ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • : Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Új év, új kezdet, új folytatás, új írások, új területek...

2010.01.01. 14:23 - hanaura

Már nagyon régóta kellett volna erről írnunk, Ogre barátom küldte át ma ezt az írást, ami irányadó lehet a jövőbeli újabb terveinkkel, törekvéseinkkel kapcsolatban, lévén hogy ártalom csökkentéssel kapcsolatban eddig még nem nagyon voltak itt írások. Persze, a magam csont-őszintén leíró stílusa remélhetőleg segített valamit az infók terén, de hát mindenkivel megesik, hogy nem úgy esik meg, mindegy mi volt leírva és erre is érdemes gondolni akár itt, akár a fórumon.

Akár a hétköznapokban.

Szóval ez egy régi terv első és nagyszerű lépése, legalább is ami a leírt itteni formát illeti, a fórumtalálkozókon, beszélgetéseken időnként szóba került ez a téma. Ígérni nem akarok, de várhatóak hasonló törekvések ebben a dologban.

És a cikk:

 

Az utóbbi fél éve elég szerencsés volt számomra Ayahuasca ügyben. Sok lehetőségem adódott inni, és több emberkét végig kísérhettem ,akik ittak. Minden egyes alkalommal sokat tanított az Ayahuasca. Hol szimpla technikai dolgokat, hol meg mély szellemi tanításokkal vezetett, amik úgy gondolom, papírra (illetve ledre ) kívánkoznak. Azokat a dolgokat gyűjtöttem össze, amik szerintem csak sokadik Ayázás után jönnek elő, de mit érek velük, ha nem osztom meg veletek? Olvassatok, mérlegeljetek, és talán ennek függvényében eredményesebb lehet Ayahuasca kirándulásotok. Az Ayahuasca természetéről pár szó lenne itt, ami azt szolgálja, hogy ne menjetek végig sok-sok zsákutcán, ahogy én is és hamarabb lehessen jó élményetek ezzel a csodás valamivel.
 

 
Nos mi az, hogy hamarabb? Elsőre nem sikerül? Erre elég bonyolult a válasz. Hiszem, hogy az Ayahuasca lényege a tanításokban van, és a csodás látványok inkább csak velejárói. Az első "tanulás" igen kemény lecke, de másnap azt érzi az emberek 95%-a, hogy ez volt élete egyik legkomolyabb élménye. Feldmár mondta azt, hogy az Ayahuasca élmény alatt szabályosan érezte, hogy Valaki bejön a lelkébe, szétnéz, és szabályosan szortíroz. Rendet rak, mint egy takarítónő. És hiába lehet kifelé csodás a házad, ha belül rohad. Aki bent van, annak nem lehet hazudni, körbenéz, söpör, és kidobál (hánytat). Ennek nyoma marad, de nem rossz értelemben. Az Ayahuasca után csinálhatsz ismét kupit, de akkor sokkal értelmesebb az elkészített rendet meghagyni. Érdekes, hogy több emberkét végignézve, köztük magamat is, valahogy az első alkalom sosem jött össze" 100%-ra". Ez általában egy felismerésről szól. Az ember készül, készül, de erre igazából nem igazán lehet felkészülni. Hogy bánthat e, mint az LSD, az 5-MeO-s cuccok, esetleg a Peyote? Nos ez teljesen más, és ezzel igen igen finoman utalok erre a csodára. Még aki nem is elfogult, mint én, az is annyival nyugtázza, hogy "más" és egy kissebb mosoly is átfuthat az arcán.:D Az Ayahuasca inkább a testet nyúzza meg elsőre, a lélek szabályosan különválik és olyan helyeken kirándul, amikhez hasonlót én még nem láttam.

Ártalomcsökkentés:

 
Pucolásnál bizony előfordul, hogy ha nem hallott róla az ember, esetleg nem készült fel rá, a hányás mellett bizony fosás is előfordul. Egy biztos: bent nem marad.:) Persze erre is lehet készülni, és ha figyel az ember, érzi az előjeleket akkor minimalizálhatja a ártalmakat. Van, hogy az Aya nemes egyszerűséggel kidob. Ez nem megfelelő dózisnál is előfordulhat persze. Ilyenkor előfordul egy olyan állapot, amit a "féligmegbaszott"-hoz tudnék hasonlítani. Ez napokig fenn áll sajnos, de eltüntetésere legnagyobb esély 2 hét után van amikorra sok a szervezetben fellelhető hormon működése visszaáll a régi kerékvágásba. Az ezen idő eltelte előtti Ayázás többnyire az ablakon kidobott pénz. Ritkán szép, a tanítás gyengébben is jön át és jobban is kell figyelni. Valahogy kell az Ayahuascához az a legalább két hét, de ha több, akkor csak jobb. Kúra szerű Ayázások persze vannak, de ott nem várja meg az ember, hogy leszálljon a sárkányról pár órára, napra hanem rajta ül napokig.

