Nem tudom, beszéltem-e már a témáról, minden esetre a lenti videóról jutott az eszembe.
Egyszer kérdeztem valakit a gomba termesztéséről, hogy miért kell ehhez szakkönyv, körülmények, ezer dolog? Pont a gomba az, ami rothadó, sötét, nyirkos meg még ki tudja milyen helyeken terem, ha akarja az ember ha nem. Erre meg...
Igen, szólt a válasz, de elfeletettem két dolgot.
Az egyik, hogy ha van egy gombaültetvény, akkor ki a francot érdekel, hogy hány százalékos termés átlaggal bír az éppen aktuális évad...:)
Ez így igaz az ayahuascával is, persze, hogy nem nézik az őserdőben, hogy mennyi anyag is van pontosan abban a főzetben. Mivel van elég anyag, belefér, hogy akár közben is beledobálnak pluszba ezt-azt. Nekünk ez azért, már csak anyagilag se ilyen egyszerű.
A másik a feldolgozás és a főzés. A videókon hármat rávágnak a caapi-ra valami dzsungel-doronggal, aztán főzik. Mert sok van nekik. Ezt szintén nem mondhatjuk el, ezért is szoktam mindig mondani, hogy aki még nem főzött ayahuascát: lassú tűzön. Károsodik. Ez megint csak nem szempont, ha ott a fél dzsungel.
És még sorolhatnám, a lényeg azt hiszem érthető.
Oda kell figyelni, mert nekem, Neked házi körülmények között, nincs annyi sanszunk mint a világ másik felében, precíznek kell lenni.
Természetesen megéri...