ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Szimbólumok.....

2010.02.18. 20:14 - hanaura

Címkék: szimbólumok

Ma a szimbólumokon gondolkodtam. Azokon amiket meg szokás említeni az ayahuascával kapcsolatban, amolyan képi megjelenítésképpen. Az erdő, a dohánylevél, a kígyók, a pohár, a jaguár, és ezek a tipikusnak mondható jelképek, természetesen a más sámán kultúrákkal igen komoly hasonlóságot mutató egyéb, közös megjelenítésen.

Honnan is jönnek ezek?

Hát, azt szoktuk mondani, hogy az ayahuasca az életről szól és amolyan igazságszérum. Jókat derülök, amikor mind helyileg, mind hangulatilag teljesen modern felhasználások alkalmával úgymond megjelennek ezek a szimbólumok látomások formájában. Hozzáteszem, attól, hogy egy modern vagy saját út, az nem biztos hogy rossz. De minenképpen más.

Azért mondom csak mert a tanító jellege mellett az ayahuasca rendelkezik a hozzá adott plusz növényeknek köszönhetően komoly látomáskeltő potenciállal, és ezekről gyakran hallani is, ha más nem, beszámolókban, külföldi oldalakon. Én mindig gondolkodóba estem amikor kígyókról, nagymacskákról és egyebekről hallottam, hogy ez honnan a fenéből jön. Nincsen sámán, nincs kultúra, nincs icaró, akkor honnan a francból jönnek ezek a víziók?

Ezért lényeges, és ezért írtam annyit, hogy meg kell tanulni hova rakni a dolgokat. Van rá, mondjuk úgy egy élet. Hajrá!:)

Tudom, hogy már nem is egyszer betettem ezt az idézetet, de a témáról nem találtam jobbat, ez annyira azt fogja meg, amire gondolok.

Szóval:

"Az a kérdés, milyen fajta szellemek hajlandók a praktizálóval kommunikálni, nem vetődik fel abban az esetben, ha az adott személy kellően fegyelmezett, a veszélyeket számon tartja, tisztában van saját magával és saját alapvető motívumaival, és kellő figyelmet fordít arra, hogy kik azok a szellemek, akik a feleletet megadják.

 

Probléma nagy valószínűséggel akkor adódik, amikor a gyakorló sámán megfeledkezik a fegyelemről, elveszti az éberségét, s hagyja gondolatait elkalandozni. Ebben az esetben az ilyen személy szem elől téveszti, milyen nehéz felismerni vagy tudomásul venni, hogy a szellem, aki meglátogatja őt, lehet, hogy a saját tudatának a kivetülése, és nem hiteles látomás, amely önkívületi állapotában a szellemek világából meglátogatta őt. Tudatosan vagy öntudatlanul mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy tévhitekbe ringassuk magunkat.

Kulturális háttér, összefüggő mítoszrendszer nélkül, melyhez a gyakorló sámán tartozik, hogyan képes valaki értékelni azt, ami az úgynevezett szellemvilágból érkezik? Hogyan tud az ilyen ember különbséget tenni a vágyálmok, a vágyak megvalósulása és a hiteles dolgok között? Csakis éberséggel és a saját motivációja állandó vizsgálatával, az erő iránti vágy legmélyebb okainak felszínre hozásával képes valaki önvalója árnyékán túljutni. (Eleanor Ott)

Mert igen sok dolog megjelenik az ayahuasca hatása alatt. Azt szoktuk mondani, hogy az ayahuasca nem hazudik, az ayahuasca a valóságot mutatja meg. Ami igaz is, de nem mindegy hogy hogyan igaz ez. Valami megjelenhet azért mert félek tőle, vagy mert sokat gondolok rá, vagy mert van vele valami dolgom. És természetes dolog, ha a tavaly sajnos elhunyt Pablo AMaringo, vagy más ayahuasca ihletettségű művésztől sok-sok képet látunk, akkor kialakul egyfajta kép. Ezeket is felidézheti az elme, ezekről is mondhat valamit az ayahuasca, de azt gondolni csak azért mert ilyen víziók jöttek, hogy az erdő szelle kézen fogott és elvitt a liánok közé, na ez szerintem olyan dolog, amit érdemes felülvizsgálni. Én egyébként mindennel ami ér, ezt teszem. Sok dolog van, amit nem érdemes túlmagyarázni, ez erre is igaz, de -főképp a fenti idézetet figyelembe véve- nem árt óvatosnak lenni.

Ez egy gyógyító, nagyon erőteljes dolog, de választás híján mi kirúgtuk alóla a kultúrát, érthető okból az eredeti helyszínt, a gyógyító dalokat, a szertartást, amik nagyon fontos részei ennek a dolognak, és az egész gondolkodásmódot ami mögötte van. Nem azta akarom mondani, hogy valami rossz dolog történik, mert természetes, hogy amikor itt, olyan távol az Amazonastól hallunk egy ilyen különleges gyógymódról, ami annyira nagy segítséget adhat, akkor mi is szeretnénk. Az ellen meg ami van, nem tudunk mit tenni. Én se fogom magam az első meggyfára felhúzni, csak mert nem a dzsungelben születtem. Főleg, hogy lehet, hogy ez nem is véletlen. Az okát senki ne kérdezze, mert bármit mondanék félő, hogy hülyeség lenne, de biztos, hogy van valami.

Szóval csak óvatosan azokkal a jelképekkel! Vagyis a "hova-rakásukkal"! SOk felesleges illúziótól kímélnek meg. Még majdnem azt mondom, hogy akár gondolkodni se fontos arról hogy mi történt velünk, ha már találkoztunk ezzel az orvossággal. Örüljünk annak ami van, írjuk le magunknak, mert később segíteni fog. Ez se szentírás, mert csak az én tapasztalatom, de nekem később szoktak beugrani dolgok, mégpedig akkor amikor nem is gondolok ezekre a dolgokra. Én, a saját életemben ezeket éltem meg igazi tanításoknak.

Ugyanis mi történik jó esetben ha bevesszük ezt az orvosságot?

Legyek rövid, kiábrándító és őszinte?

Semmi. Elkezdi az ember úgy látni a dolgokat ahogyan azok vannak. Sehova nem visz el az ayahuasca, szerintem legalább is, "csak" egy olyan szemüveget ad, amin keresztül kellene lássuk a világot, és nem csak a növény hatására. Ez a nagy rákfene. Amikor ott van a hatás, akkor az ember "megéli az életet", hogy milyen érzés is lenne mondjuk őszintének lenni. A beszámolók gyanúsan nagy arányban szólnak arról, hogy az ayahuasca szembesít, felszaggatja amélybe dugdosott dolgokat, és változásra igyekszik kényszeríteni. Én azt gondolom, hogy akkor találkozik az ember az ayahuasca szellemével, amikor a mindennapokban dönt valamiről, amiről adig másként, rosszul döntött volna, de az előbbiek hatására meggondolja magát.

Én ezt nevezném integrálásnak, és nem azt amit a gyógyszer hatása alatt gondol az ember. Az egy csoda, és meg tudja mutatni a végcélt: a látásmódot saját életünkhöz, saját utunkhoz, de ha ez pikk-pakk menne is, én nagyon becsapva érezném magamat. Pontosan ezért iszik az ember, ha már egyszer ivott ayahuascát. Kell az újra-emlékeztetés a dolgokról, mert gyorsan felejt az ember. Akkor és ott nem, akkor megél mindenféle dolgokat, és úgy érzi, az ayahausca megtanította élni, elvitte a mennyekbe vagy Golokára, vagy Nirvanára, vagy Ali Babához, és akkor minden rendben van. És ez igaz is! De az élet aztán vizsgáztat a dolgokból, és az, hogy "velem van az ayahuasca szelleme" számomra ezt jelenti: hogy később is másként fogok dönteni, amikor hajlanék a régi irányba. És ehhez idő kell. Túl a fizikai nehézségeket, ezért nem isszák az ayahuascát orrba-szájba: felesleges. Persze az optimálisat mindenki maga érzi, Te tudod, hogy Neked hány szilvásgombóc a tuti, de azért amikor olyanoktól hallunk erről a témáról akiknek több fogalmuk van róla, mint nekünk (és sok ilyen ember van:), akkor azért mindig elég kemény dolgok hangzanak el.

Szembesülés az igazsággal, összetört illúziók. Én nem is nagyon hiszek a "paradicsomi állapotban" amikor fenn van az ember a hegyen a nagybetűs tudással a fejében, és megéli, hogy mekkora csoda ez az egész.

Az, de az majd a hétköznapokban derül ki.

 

Jó esetben...

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr911771503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása