ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Áradás

2010.01.03. 20:54 - hanaura

Nem, ez nem a kedvenc Ákos dalom címe, a légzésről jutott eszembe, helyesebben a kilégzésről. Elég sokat beszégettünk a fórumtalálkozón, különösen AxisMundirával, Rével, és Dáviddal arról, hogy ha vannak tanító növények, amik egy pillanat alatt odaviszik az elmét mint sok év meditáció, akkor minek a meditáció?

Ez szerintem egy nagyon fontos dolog, mert magamnál is, és a legtöbb ismerősnél is azt tapasztaltam, hogy egyszerre több dologgal foglalkozik. Mint az AxisMundira. Megtalálod az oldalán(www.ows.eoldal.hu) a nagyon tudományos dolgokat is, és a tanító növényekkel kapcsolatos fontos írásokat is. Miért? Marha egyszerű, nagy valószínűséggel mind a kettő érdekli. Nálam is hasonló, de a magam nevében azt mondanám, hogy az egyik dolog támogatja a másikat. Nagyon érdekel a pszichológia, annak is a hétköznapibb, bárki számára felfogható, és alkalmazható része, érdekelnek a keleti kultúrák, és nagyon érdekel az ayahuasca, a sámánok világa...és még sok egyéb dolog. Én azt gondolom, hogy ezek az utak nagyon egyfele mennek, és az én életemben ez egy nagy segítség, nagyon nagy védelem, hogy több szálon megyek ugyanabba az irányba. Ami végül is egy szál. Mint a DNS.  És így jutottam el eddig a fontos kérdésig, amit asszem Axis tett fel. És ez egy nagyon jó kérdés!

Azaz: mi szükség van jógára, ha éveket spórolsz másfajta folyamatok segítségével?

Szokásosan szubjektív lesz a válaszom, de asszem ez már nem új itt senkinek. Ezzel együtt én azt hiszem, amiket írok, azok alkalmazható dologk, úgy értem, nem az én elvont faszságaim.

Feldmár azt mondja:

"Hát, teljesen úgy van. Hogyha mondjuk csak vissza akarok egy pillanatra menni arra, hogy ez kell-e: hát persze, hogy nem kell! Mindenki tudja már, remélem, hogy aki arra szánja rá magát, hogy fontossá teszi az életében a meditációt, az tudjuk, hogy – minden olyan tudatállapot, amibe az ember kerülhet, az LSD által, vagy 5-MeO-DMT által, vagy bármilyen más szer által – az ember ugyanúgy odakerülhet, és nem csak egy napra, hanem majdnem állandóan, a meditáció által is. Azt mondanám, most nem régen olvastam valamit, amit R. D. Laing írt, és most került elő, ő azt mondta, hogy a legfontosabb elhatározás, a legfontosabb döntés egy ember életében az, hogy komolyan meditálni fog-e vagy nem."

 

Ez egy gyakran idézett dolog tőle, hozzáteszem jogosan. Ő nem növényi tradíciókkal segített a gyógyításban, hanem LSDvel. Ennek a hatékonyságát én nem vitatom, mindazon által nem igazán érdekelnek az ezzel kapcsolatos dologk, legalább is a személyes életemben(nyilván olvasni szeretek majd bármiről), mert meggyőződésem, hogy ehhez "egy Feldmár kell" hogy ne csússzanak félre a dolgok. Ezekben az autentikus sámáni módszerekben ott a tradíció, ami véd, az egésznek a kultúrája, ami véd, a törzs, a rituálé, a sámán(nagyon fontos!), maga a növény szelleme, az erőállat/védőszellem, esetenként több is. Én ezek nélkül nem annyira mernék egy amúgy jóra használható dologgal kísárletezni. Az még rendben van, ha a fentiekből valami vagy több dolog hiányzik, mert még mindig marad sok dolog. Na mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, folytatva az előző gondolatot, hogy ugyan bekukkanthat az ember helyekre, de nem marad ott örökre

És pont.

Akkor se ha ezerszer próbálkozik, vagy akárhányszor, mert valakinek az erejével jutott be abba a szférába, nem a sajátjával. Ami nem gond, tudni kell a kontrollt átadni(főleg ha jó helyre), de ez nem örök. A hatása örökké tarhat, de az az úgynevezett hétköznapokban tesztelődik. 

Én azt gondolom, hogy ha valaki az ayahuasca hatását akarja önmagán tesztelni, akkor kérjen meg pár embert, akik valóban ismerik és akik mernek őszinték lenni, hogy figyeljenek rá, és ha a hétköznapokban változik az ember, akkor áthozott valamit, egy kis darabot. Ami sokszor nem kevés.

De a maga koncentrációja, a maga összpontosítása lesz az ami végül a tanulságos éjszakából tanulságos életet kreál, és ez a lényeg. És itt válik meditációvá a dolog. Valahol elkezdődött, és valahogyan folytatódik.

Ezért én nem azt mondom hogy válassz, hanem hogy tedd mindkét dolgot a helyére, és legjobb mindkét úttal felelősséggel bánni, és akkor minden segít, sőt minden együtt segít, ami sokkal erősebb dolog mint "csak" egy dolog.

A másik, már általam is ezerszer idézett Feldmár részlet:

Ez nem jelenti azt, én például soha nem meditáltam volna, ha valahogy nem tudtam volna bepislantani oda, ahova a meditáció el tud vinni. Tehát az LSD által mintha a hegy tetejére kerültem volna, és tudtam volna, hogy ennek a hegynek a teteje óriási élmény. Namost, hogyha a hegy tetején szeretnék élni, akkor tudom, hogy nem LSD beszedésével fogok ott élni, hanem meg kell tanulnom meditálni, és akkor ott lakhatok. De ha soha nem is tudtam volna, akkor el kellett volna valakinek hinnem, hogy ez úgy van, és nem a saját élményemből, nem a saját tapasztalatomból indultam volna ki.

Így van ez, de erről már írtam.

Ami miatt eszembe jutott az egy nagyon fontos téma, amiről Hilario nagyon sokat beszélt a szertartás ideje alatt, főleg az elején és ez a légzés. Persze nem jóganyelven, de az az volt, garantáltan, a szó igazi értelmében.

Ezt a videót ma találtam, nem ismerem a riportalanyt, de amit mond azt nagyon hasznosnak találtam, és mellesleg tökéletesen egybecsengve Hilario szavaival. Megint csak: a két világ találkozik, és nem csak találkozik, egyesül is.

A videó:

 

 

Nagyon fontos a figyelem, az önfegyelem, az összpontosítás, a koncentráció az ayahuasca segítségének igénybevételekor is. Láttam én már embereket átaludni a lényeget. A légzés segít (mind a szó fizikai értelmében, mind ami mögötte van) VALÓBAN ébren maradni, ami nélkül történik is valami meg nem is. Ne legyünk szentimentálisak, ez nem úgy megy, hogy szent szellem gyere, csináld meg a melót, addig pihenek.

Nagyon nem!

Ezért sem szabad a szenvedés elől menekülni, jajj, ne hányjak, jajj, ne legyek rosszul. Ezt olyan gyakran hallom, és én ilyenkor nagyon szomorú vagyok, mert azt látom, hogy sokan nem értik a lényeget, és a kapujában ennek a csodának egy másik ajtón mennek be, ami úgy néz ki mintha, de nem az. Nagyon fontos, hogy vannak dolgok amiken át kell menni, ha VALÓDI GYÓGYULÁST akarunk. És az pedig még lényegesebb, hogy "ott legyünk" amíg történnek a dolgok. Ez most úgy hangzik mint valami apróság, de nem az. És én most nem ayahuascáról beszélek, helyesebben NEM CSAK arról, hanem bármilyen lépésről amit az ember a boldogulásáért tesz. Be kell váálalni dologkat, végig kell menni rajtuk, és nagyon ott kell lenni.

Ebben segít nagyon sokat a légzés.

 

Én azt szeretném kérni, hogy akit érdekel az oldalam témája az legalább egy esélyt adjon ennek a felvételnek, és hallgassa meg figyelmesen. Nagyon jó dolog hangzanak el, amit bármilyen részén is van az ember a maga ösvényének, azt hiszem bátran használhat, az eredmény nem kétséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr131643164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása