedvesítsék. Amikor a teafű már annyira átnedvesedett, hogy a tököt szinte kitölti, akkor egy speciális, alsó végén szűrővel ellátott, különböző anyagokból (pl. ezüst, szalma) készült csövet/szívószálat, ún. bombillát szúrnak le a fenekére. Ezután kb. 90–95 ˚C-os vizet öntenek rá, majd az iható hőmérsékletűre lehűlt teát a szertartás egyik résztvevője a bombillán keresztül kiszürcsöli, majd a tököt és a bombillát továbbadja a mellette ülő résztvevőnek. A tökben lévő aprított és átázott matélevelekre a szertartás előírásainak megfelelő módon ismét vizet öntenek, a teát kiszürcsölik, a tököt és a bombillát továbbadják. Ezt mindaddig folytatják, amíg a –teafű íze el nem tűnik–. Ahhoz, hogy valaki igazi matéivóvá vagy –matébaráttá– válhasson, a szertartás valamennyi mozzanatát és udvariassági –szabályát– el kell sajátítania. A sokszorosan jótékony maté A maté táplálkozási értékeinek és gyógyhatásainak kutatásával nem csak a dél-amerikai országokban foglalkoznak, hanem több európai országban is intenzíven vizsgálják a növény leveleit és különféle kivonatait, illetve azok hatásait. A vizsgálati eredmények szerint a maté levelei az emberi szervezet számára fontos vitaminokat (pl. C, B1, B2, B-komplex, pantoténsav), ásványi anyagokat (pl. magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfát stb.) és különféle hatóanyagokat (xantinszármazékokat, klorogénsav-származékokat, polifenolokat, flavonoidokat, illóolajat stb.) tartalmaznak. A maté leveleiből azonosított közel 200 alkotórészből mintegy 130 vegyület (pl. xantinszármazékok, polifenolok, íz- és aromaanyagok) a tea leveleiben is megtalálható. A maté legfontosabb xantinszármazékának a korábbiakkal ellentétben nem a koffeint, hanem a mateint tartják, ezért fogyasztását elsősorban azoknak ajánlják, akik –koffeinérzékenyek–. A matein fokozza a szellemi frissességet és a fizikai teljesítőképességet, mégpedig anélkül, hogy a koffein kedvezőtlen tulajdonságaival rendelkezne. Többek között a matélevelekben található ásványi anyagok és vitaminok szervezetet erősítő, egyensúlyi állapotot helyreállító hatásának tulajdonítják azt, hogy a maté rendszeres fogyasztásakor a szervezet a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik és meggyorsul a gyógyulás folyamata is. Az állandóan változó és új ízeket kereső táplálkozási szokásainkhoz jól –illik– a matétea, hiszen ásványi anyagai és vitaminjai révén hasznos kiegészítője lehet a táplálkozásnak, de kellemes ízénél fogva is sokaknak válhat mindennapi üdítőitalává. dr. Babulka Péter |
forrás: www.patikamagazin.hu/index.php