ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Sámáni beavatás

2010.01.25. 19:38 - hanaura

Címkék: sámán beavatás

Az előző hosszabb írásommal kapcsolatban a sok jó komment között találtam egy számomra különösen érdekes témát/kérdéskört feszegető dolgot, Takasuri írta:

"...Nos az érdekel, van e arról valami infó: testi szinten is szó szerint mindent megkap, vagy finom szinten történik - úgy értem, fizikai fájdalmat átél, mintha vágnák tényleg a húsát élve, vagy... érted, ugye :)... Mondjuk, az is elég, persze... csak érdekel, hogy is van ez, van -e testi, fizikai fájdalom..."

 

Erre először is az Avatar című film jut az eszembe. Nyilván a megfjelenésekor lett volna igazán aktuális írni erről, és Ogre küldött is külföldi cikkeket, ahol az ayahuascával hasonlítják össze a filmet. Talán fogok még erről írni, de most csak ez a fájdalom dolog jutott az eszembe.

Ugyebár amikor felvette valami az "Avatárját", akkor a teste nem volt jelen, mert hát a központban feküdt. Tehát mindent "csak" pszichésen érzékelt, azaz egy finom tudati szinten. Mégis ennek ellenére vissza kellett időnként jönniük, mert a "avatar" síkján történtek az elmén, a szichén keresztül a testet is legyengítették.

Azaz -legalább is a film szerint, amennyire nekem lejött- nincs olyan hogy "csak" pszichésen.

Na, de ez csak egy kis kitérő volt, majd ha olyanom lesz írok a filmről, és bár nagyon-nagyon-nagyon tetszett a sámáni beavatás körülményeit mégsem ezzel fogom megpróbálni megvilágítani, alátámasztani.

Először is mire szolgál a beavatás? Vagyis hát mi is az a beavatás? Kiknek szólt ez?

Én főképpen ezekről hallottam/olvastam:

-Felnőtté válási beavatás

-Harcossá avatás (Ez gyakran együtt, vagyis egyként van említve az előzővel, néhol azonban nem.)

-Sámáni beavatás

Ez valahol a nehézségi fogot is jelöli...:))))

A sziúknál, akik egy különösen edzett törzs, például létezett olyasmi is, hogy már a cscsemőket is kirakták egy-két napra egy sziklára magányosan, mert tudták, hogy ahogyan élnek, szükség van az erőre. Akárcsak a kegyetlennek tűnő természetes szelekciónál az állatoknál. Lemarad valaki, hát lemarad, nincs mit tenni. Aztán én szeretném azt hinni, hogy azért vagyunk emberek hogy legalább az életben egy esélyt adjunk mindenkinek akivel csak kapcsolatba kerülünk, de ez egy más kérdés.

A felnőtté avatásra kiváló példa az ibogain szertartás. Erről nincsenek tapasztalataim, csak olvastam erről, illetve beszélgettem olyanokkal, akik már kezelték magukat ibogával.  Az ibogáról itt olvashatsz többet: www.daath.hu/showText.php

Na szóval a Bwiti törzsek, ahogy erről több helyen beszélt dr Frecska Ede is, képesek arra, hogy ennek a tanító növénynek a segedelmével pár nap alatt valakiből felnőttet csináljanak. A cső egyik végén egy gyerek megy be, a másik végén egy felnőtt jön ki. EZ pontosan az iboga fő erőssége: nagy erejű dekonstruáló, azaz könnyen leépít szokásokat(például gyremeki szokásokat, és főképpen: gyermeki önazonosítást), de a rekonstruálás a törzs feladata volt. Ebben nem segít az ibogain. Végez egy nagytakarítást magyarán, de ehhez hangsúlyozom: ott a törzs ereje, tudása és támogatása. Vagy ehelyett minimum egy terapeutáé. És akkor egy biztonságos módon napok alatt eltűnik a gyerek. Erre a modern tudomány sok-sok év alatt képes csak, legjobb esetben.....

Na szóval dióhéjban ez a felnőtté avatás lényege. Rövid idő alatt gyerekből felnőtt.

Ez ahogy fentebb említettem gyakran együtt jár a harcossá avatással, van ahol pedig ezek külön történnek. Nem vagyok antropológus, úgyhogy nem fogok tudni terület, nyelvcsoport és ki tudja mi szerinti példákat hozni, remélem elnézitek..:)

A harcossá avatás témája már közelebb van ahhoz amit Takasuri is kérdezett.

Ennek mi volt a célja?

Önálló döntéseket hozó, fizikailag és mentálisan is ellenálló harcos nevelése. Akik aztán, teszem hozzá, mindenféle dolgokat kibírnak, amiket fehér ember el se tud képzelni. Tök vadregényes dolog beszélni a naptáncról, de az igazság az, hogy fogalmunk sincs arról, hogy milyen négy napig megkampózott testtel egy oszlop körül táncolni, végül pedig kitépnie magát a delikvensnek. (Amikor a megkampózás(többnyire sascsonttal) túl jól sikerült és a "páciens" az erőteljes zene, és adrenalin hatására sem tudja kitépni magát, akkor pedig egész egyszerűen felhúzzák egy karóra ennél a kötélnél fogva.) Erről lehet, és érdemes gondolkodni, de elképzelni nem tudjuk!

A cél itt is a kulminációs pont elérése, ahol az extrém fizikai és pszichés megterhelés hatására az agyban spontán annyi dmt és endogén ópiát termelődik, hogy az avatandó már nem érez fájdalmat: "máshol jár".

Az csak mellékes tény hogy a négy nap alatt nem kapnak se enni, se inni, akár csak a látomás keresésnél. És az egészet egy izzasztó kunyhó szertartás indítja, illetve fejezi be. Elképzelhetetlen....

Na már most azok a harcosok akik mind fizikailag, mind pszichésen ki vannak téve a legextrémebb helyzeteknek amit csak ember kibír, akkor azok később is nagyon erősek lesznek. Ezért is voltak meglehetősen sikertelenek kedvenc hódítóink vallatási kísérletei az indiánokkal szemben anno.

Ahogy Edével is szó esett erről, egy dologtól nincsenek megfosztva a beavatandók: a támogatástól, más szóval a biztonságtól. Minden más téren, amin átmennek azt nem lehet kibírni. És mégis.

Ahogyan mesélt erről, néhány előkészület(!) a  harcossá avatás előtt:

-böjtölés(éheztetés, szomjaztatás)

-forróságnak kitevés(pl izzasztókunyhó, minimum 200köves)

-hideg hatás(jeges vízbe ugrás, lékbe dobás)

-fájdalomkeltés(töskés bozót, megbotozás)

-szociális izoláció(némaságra fogás, vadonba űzés)

-fizikai megerőltetés (órákon át futtatás)

-immobilizáció(megkötözés, akár otthagyva a beavatandót a vadonban a természet döntésére bízva)

-szenzoros depriváció(megpokrócozás, illetve pokróczsákba kötve magas helyekről ledobás, legurítás)

-halálfélelem keltése(halálbottal érintés, illetve tanító növényekkel)

(Ezekről van ppt formátumban Edének egy nagyszerű munkája, ami hozzáférhető a neten.)

Szóval fizikai és mentális fájdalom is jellemzi ezt a fajta beavatást, amindek nyilván millió változata van.

 

A legkeményebb minden beavatás közül az a sámán beavatása, ez volt az amiről érintőlegesen is beszéltem. Itt már alapfeltétel az ego halál, amit néhol olyan könnyedséggel olvas az ember, mint ha egy sima bad trip lenne egy kis lsd-vel. Nem az!:)

Ez az amit úgy írnak le, hogy akár fizikai, akár mentális extrém helyzetetk hatására a sámán minden szinten tapasztalja a szétesését. Ilyenkor történik az a leírások alapján, hogy jönnek a szellemek, a sámán testét szétdabrabolják, széttépik, megfőzik, porrá zúzzák, mentálisan hasonló módon törik össze. EZT nevezik ego halálnak, ami azért valamivel több mint egy bad trip, nem?:)

Néhány idézet Alfréd Métraux svájci antropológustól:

"....A visszavonultság idején a leendő sámánnak kéregteát kell innia(csak nem mimosa hostiliis?:)))))    -Hanaura), amit aztán kiokád, hogy a szellemekkel kapcsolatba lépjen. A teának különös fontossága van, , hiszen ezt tekintik a "létra vagy létrafokok szellemének", és a sámán lelke ennek a segítségével hagyja el a testét, vagy ezen keresztül ereszkednek alá az erdő szellemei, és szállják meg a sámán testét...."

 

"....Az önként vállalt böjtölés és hányás révén a sámán lesoványodik, és alkalmassá válik arra, hogy madárszárnyakona szellemek világába emelkedjen...."

 

Vagy Igdzsugardzsuk, a rénszarvas eszkimó:

"Sámánná válásom küszöbén azt választottam, hogy ránk, emberekre nézve a legveszélyesebb két dologtól szenvedjek: az éhségtől és a hidegtől. Először öt napig éheztem, akkor ihattam néhány korty langyos vizet-az öregek úgy mondják, hogy Pinga és Hila csak akkor veszi észre és segíti az újoncot, ha a víz langyos. Ezután újabb tizenöt napot töltöttem koplalással, ekkor ismét kaptam néhány korty langyos vizet. Azután tíz napig éheztem, és ezután kezdhettem el enni....."

 

 Konkrétan ayahuascás beavatásról most nem találtam anyagot, de hasolóan zajlik mint minden más beavatás, ugyanis a látomások élni kezdenek, azaz nem lehet kikapcsolni őket azzal, hogy ez csak egy halu, főleg mert nem is az. Vízió. És az nagyon nem ugyanaz. De ami történik, azt amennyire tudom, a sámán megéli. Ezt a saját kicsi tapasztalatom is alátámasztja, nem csak lát az ember az ayahuascával, hanem tapasztal is. És asszem ez minden egyénb tanító növénnyel, és egyéb folyamatokkal hasonlóan van, de ahogy Meneruwa írta is, ez változó lehet.

 

A téma körülsétálása természetesen folytatódik!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr121701723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takasuri 2010.01.25. 21:19:16

Köszönöm :) igen, így tisztább a kép :) persze, nem is tettem én éles különbséget... de értetted te ezt :))) inkább csak pont erre voltam kíváncsi, amit írtál :)

beavatás... hm... :))) Szepes Mari néni kb így definiálja (azért kb, mert nem tudom most előkeresni szó szerint) beavatás = magasabb tudatszintre emel. Csak gondoltam, megosztom ezt veletek. nekem tetszett ez a def. :) tömör, lényegre törő :)


süti beállítások módosítása