A vasárnapi közös meló közben mesélt erről az indián ételről Attila. Az a leghihetetlenebb az emberben, hogy mind a legváratlanabb pillanatokban, mind a legnyugisabb helyzetekben is olyan sztorik, történetek, élmények jönnek belőle, hogy attól padlót fogott mindenki!:)
Egy igazán nagyszívű és hihetetlen dumájú ember, aki sokat látott az életből, és itt most nem "csak" arra a sok év rezervátumi életre gondolok, amit észak-Amerikában töltött, hanem általánosságban az élettel kapcsolatban. Szóval a legkomolyabb, legszívbemarkolóbb és a legnevetősebb sztorik is többnyire tőle jöttek. Azt hisezm ebéd közben mesélt erről az ételről Attila. Amikor befejeztem a bográcsos paprikás krumplit (a francba, hogy hiányzott a kovi ubi), mindannyian bementük Attiláék indián tipijébe (tradicionális indián sátor), és evés közben említette ezt a tipikus dél-amerikai ételt.
Háát, én csak pislogtam, mert az egész világot belevéve az a terület, ami a szívemhez a legközelebb áll, részben az ottani sámánizmus (és a hozzá tartozó szent orvosságok, mint pl. az ayahuasca) miatt is, és egyáltalán, az eredeti kultúra habitusa. Sok új dolog van még, na. De ezzel nincs is semmi baj. Nagy tanulság, hogy amíg valaki nem akar a katedrára állni észt oszani, addig mindig tud tanulni. Amikor tanítani akar valaki, megfeleő alázat nélkül, na akkor ér véget a tanulás. Sokszor hallani az ayahuascáról is, hogy kitapossa az emberből az alázatot, de aztán ott lesznek a hétköznapok, amiket lehet a korábbi tanításokra emlékezve (és úgy is cselekedve!) élni, vagy lehet úgy is, mint a török kamionosok, akik a kamion alatt vedelnek, mert azt ugye nem látja Allah... (Nem viccelek, ilyet a saját szememmel/fülemmel is tapasztaltam.)
Szóval nagy kaland ez az egész. Ahogy telik az idő, úgy érdekel egyre jobban a "háttér". Akár az ottani étkezési szokások is. Nyilván, nem véletlenül, hogy a testünk ide pottyant, (remélhetőleg) senki nem akarja játszani az indiánt, de azért, ha már elloptuk onnan a legszentebb medicinjüket, akkor legalább érdemes megtisztelni őket azzal, hogy a kultúrájuk többi részére is kiváncsiak vagyunk, legalább pár dologra. Én nem mondom, hogy ettől az ételes cikktől fogja bárki is elérni a megvilágosodást, de basszus, engem ez érdekel, ez hozzá tartozik az egészhez. Néha nagy dolgokról dumálunk, de az igazság az, hogy ha valaki egy bennszülött kultúrából kiemel egy ott szentnek tartott medicinet, a hozzá tartozó, és azzal szerves egységet alkotó egyebek (szertartás, gyógyító dalok, stb) nélkül, akkor ahhoz, hogy megértse, hogy mi is az a medicine, mit is jelent az azok számára, akiknek megmutatta magát (valahogy furcsa mód nem a Blaha metrómegállónál tört fel a lélek liánja), akik TÉNYLEG kapcsolatban vannak vele, annak nem árt elsajátítani azoknak az embereknek a gondolkodásmódját. Ez az amiről olyan sokat beszélünk. Ama bizonyos közös kozmológia. Illetve annak a hiánya. Én azt szeretném, ha minél több háttéranyag, érdekesség előkerülne ezeknek a népeknek a kultúrájából, hogy tényleg tudjunk arról beszélni, hogy mi is az ayahuasca.
No és a cikk:
-------------------------------------------------------------------------------------
A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.
Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.
Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főeételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Csak a változatosság és az újítás kedvéért! :-)
Nálunk bioboltban kapható. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!
És jöjjön néhány recept!
Rokfortos quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 pohár quinoa
2 evőkanál rokfort
2,5 dl tejszín
egy maroknyi dióbél
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, és tegyük fel főni 3 pohár hideg vízzel. Amikor elfőtt a víz, fedjük le, és 5 percig hagyjuk a saját gőzében. Közben a rokfortot keverjük el a tejszínnel, verjük fel, majd forgassuk össze a quinoával. Tetejére szórjuk a dióbelet. Köretként vagy előételként kínáljuk.
Répás quinoa
Hozzávalók 4 személynek:
20 dkg quinoa
5-6 közepes sárgarépa
1 fej hagyma
kakukkfű
petrezselyem
pici olívaolaj
só
Elkészítése: Tisztítsuk meg a répát, és reszeljük le. A hagymát vágjuk vékony karikákra. Kevés vízben kezdjük el párolni a hagymát, majd amior kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a sárgarépát, a leöblített quinoát és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Takatjuk le, és pároljuk 10-15 percig. A legvégén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, és néhány csepp olívaolajat öntünk rá. Tökéletes köret halakhoz, húshoz.
Zöldséggel rakott quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg quinoa
2 hagyma
2 cukkini
1 padlizsán
4 paradicsom
kakukkfű
oregano
reszelt sajt
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.
Fűszeres-almás quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg quinoa
2 alma
1 evőkanál mazsola
1 rúd vanília
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.
(forrás: www.mindmegette.hu/a-quinoa-12385 )
-----------------------------------------------------------------------------------