ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Blogtalálkozó

2010.08.29. 17:55 - hanaura

Nagyon megtréfált bennünket tegnap az idő, a komoly rákészülést elég gyorsan lesöpörte a rossz idő. Voltak előrejelzések, amik miatt aggódtam, de sajnos a természet sokkal radikálisabbnak bizonyult, úgyhogy az utolsó pillanatban a házigazda javaslatára riadóláncban mindenkinek szóltam akinek tudtam, hogy a Potalába megyünk. Sajnos így is volt aki az eredeti helyszínről jött vissza, illetve olyanok akik így nem jöttek, de egy elég jó kis ütőképes csapat jött össze, aki nem jött bánhatja!:)

A terv szerint, mivel rohamosan csökken a jó idő lehetősége, nagyjából három hét múlva tartjuk a következő találkozót, ismét megpróbálkozva a szabad térrel. Garantáltan végignézem a bolygó összes internetes időjárásjelentés oldalát!:)

Szóval a terv pár hétig még az is marad, de remélhetőleg akkorra összejön, és így akik most nem tudtak jönni, lehetőséget kapnak a csatlakozásra. A terv nagyjából ugyanaz, alig várom már, hogy ott legyünk!

 

Ami a mostani találkozót illeti az ayahauscától a meditáción át az antropológián keresztül, asztrológiával, pszichoterápiákkal megspékelve minden volt,a  szokásos lelazult hangulatban.

Sajnos lecserélték a személyzetet, most kicsit megint idegenek voltunk, Indi és a lányok nélkül, akik végül csak megszerettek. Az egyik nagyon kedves hölggyel szóba is került, hogy ha kerti buli lesz, akkor jön, úgyhogy bármi lehet!:) Mindenesetre egy igen cuki hölggyel azért mégis megkínált bennünket a jó sors, és az étterem vezetőjével is sikerült kicsit beszélgetni, akivel nemrég ismerkedtem meg egy másik helyen, nagyon jó arc! Még az is lehet, hogy a végén lesz egy botanikai találkozós kedvezményes kártyánk!:)

Indit hiányoltuk is egyébként, aki gyakorlatilag csapattaggá vált, de reméljük legközelebb ez is összejön!:)

 

Nos az este:

Volt egy barátunk aki járt több helyi szertartáson, így rengeteg érdekes dolgot mesélt, aztán szóba került egy csomó szertartásos szokás, azoknak a jelentősége, és azok a sokat tárgyalt párhuzamok az egyes modern pszichoterápiás módszerekkel, amikről szeretnék még többet írni, és természetesen olvasni is, nyilván, de első körben szeretnék egy kisebb anyagot összeszedni a jivaro fejzsugorítókról, amit többeknek ígértem is. Ennek részben az az érdekessége, hogy egy harcos törzsről van szó, akik a lehető legtágabb palettáját mutatják be az ayahuasca kultiválásának. Relatíve sokat írtam már arról, hogy az önismereti, öngyógyítási dolgokon túl még milyen sokféle lehetőség van az ayahuascában, a tradíciók keretén belül is! Azon túl pedig, amit ugye a modern pszichoterápia felfedezett, szintén. De nyilván engem azért ezek a törzsi dolgok jobban izgatnak. (Ezzel együtt is minden más is érdekel, elég gazdag egy család ez!).

Szóba került a különböző bennszülött kultúrákban alkalmazott, és a lényegét tekintve mégis nagy hasonlóságot mutató tértisztítási rituálék, illetve növények, gyanták stb, amiket erre alkalmaznak. Ez egy elég izgalmas téma, már csak azért is, mert rajtam kívül azt hiszem elég sokan kedvelik ezeket a tértisztítókat, akár csak a kellemes illatok, az ebből adódó atmoszféra miatt is.

Ezzel kapcsolatban egy jó hír, hogy a Gomoa shoptól (www.gomoa.net ) kaptam ajándék füstölögtetőket tesztelésre, amikről tevezet itt is írni, ahogy jut rá lehetőség. Ezúttal is köszönet érte!

A másik, számomra nagyon izgalmas kérdés pont a beszélgetés végén merült fel, hogy kinek mi a szándéka ezekkel a szakramentumokkal, hogyan ismerkedett meg ezzel a világgal, mi volt az eddigi tapasztalata, útja ezekkel, hogy az egyes növényi tanítók hogy tudják kiegészíteni egymást, és más egyéb úton megszerzett élmények szintén ide tartoznak, meditációs dolgok például amikben elképesztően nagy lehetőségek vannak. Mesélt az egyik barátunk a vipassana meditációról, és a saját ezzel kapcsolatos élményeiről, ami nagyon megfogott. Az első gondolatom ez volt, hogy milyen lehet így felépíteni egy ayahuasca élményt, megelőzően egy hasonló módszeres meditációs tréninggel. Mert ugye azt szokás mondani, hogy az ayahausca világát nem befolyásolják a külső dolgok, de azért azt igen, hogy abból a világból az ember mit és mennyit észlel.

Mert valahol ez a rákfenéje a dolgoknak, és ez az ami miatt annyi féle módon érdemes rágyúrni eg-egy ilyen alkalomra, ahogy csak lehetséges. Ezek többnyire nem nagy dolgok kívülről nézve, de nagyon is nagy dolgok szándék szintjén.

Valahol ezért nehéz erről a témáról konkrétumokat írni, mert ez bizony egy személyre szabott dolog. Lehet beszélni böjtről teszem azt, ami MINDIG jól jön, és nem véletlenül hangsúlyos téma sámánéknál, de egész egyszerűen el kell fogadni, hogy van akinek nem megy. És talán a saját világából megy neki valami olyan, ami a számára ugyanolyan erőteljes, fontos, reveláció értékű dolog az adott helyzetben.

Mindenesetre tapasztalatot cserélni azért nagyon is érdekes lehet ezekről a dolgokról, amiből kaptam is nem keveset magam is.

A másik nagyon érdekes dolog a számora a csapatépítésről szóló beszélgetések voltak Matt barátommal, amibe végül is többen is becsatlakoztak. Ennek talán elsőre nem sok köze van az ayahauscához, mindenesetre én kezdettől fogva közösségben gondolkodtam, akár az oldal kedvelői között, akár más "rokon csapatokkal".

Természetesen a szokásos hülyéskedések, technikai megfejtések (melyik növényből mennyit és társai:), és barátkozások sem maradtak el, mit mondjak, nagyon jó este volt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr72256807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása