ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Feldmár álma

2010.03.19. 22:31 - hanaura

Címkék: feldmár

A www.feldmarinstitute.hu/ oldalt többen ismerhetitek, akik eddig nem, azok pedig remélem innentől!:)

Feldmár András nevét nem kell bemutatni, nem fogok életrajzokat idézgetni, legyen elég az, hogy amellett, hogy az írásai nagyon sok embernek jelentettek kiutat nehéz helyzetekből, inspirációt más utak, megoldások keresésére, az addigiak átértékelésére, és egyáltalán, a gondolkodásmód megreformálására, amellett ő volt az aki nyíltan beszélt például az ayahuascáról, több előadásában. A szakmája ezeket a bennszülött szakrális utakat többnyire nem veszik túlságosan komolyan, ő volt az aki szélesebb rétegek számára is értékelhetővé, érdekessé tette többek között az ayahuascareality.blog.hu fő témáját is, és ez nem kis dolog! Azokkal akikkel beszélgettem, rengetegen mesélték, hogy Feldmár köbyveiben, előadásain hallottak először erről az Amazonas-béli gyógyító folyamatról, ezzel mintegy lavinát indítva az életükben, a természeti népek gyógymódjai irányába.

Az alábbi cikket Feldmár oldaláról másoltam ide, talán már szerepelt is, de ez nem lényeg, ami viszont igen, az az, hogy van egy ilyenünk is. És ez nem kis dolog!

 

 

 

 

Feldmár András

 

1940-ben született Budapesten, tizenhat éves korában szökött meg a családi otthonból és Magyarországról, Kanadáig meg sem állt, ahol előbb matematikus lett, majd később pszichológiát és filozófiát tanult. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, szakmai felfogását, a világhoz és hivatásához való viszonyát. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként a mai napig számos jelentős terápiás kísérlet részese Európában és Amerikában. Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresik a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, gyengéd, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni és visszatalálni a hétköznapok boldogságába. Útkereső figyelme kiterjed olyan alternatív és tradicionális módszerekre, amelyeket különféle kultúrák és vallások gyógyítói, papjai, sámánjai használtak és használnak ma is.

 

A Palo Alto-i iskolában Paul Watzlawick mellett tett szert speciális rövidterápiás tapasztalatokra. A változás dinamikájával kapcsolatos kutatásai, tanulmányait használja fel most a Feldmár Intézet a coaching területén, ahol gyorsan, eredményesen kell akadályokat megszüntetni, rejtett motivációkat felszínre hozni, fókuszálni arra, ami igazán fontos, elérni az elérhető célokat és nyugodt szívvel hátat fordítani a lehetetlennek.

Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként, előadásokat tart, tanít, illetve számos szervezet számára végez szakértői, tanácsadói munkát. Rendszeresen jön Magyarországra, a Feldmár Intézet szervezésében előadásokat tart, csoportokat, kurzusokat vezet.

Az Intézet keretében beindította a Feldmár Iskolái programot. 2008 januárja óta a nők számára felépített iskola működik aktívan, de 2010-ben indulnak gyerekek, férfiak és párok számára is foglalkozások.

Magyarországi portfoliója kiemelkedő eleme a FeldmárCoaching®, amely életvezetési tanácsadással, coachinggal, és terápiás szolgáltatásokkal foglalkozik. A Feldmár Intézet keretei közt 2009-től coach képzés és pszichoterapeuta továbbképzés indul.

Feldmár András előadásait feldolgozó könyvei, illetve egyéb művei a Jaffa Kiadó gondozásában jelennek meg Magyarországon.

A Feldmár Intézet azért dolgozik, hogy Magyarországon minél többen ismerhessék meg a feldmári gondolkodásmódot és lehessenek aktív részesei annak a szellemi élménynek, amit a szabad, őszinte, kötöttségek és szégyenérzet nélküli kommunikáció adhat az embernek.

info@feldmarintezet.hu

 

katus_01.jpg
 

Kálmán Katalin
a Feldmár Intézet ügyvezető igazgatója
tanár, közgazdász, MBA

1975. március 6-án született Mosonmagyaróváron. Angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár, közgazdász, tréner, szervezetfejlesztési tanácsadó. 1998. óta dolgozik szervezetfejlesztési területen. Pályafutását a Wendy's Hungary területi tréningvezetőjeként kezdte, majd trénerként dolgozott a
Dramatrix nevű cégnél, szervezetfejlesztőként az Act International Kft.-nél. Ezt követően ügyvezetőként volt aktív részese a Güanxi és a Darwin's Marketing Evolution cégek létrehozásának, működtetésének. Szabadúszó trénerként és tanácsadóként dolgozik. Kiemelt szakterülete a szervezetfejlesztés, ezen belül a konfliktus-kezelés és a problémamegoldás.

