ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Tízparancsolat

2009.12.05. 22:23 - hanaura

Címkék: csernus

..Csernus módra. Nem mindennel értettem egyet előre, ez lehet attól is, hogy majd később fogom belátni!:)

És lehet attól is, hogy egész egyszerűen ami az egyik ember számára tízparancsolat, az a másiknak nem feltétlenül az édenbe vezető út. De gondolkodni mindig érdemes. Erről szól az ayahuasca is, bizonyos szempontból. Senki ne várja, hogy ez egy gyógyszer lesz ami megoldja a gondjait, sőt! Néha még jobban kínozza az embert, mint előtte a gondja, vagy kétsége amire szeretett volna választ kapni. De van szenvedés ami hasznos. Ez akkor nem is annyira szenvedés, mint inkább áldozat. És ez a tűz néha nagyon tud égetni. De tisztít is. Az ayahuasca kérdések feltevésére készteti a hozzá fordulót.

Nem tudom, hogy ez a kis cikk okoz-e valami hasonlót, de remélem!

Csernus doktor tíz szabálya

 

Dr. Csernus Imre Bevállalja? című kötetében tíz beszélgetés lelhető fel, a doktor gondolataival kísérve. Minden beszélgetés előtt van egy röpke idézet: egy-egy szabály, amit érdemes lehet követnünk. Nézzük egyben!

 


 


 


1.      Aki tudja, hogy mit kellene tennie, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt.

2.      Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz...

3.      Tartsd tiszteletben a saját érési idődet! A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza az örök elégedetlenséget.

4.      A gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy felelős. Tanuld meg vállalni a következményeket a tetteid után, és nem másban keresni hibáid okát!

5.      Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre. Ide vezet az önzőség. Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?

6.      Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.

7.      Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez a könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!

8.      Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd.

9.      A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatottság helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!

10.  A gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?

 

 

Van elég sok hasonló anyagom, amiket találok, és "összekötök" az ayahuascával. Teszem ezt azért hogy jobban megértsem azt. Remélem sikerül legalább egy kicsit, és akkor olyan dolgokat tudok ide leírni, ami mások számára is legalább egy kicsit hasznos lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr441576858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2009.12.06. 10:01:33

"6.Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket."

hát ez érdekes, ha mondjuk én egy nullának érzem magam, elmegyek dr.csernushoz hogy segítsen akkor ő azt válaszolja: bocs nem segíthetek te vagy a nulla rád szükség van, ha segít akkor pedig a saját 6. parancsának mond ellent :D mert akkor mindenkin segíteni kell és sosem lesz nulla senki. opsz :D vagy csak én vagyok nagyon fáradt így éjszakás után?

hanaura 2009.12.06. 12:46:17

Meneruwa!
Hát lehet!!!:)))
Mi jót csináltál Te, hogy ez a gondolat szökkent ki belőled?:))
De komolyra fordítva:

Van abban valami amit írsz.
És Csernus szavaiban is, talán úgy hozható össze a két dolog hogy van szükséges szenvedés, de egyszer az is véget ér. Amikor tanult belőle az ember, már úgy értem, hogy tényleg tanult, akkor azt hiszem elmehet Csernus dokihoz, hogy segítsen..:)))))

meneruwa 2009.12.06. 17:17:20

amúgy véletlen hirtelen épp a 6.-on akadt meg a szemem reggelről de majd most átolvasom mélyrehatón az egészet. :) igaz én nem vagyok egy Csernus rajongó, bár egyik b.nőmnek sokat segített (bár jóformán ua.-okat a tanácsokat adta amiket én is neki; max. én szereplek a tv-ben :) ), szóval kitudja......

hanaura 2009.12.06. 19:57:51

Meneruwa!
Hát még kerülhetünk oda mi is, nem?
Max a hétórási hírekben!:)))))

Egyébként nem tudom Te hogy vagy vele, nekem sokáig határozottan ellenszenves volt a pali, egy erőszakos állatnak tűnt, igazából most kezdek rákapni, nem mondom, hogy mindenre amit ír, de sok dologra.

Neked nincsenek meg véletlenül a könyvei elektronikusan?

meneruwa 2009.12.06. 20:07:29

azt hiszem van egy kettő főleg ezek az újak ha gondolod felrakom valahová, jó múltkor küldtem bescannelve (fényképezve) könyvet is az ayahuasca-ról azt megkaptad?

hanaura 2009.12.06. 20:14:05

Meneruwa!

Rémlik valami, de lehet, hogy valamit elszartam, meg tudnád tenni, hogy újraküldöd, de inkább a gmail-es címemre?

Hja, a Csernus könyveket ha fel tudod tenni, megköszönöm, de ha van skype-od, akkor simán csak át tudod küldeni!;)

meneruwa 2009.12.06. 20:28:38

sztem arra küldtem, na majd mailbe megy a skype azonositóm de már csak holnap küldöm mert még megis kellene keresni a könyveket

hanaura 2009.12.06. 21:31:12

Meneruwa!

Simán, csak érkezzék meg!
Hja, közben meg is kaptam, majd figyeljük egymást, nem vagyok egy nagy fecsegő(na jó, a fa....t nem:)))), de néha dumálhatnánk, én skype-on meg gmail-en szoktam lenni...

Takasuri 2009.12.06. 23:46:20

Sziasztok! :)))

Nos, nem akarok én itt verselemezni, hogy "a költő arra gondolt...", hanem azt írom, számomra mit jelent a 6. pont. Az ember hajlamos lehet arra, hogy azokról a személyekről, akik még nem döntöttek úgy, hogy a fejlődésükért tudatosan tesznek, illetve nem ismerték fel az ehhez elengedhetetlen "tükörbenézés" folyamatát (ergo azt nem is alkalmazzák, illetve mivel zavaró fájdalomként élik meg a szembesülést - s ezért kerülik azt) szóval ezekről az emberekről hajlamosak lehetünk -egy tudat szint eléréséig- elítélően vélekedni. De mikor valakiben felismered a tanítás közvetítőjét, akkor azzal szemben a hála és a szeretet érzése nyilvánul meg. És a 6. pont rávilágít ezeknek az embereknek a "hasznára" hogy megfeleően gondolkodjunk róluk. A másik, pedig, hogy "Csernus mondja, én nem tudok segíthetek..." Nagyon fontos! Nem Csernus vagy más segít. Hanem az egyénben, ha valóban megnyilvánul a vágy, hogy végre tegyen a tudatosodása érdekében, akkor támogatást kap. Szóval persze segítség... de máshogy, más a szerepe.... biztos értitek :))) Szóval az egyén maga küzd. Hogy fenntartja az elhatározását illetve végigcsinálja akkor is, ha "kényelmetlenségek" adódnak. És nem visszamegy inkább a langymeleg pocsolyába. És egy segítő, aki látja az őszinte vágyat a szívben, nem fog elutasítani. max akkor, ha még csak a nyavajgás és a kenés megy. Mert akkor fölös energi és időrablás. A segítsége pedig nem lépi túl azt a szintet, mit amit a másik befogadni képes. És néha a tanítás vagy a segítség maga az elutasítás. Csernus stílusa meg... hm.... hát igen :))) tipikus skorpió ;-)))) intelligens, éleslátású és kíméletlenül igazmondó. Plusz - én néha úgy látom, kicsit(?) vetítés is. :))) eszköz :))) amúgy láttam már őt beszélni emberrel a legnagyobb tisztelet és kedvesség hangján. Mert az ember nem kente a dolgokat. Tehát mehetett az érdemi tárgyalás :))

meneruwa 2009.12.07. 08:01:14

de azért általában az adott személy is fontos, mint írtam én kb. hasonló tanácsokat adtam ismerősömnek de neki mégis ez kellett hogy egy "szakmabéli" embertől hallja ne baráttól.

Takasuri 2009.12.07. 08:33:47

Igen, egyet értek :)

hanaura 2009.12.07. 16:50:18

Hmm, lehet hogy nem vesszük elég komolyan egymást néha?
Úgy értem ugyanazt mondtad, basszus, és mégis "Más kellett" ahhoz hogy el tudja fogadni,,,

meneruwa 2009.12.07. 20:13:21

hát tudja fene, mondjuk valahol zavart egy picit de később inkább büszkeséggel töltött el, na persze nem akarok terapeuta lenni :) az illető meg elég súlyos személyiség bár örülök hogy túllépett minden problémám, bárcsak mindenkinek így sikerülne... pedig nem is ayahuasca-zott :D

hanaura 2009.12.07. 21:11:38

Meneruwa!

Lehet, hogy ezért tartott ilyen sokáig!:)))))))))
Meg ilyen nehezen...:))))
Na jó, a viccet félretéve kinél hogy jön le.....

goindeep 2010.03.12. 16:53:03

Üdv! Szép lassan olvasom végig a blogot, és nagyon tetszik! Tele érdekes dologgal, érdekes élményekkel, érdekes idézetekkel. Lehet hogy már nem fogja senki elolvasni ezt a hozzászólást, de azért hátha. Szóval a "nullákról":
Ha valaki nullának érzi magát és változtatni szeretne ezen, az már nem lehet nulla hiszen változni akar, fejlődni, javulni. Sztem ezek a "nullák" alatt azokat érti Csernus, akiken pl te is látod, hogy hogyan csúsznak lefelé a leejtőn, és bármit is teszel azért, hogy ez ne így legyen, csak a lefelé csúszás marad nekik. És rajtad kívül megpróbálja még 100 ember és nagyjából mindenki kudarcot vall. Nekem van két három ilyen ismerősöm, az egyik link, alkesz, szélhámos, a másik kóros hazudozó, a harmadik meg csak figyeli, hogy repül el mellette az evilági élet. Ahhoz, hogy ne legyenek nullák, lehet hogy jót tenne nekik egy adag aya főzet;)

hanaura 2010.03.12. 17:42:44

Goindeep!
A hozzászólásod látszik, itt baloldalt a friss topikoknál!:)
Relatíve gyakran megesik, hogy valaki aránylag régebbi bejegyzést kommentel, én ezeknek mindig nagyon-nagyon örülök, szeretnék egy olyan oldalt készíteni, amit a téma tágabb értelemben vett érdeklőinek egy izgalmas hely lehet, remélem lassan sikerül!;)

A nullákról:
Hja, igazad lehet, valahogy én is így látom.
Meg aztán, talán azáltal lesz valaki "nulla" ebben a terminológiában, hogy feladja. Amit persze nem olyan nehéz egy-egy helyzetben, tud az élet nagy megrogyasztásokat produkálni, de aki "Nullává" válik, vagyis hát: azzá teszi magát, az talán "egyszerűen" mond egy végső utolsó nemet.
Mindenre.


süti beállítások módosítása