Az ayahuasca elkészítése
Az ayahuasca készítéséhez használhatnak egész, hosszában hasított vagy szétzúzott liándarabokat, melyeket vízben extrahálnak. A Tukano indiánok és Hényány Kolumbiai indián törzs hideg vizes extraktumot készítenek, melyet közvetlenül fogyasztás előtt szűrnek le (Reichel-Dolmatoff, 1970). Melegvizes extrakció a Cashinahua-, Sharanahua- és a Calina indián törzseknél ismeretes. Egy óráig melegítik, szűrik, majd lehűtve fogyasztják. Az ecuadori Amazoniában gyakori a hosszabb időn át tartó főzés is. Addig főzik, míg a víz el nem párolog, majd dekantálják, ismételt víz hozzáadását követően tovább főzik, leszűrik, majd főzik, míg be nem sűrűsödik. Így akár 10-15 óráig is eltarthat a főzési idő. Ez a módszer egyrészt a vízben oldódó alkaloidok nagyobb fokú extrakcióját eredményezi, másrészt azonban a hőérzékeny komponensek károsodásához vezet. Erre jó példa a harmalin, mely egy fontos alkaloid a liánban és az elkészítési procedúra során valószínűleg teljesen elvész (DeKorne, 1997).
A receptekben a lián mennyisége dominál. Dózisonként mért β -karbolinok 20-401 mg között mozognak, míg az NN-DMT 25-36 mg –os koncentrációban van jelen. A bennszülöttek által készített főzetek nagymértékben különbözhetnek egymástól. Nagy számú hozzávalóval pszichoaktív, stimuláló vagy gyógyító hatást érhetnek el. Gyakori hozzávalója a főzetnek az Ilex guayusa, a dohány vagy az angyaltrombita. Tapasztalt ayahuascával gyógyítók (ayhuascaqueros) számtalan különböző receptet ismernek (Callaway et al., 1999, Ott, 1995).
-Gomoa