Mindig fontos volt számára a lélek ápolása. Az egyetemi évektől kezdve szabadidejében szívesen vesz részt önismereti programokon, előadásokon. A buddhizmus szellemisége közel áll hozzá. Egyik kedvenc időtöltése a színház. Szívesen olvas. Hamvas Béla Karnevál című regénye meghatározó élmény életében.

kalman.katalin@feldmarintezet.hu

orsi01.jpg
 

Bernát Orsolya
a Feldmár Intézet kommunikációs igazgatója
kulturális antropológus, kommunikációs gyöngyszem


1975. október 16-án született Budapesten. Olasz bölcsész és kulturális antroplógia szakon végezte tanulmányait. Kulturális antropológiai kutatásai elsősorban városantropológiai témájúak, a sienai contrada-rendszer és az itt évenként megrendezésre kerülő Palio ünnep szakértője, érdekli a művészet és az antropológia viszonya. Egyetemi évei alatt újságíróként, szerkesztőként és fordítóként dolgozott. 27 évesen megalapította a Csimota gyermekkönykiadót. Kommunikációs szakértőként a Minimax CEE Group-nál, majd a Jaffa Kiadónál dolgozott. Jelenleg a Feldmár Intézet kommunikációs igazgatója és a Nők Iskolája program vezetője

A Feldmár Intézet az első  olyan munkahely számára, ahol szerteágazó tanulmányait és sokrétű érdeklődését szinergikusan tudja kamatoztatni.
bernat.orsolya@gmail.com

 

miki02.jpg
 

Fehér Miklós
coach, pszichológus, MBA

A Feldmár Intézet egyik alapítója. Pszichológus, közgazdász. Az elmúlt 12 évben a gazdasági életben tevékenykedett mint tanácsadó, felsővezető és coach. Érdeklődése középpontjában az emberi kreativitás fejlesztése és a sajátélményű tanulás mechanizmusa áll. A Feldmár Coaching Society kezdeményezője.

feher@advantagepartner.net

 

 

 

 

dorka02.jpg
 

Büky Dorottya Sára
tanár, kommunikációs szakember, coach

A Feldmár Intézet egyik alapítója, a Nők Iskolája program létrehozója

1961. július 29-én született Budapesten. Kommunikációs szakemberként, tanácsadóként tevékenykedik 1998 óta, ügyfelei multinacionális vállalatok és hazai nagy- és középvállalatok.  Kiemelt szakterületei a Public Affairs és kríziskommunikáció.

Coachként krízisben lévő, illetve vezető pozícióban lévő nőkkel foglalkozik.  

Szabadidejében fotózik. 2008-ban Feldmárral és Bernát Orsival összeállították az Igazi vagy? c. könyvet, amelynek alapját a Nők Iskolája első szemesztere szolgáltatta.

buky.dorottya@gmail.com



 

bruno%26richard_200803.jpg
 

Rados Richárd

irodalmár, cégvezető

 

1972. április 6-án született. Áprilisban, mint harmincegynéhány évvel később két gyereke is.

 

Tanult sok mindent, teológiát, esztétikát, germanisztikát, és végül végzett irodalmat. Hamar, még az egyetem alatt dolgozni kezdett – azóta is munkahívő –, a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) munkatársaként emberi jogi kutatásokban vett részt. 1998. februárjától a Közép-Európa Egyetem könyvkiadójának (CEU Press) a szerkesztője lett – s ezzel beteljesült az álma: könyvkiadóban dolgozni. Itt aztán hosszan elidőzött, közép-európai szerzők társadalomtudományi munkáinak angol nyelvű megjelentetésével foglalkozott.

 

2004. januárjában alapította saját kiadóját, a Jaffa Kiadót. Öt teljes év telt el azóta, és akiket ilyesmi érdekel, megismerkedtek mára a kiadó nevével. Korán kialakult a cég pszichológiai profilja, melyhez közel állnak a rendhagyó, sokak által eretneknek nyilvánított gondolkodók. Eddigi legnagyobb szakmai sikerének tekinti, hogy ezen gondolkodók és a Jaffa Kiadó által gondozott könyveik nagyban felkeltették az olvasóközönség figyelmét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr591853498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása