ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

A mindent tároló hologram

2010.01.19. 21:57 - hanaura

Címkék: utak különbségek hologram

Ma beszélgettem egy jó barátommal, aki megerősített abban a tudatban, hogy amit a témáról gondolok az nem is hülyeség. Vagy mindketten hülyék vagyunk...:))))

Szóval gondolkodtam a különféle, fogalmazzunk úgy hogy kaput nyitó utakról. Konkrétan a holotróp légzés volt a téma, amire készülgetek, szeretném ezt megtapasztalni.

Frecska Ede mondotta egy előadásában, hogy szerinte egyfajta tudati hologram formájában minden emberben ott van az összes számára lényeges információ. Illetve: minden!

A gond csak ezeknek az előhívása.

Amikor az ember ayahuascát iszik, akkor nagyon komoly tudati kapuk nyílnak meg, csak hogy témánál maradjunk. Hozzáférhetővé válik nagyon sok dolog. Nem úgy, ahogyan az olcsó úthoz szokott new age-esek gondolják, miszerint (ez szintén Edétől való megállapítás, akinek a humora minimum annyira elképesztő, mint a tudása vagy az egész lénye) jön egy angyal, ad egy puszit, elárasztja az embert valami fényes energia, és akkor az univerzum összes infója download-dal lejön egy pillanat alatt. Hát, sajnos ez nem egészen ilyen egyszerű. Talán léteznek olyan tényleg beavatottak, és szerintem nem is igazi útkereső aki az életében legalább egyszer nem szerette volna azt hinni, hogy ő biztosan egy kiválasztott, de a szomorú igazság, hogy ritka dolog ez a piacon.

Emlékeztek az idézetre amit betettem nem is olyan régen?

"...Az igazi bölcsesség csak az emberektől távol található meg, kint, a nagy magányban, és szórakozással nem lehet megszerezni, csak szenvedés által. Magány és szenvedés nyitja meg az ember lelkét, ezért a sámánnak ott kell keresnie a bölcsességet.."

Az az ehhez a tudati hologramhoz való hozzáférést nem adják ócsón. Legalább is, ha a sámáni utakat nézzük, de ha már holotróp légzés került szóba - de említhetünk bármi egyebet: sikoly terápia, a nemrég szóba került izzasztókunyhó, hogy az olyan igazán nem egyszerű "letöltési lehetőségeket" , mint a naptánc, a látomáskeresés, és az egyéb folyamatok, már ne is mondjam, megállapíthatjuk, hogy mindezekhez különleges kitartás szükségeltetik.

De nem is erről akartam elsősorban írni, hanem ezeknek az utaknak az egymáshoz való viszonyáról.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért pont ayahuasca, vagy mitől "tud ez többet", mint más növényi tanító. Mondjuk már a kérdés is helytelen, ez nem egy verseny. A tudományos oldaláról nem fogok tudni sokat írni, de ami biztos, ezt Villás Béla mondotta egy jó barátomnak, hogy ha fenn jársz a hegy tetején, és lenézel akkor rájössz, hogy minden út oda vezetett, van amelyik könnyebb volt, vagy nehezebb, biztosabb vagy veszélyesebb, de oda vitt.

Szóval az utak jók.

Más kérdés, hogy mi az ami passzol az emberhez. Elég nehéz lenne egy bantu négertől mondjuk matematikát tanulni, nincs hozzá közös nyelv. És ez a legnagyobb rákfenéje talán a sámán világnak a nyugatihoz képest: semmi közös kozmológia nincsen, de még csak kompatibilisnek hangzó se. Enélkül pedig nehéz bármit is elérni a kutakodásban. Ez a fő oka, amiért a hippi-társadalom nagyon hülye volt, amikor felfedezte magának ezeket a növényeket. Ugyanis a kultúrát kidobták mögüle, és így kirugott lábakkal nem igazán állt meg a szék, és csak bajok származtak belőle. A társadalom kb ezóta utálja ezeket a növényeket, mert csak felelőtlet kihasználókat látott két pofára zabálni a veszélyt. Na mindegy, nem politizálok, akire nem érvényes, az ne vegye magára!:)))

Szóval, ha van egy folyamat, akkor jó legalább nagy vonalakban tiszában lenni, a lehetőségekhez mérten, hogy mi is történik. És innentől kezdődhet el vagy a "másik fél" nyelvén való tanulás, vagy pedig a saját úton keresgélés. Nem hinném, hogy minden való mindenkinek.

Ezt lehetne részletezni, egyszer fogom is, a lényeg, hogy ez után minden részlet kérdés. Egy hologramról beszélünk ugyanis, annak azonban számtalan része van, szóval amennyiben rá vagyunk hangolva arra a részünkre, ami sose szakadt el ettől a tudástól, akkor ahogyan és amit lehívunk, az és úgy jön le. Itt nem kell nagyon ezoterikus dolgokra gondolni, "egyszerű" dolgok ezek, csak mi vagyunk bonyolultak.

Ha előtted állna a tanítód mit kérdeznél?

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr91686081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BetulaPendula 2010.01.20. 15:12:47

Hanaura!
Nem vagyok egy nagy hippi szimpatizáns én sem, de szerintem erősen ítéled meg őket.
Mondjuk ha nem lett volna hippi korszak vajon ismernénk a pszichedelikumokat úgy ahogy ma ismerjük? Vagy ennyire hozzáférhető lenne e ennyi ember számárta? Vagy ha nem lettek volna hippik a társadalom nem ugyanennyire utálná ezeket a növényeket?
Ezek, csak ilyen filozófiai kérdések.
De ha már így alakult, hogy volt egy ilyen időszak és voltak hippik, akkor ez ezekután már nem megítélendő dolog, szerintem.
Röviden tömören, ennek így kellett lennie.
Amúgy meg renegeteg értékes ember került ki a hippi érából, akikből nem tudom mi lett volna ha nem kóstolják meg mondjuk az lsd-t.
Persze ez csak egy vélemény, de jobb érzés azt tudni, hogy minden okkal van. :)

hanaura 2010.01.20. 17:38:39

Betula!
Igen, teljesen igaz, és ebből a szférából is volt/van/lesz nagyon jok jó arc, sőt néhány barátomra asszem rá is illik a "hippi" titulus.
Talán csak a hozzáférhetőség miatt szaladt el a ló ezekkel a dolgokkal anno.
Szóval jól indult ez, és "kitermelt" sok értéket.
Meg sok mást is!:))


süti beállítások módosítása