ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Várakozás, vágyakozás

2010.02.25. 16:24 - hanaura

Címkék: várakozás

Nagyon várom már az estét, régen vettem magamhoz utoljára ayahuascát. Bár, ha belegondolok nem is annyira. Elég bénán nézne ki, ha papolnánk itt, hogy így a gyógyhatások meg úgy, és közben tömni kellene magunkba, hogy azt hihessük: sínen vagyok, mint József Attila. Más szóval, ha a sorsra kéne ráverni a balhét, akkor azt is mondhanám: pont annyi idő telt el. Pontosan annyi.

Ma már keveset ettem, és amennyire lehet készültem az estére. A hihetetlenül áldásos teljes böjt elmaradt, technikai okokból, de majd legközelebb. Jótanács koplalni nem tudóknak: legalább egy kicsit! Amennyi megy. Tényleg nagyon jót tesz, és még ha nem is koplal az ember, akkor is készülhet még a táplálkozás szintjén.

Tegnap Citrommal erről is beszélgettünk. Asszem ez az, ahogyan már jó előre lehet készülni. Nálam sose működött ez a kitaláljuk, gyorsan elkészítjük, ledöntjük, oszt kész. Akkor az nem ayahuasca, mindegy, hogy mi rotyog a fazékban. (A rituálénak legalább a házi interpretálásáról, amire mi magunk is képesek vagyunk, nem is beszélek, gyógyító dalokról úgyszint).

Számomra az ayahuasca egy szent, és nagyon megfoghatatlan dolgot jelent, valami, ami nagyon erős, és jót tesz, gyógyít. Nem egy technika, noha szükséges a technika. Nem egy kémiai reakció, habár ez is jelen van. Nem egy csodaszer, ami a hetedik mennyekbe repít, mert többnyire a pokolba szokott. Nem egy helyhez, és körülményekhez kötött dolog, noha nagy szerepe van a helynek és a körülményeknek.

Amikor arról beszélünk, hogy tradícionális gyógyszer, akkor azt jó ha nem arra használjuk, hogy legitimmé tegyük, hogy találtunk valamit amit kihasználhatunk, kiszipolyozhatunk, és még filozófiát is találhatunk hozzá, hogy ez miért jó, hanem arról van szó, hogy adott egy hagyomány, amit legalább SZÁNDÉK szintjén megpróbálunk olyan mértékben követni, amilyen mértékben lehetséges. Ettől teljesen elrugaszkodva is várhatnak jó dolgok, csak ne nevezzük tradíciónak, és főképpen: ne nevezzük ayahuascának.

A tény az, hogy senki sem láthatja, hogy a másikban mi zajlik. Ezért ezen az oldalon soha sem fog megjelenni semmi ami más KOMOLY utakat, más tradíciókat, vagy medicineket nem csak hogy fikáz, hanem hogy egyáltalán összehasonlít az ayahuascával. Ez ostobaság. A sámánok, akik valóban azok voltak, nagyon tisztelték egymást, egymás útját, és egymás másságát. És noha nem látni mi játszódik le valakiben amikor ezt a szakramentumot befogadja, az mégis látszik, hogy utána, másnak, harmadnap, vagy később mivé alakul az élete, merre indul. Gyakran érzi az ember, köztünk én is, különlegesen gyarlóként, amikor az ayahuasca bekopog és azt mondja, hogy helló, jöttem, hogy megtanult élni, minden tudás feltárult, de...de aztán mi történik?

Én nem hiszek a csodákban. Én a kemény munkában hiszek. És a legkevésbé sem hiszek abban, hogy az ayahuasca, vagy bármilyen más ősi út majd dolgozik bárki helyett is. A vért, a könnyeket, az izzadságot nem lehet lespórolni, hacsak nem egy elképzelt úton jár az ember. Az ayahuasca nem hoz enyhülést, főleg nem rövid távon. De segíthet abban, hogy küzdjön, dolgozzon az ember saját magán, a látásmódján, és még sok dolgon.

Ezerszer leírtam már ezt a hindu mondást: A tudás legelső szimptómája az ALÁZAT. És pont. Az alázat pedig, szintén a hinduk szerint, ha már az ő bölcsességüket szedtem elő, azt jelenti, hogy az ember kész megadni minden tiszteletet mindennek és mindenkinek, és cserébe SEMMIT nem vár el. Ez a minimum. Ez még nem az, hogy ayahuasca. Ez a tanulás legeleje. Amikor nyitottá válik az ember, és noha nem ugrik bele mindenbe, de tiszteli a másságot. És nem azért nem ugrik bele mindenbe mert valami jó, más dolog meg hulladék abból amit a természet félretett neki, hanem azért, mert nem az ő útjához tartozik.

 

Nem akarom azt mondani, hogy nem izgulok. Hülye lennék nem izgulni. Mindig félek egy kicsit. Szerencsére a sok-sok találkozás (és nem csak tea megivásakor!!) kialakított egyfajta bizalmat, de aki egyszer is TÉNYLEG látta, mi történik ilyenkor, az hülye lenne nem félni. Félelmetes dolgok lapulnak a mélyre ásott kis bűzös tarisznyánkban, és ostobaság nem tartani akkor, amikor véletlen(?)szerűen valaki ki-kikapkod onnan pár elfeledett "gyöngyszemet". Az egy nyugati koncepció, hogy a blodogság, a fény, és akkor jön és befogad, és minden remek. 

Az indiánok azt tartották, hogy vannak dolgok, amikért meg kell szenvedni, és a tisztulás, a gyógyulás is egy ilyen dolog. Megszenved vele az ember az előkészületkor (azt nem is akarom feltételezni, hogy ez bárkinél is kimarad), megszenved a medicin hatása alatt, és főképpen megszenved a mindennapokban, amikor az este végén tett nagy fogadalmakból mások számára is tapintható valóságot kreál.

Azt hiszem ezen a ponton dőlnek el a nagy dolgok. Csak remélni tudom, hogy lesz szemem, hogy lássak, lesz fülem, hogy halljak, és erőm is, hogy ne csak beszéljek a jóról, hanem hajlandó legyek keményen dolgozni is érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr161789926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takasuri 2010.02.26. 09:37:34

Kedveseim!

Ma éjjel - hajnalban nagyon ayahuascásat álmodtam.
Reggel csodálkoztam:
hogy-hogy, most ily hirtelen?
Miért pont e reggelen?
Lehet én is veletek tartottam kicsit? :)

hanaura 2010.02.26. 17:14:39

Takasuri!
Lehet, hogy van egy olyan spirituális platform ahol mindannyian együtt vagyunk?:)
Én gyanítom.
Egyébként egy barátommal ma beszéltem telefonon, és ő is mondta, hogy eléggé rám volt kapcsolódva. (mondjuk amennyire tudom, ez tudatos dolog volt a részéről..

És tudod, együtt voltunk nemrég egy másik baráttal, és noha nem is ittunk a főzetből, nagyon együtt voltunk!:)))
Ez célzás volt!:)))))))

Takasuri 2010.02.26. 19:45:02

Hát én csak tömören erre ennyit írok: :)


süti beállítások módosítása