 
Hány pohárral?

Hanaura barátom egyszer azt mondta, hogy a második pohár többnyire megtízszerezi a hatást. Ezt tökéletesen osztom, és sok problémától megkímélt ez a dolog. Az első pohár gyengébb főzeteknél betekintés jelleggel hat. Arra lehet jó, hogy felmérje az ember, merre és hogyan fogja vinni a "túra-vezető" aznap. Az első hatások megjelenése előtt semmiképp nem ajánlom a másodikat, főleg új főzési technikáknál, új helyről érkezett vendég-főzetnél. Az általánosan elterjedt Ayahuasca útvonal a következő: Osztva, avagy külön beveszed a két anyagot (lehetőleg azt először amit nem kell főzni, és ideális, ha rá 20 percre a másikat)  majd 40 perc után hánysz (össz 1 óra). Vársz egy kicsit, iszod a másik poharat, itt már lehet együtt. Nos, sok kísérletezés és Kicsi barátom (szakács) szakértelmének köszönhetően  olyan főzetet is ittam kb. 2 hete, ami az elfogyasztása után 10 perccel már kavart, 20 perc múlva színes fraktálok tüzében kijött, de meg se fordult az agyamban hogy nem megfelelő főzet, mivel oly erővel vágott földhöz, hogy jó 2 óra volt mire egyáltalán megértettem , mi is történt az élmény pedig kb. 5-6 órás lehetett csodás helyekkel, gyönyörű érzésekkel. Erre az állapotra ráinni még egy pohárral öngyilkosság lett volna. Minekutána már leszálltunk a sárkányról, próbáltuk visszahozni, de akkor már nem lehetett. Elment. Ez is az Aya természete. Nem lehet vele erőszakoskodni.

 
Az élmények:

Nincs két egyforma Ayahuasca élmény, ez tény, én mégis 5 különböző vonalat vennék most górcső alá. Függ az élmények mélysége szerintem az adott anyagok mennyiségétől, de többnyire ezen 5 típusú kirándulások történtek meg velem, és azokkal, akiket láttam. Az, hogy épp melyikbe megy az ember, nem igazán befolyásolható. Messze nem biztos, hogy ezeket vagy ezekhez hasonlót fogsz átélni, millió arca van az Ayának. De ha hasonlóba csöppensz, aminek elég nagy az esélye, jó ha tudod, hol is vagy.

 
Ami legtöbbször ugyanaz:
 
Az élmény lassú felfutással kezdődik, 40. perc környékén ólmosan nehéz végtagok, álmosság, hányinger, hidegveríték. Kisebb fülzúgás, szívdobogás kb 2-3 perces lefutással. A fülben is lüktet a vér, a vérnyomás fel-le táncol kb 2-3 alkalommal. Csukott szemmel megjelennek pörgő formák, szimmetrikus forgó valamik. Szemet kinyitva itt már a perifériában is meg-meg jelennek a csukott szemmel látott dolgok. A lélek elsőre talán picit izgatott, de nem érez különösebb idegességet. Itt sokan engednek a csábításnak, és elfekszenek. No én ezt 90%-ban úgy láttam, hogy a fekvéstől a gyomor helyzete megváltozik, és egyenes út a hányáshoz. Bármily nehéz is, ülve érdemes várni, hogy továbblépj, persze kartávolságon belül a vödör és egy rongy. A hányinger többnyire múlik picit, de érdemes legkésőbb 1 óra környékén könnyíteni az embernek magán. Fontos elmondanom, hogy a hányás nem a hagyományos értelemben vett hányás. Gyakorlatilag mindig megkönnyebbül az ember, mind fizikailag, mind lelkileg. A fizikai dolgot is többnek mondanám, mint mikor kiraksz egy  rossz kaját, de a dolog szellemi része inkább a fontos. Ayahuascerok ezt a lélek megtisztulásának vélik, és ezt is érzi az ember. A hányás után közvetlenül kavarognak az érzések az emberben. Lehet itt bűntudat régi tettek miatt, alázat az Aya felé, eltökéltség dolgok megváltoztatására, könnyek,stb. 

 
Továbblépve (nem törvényszerű, de nagy átlagban a következők vagy azokhoz hasonlók történhetnek): 

 
1. változat:

 
 Előfordulnak az Ed Hardy stílushoz hasonló mozgó szimmetrikus alakzatok is, de attól nem kell félni. Az alakzatok folyamatos állandó sebességgel mozognak. Az élmény mélyebb részei felé tartva időben, egyre kisebbek lesznek, míg kialakul a jellemző fraktál forma. Az élmény ezen részén megrekedve és nem mélyebbre jutva csak az említett figurák maradnak, a szervezet fokozatosan jobban lesz. Az élmény nem túl mély. Oka lehet a kevés tea, sok ruta kombináció. Az élményt nem érdemes megismételni pár nap után, meg kell várni amíg a szervezet kitisztul. Én 2 hetet mondanék.

  2. változat:
Az élmény tovább mélyül, érdemes egyébként csaknem sötétben Ayázni, mert a látvány akkor jön elő igazán. Parák, félelmek nincsenek. A látványra kitérve sokat gondolkodtam, miként tudnám leírni, de leginkább Sting /Széttört zene/ jut eszembe, amiből egy barátom idézett minap. Sting azt írta le Ayahuasca élménye során, hogy azok a színek, az a látvány igazából nem e világi színek, ezért nehéz is lenne leírni az itteni szavakkal. Nem, nem neonszerű színek, hanem inkább ledekből kirakott intenzív, luminesence árnyalatok, amik a sötéten is áttörnek, mozognak állandó sebességgel. Lények, egyéb futurisztikumok itt még nincsenek. A tanítás része a dolognak mképp erősebb. Amikor az ember először lát ilyesmit, nem a félelem, inkább a csodálat és az jár a fejében, hogy "milyen szép a világ, és érdemes élni". A gyomor ilyenkor kicsit olyan, mintha kő lenne benne. Az élmény átlag 4-5h alatt fut le. Jellemző az egész élményre, hogy tudatánál van az ember, nem beszél hülyeségeket, a zavart állapot igen ritka. Másnap az ember kicsit sérülékeny a környezeti ingerekre. Mint egy újszülött.

 
3. változat:
 
Az élmény 30 perc alatt felfut, és már 1h-tól aktív látványi és érzelmi elemek cikáznak. A zene új megvilágításba kerül. A fények, látvány zenére mozognak, az ember úgy érzi, mintha lángolna.   Érzi, hogy csatlakozott valami szellemi sztrádához. Olyan őserők mennek ilyenkor át az emberen, amit nehéz leírni. De sokan már erre is azt mondják, hogy egész életükben ezt keresték. Csukott szemnél előfordul beszélgetés szellemi lényekkel, akik csaknem mindig barátságosak. Másnap boldogan és tettre készen ébred az ember de ez jellemző a ceremóniák 95%-ára.
 

 
4. változat:
 
Nos ez eltér az előzőektől, mert inkább a tanítás része erős. Igen mély élmény ettől függetlenül. A dolog azért fura, mert az említett fraktálok és egyéb képi elemek nem látszanak. Ezt a fajta Ayahuasca élményt az átélés után neten keresgélve már átélték páran, de nem jellemző. A dolog azért fura, mert tiszta tudattal, normális fényviszonyok mellett is érdekes látvány fogad. Nekem egyszer egy kb 10 méteres, sárga-fekete színekben pompázó kígyó mászott át a szobán. Inkább szellemi valami lehetett, mert pikkelyeket nem láttam rajta. Azt mondanám, a dicsőségtől világított, de nem esküdnék meg rá. A látvány oly részletes, hogy az ember zavarba jön. Szétnézve azt láttam, hogy egy dzsungel közepén ülök, és az említett kígyó a környezet része. Nem volt ellenséges, ügyet se vetett rám, de ez jellemző az Ayahuasca által látottak többségére. Ugyanebbe a kategóriába sorolnék egy olyan esetet, amikor percekig köröztünk egy fehérfejű sassal egy erdő felett. Ez is zavarba ejtően tökéletes vizuális élmény volt, de lényegesen többnek mondanám, mint egy sima trippet. Egyáltalán az Ayahuasca alatt átéltekre nem mondanám, hogy tripp, mert lényegesen több annál. Érdekelne, hogy egy hazugságvizsgálóval feltett kérdésre mit is reagálna a műszer, ha azt kérdeznék, mászott e át egy a fentebb leírt kígyó a szobámon, avagy tripp volt e?

5. változat:

 
Ez mélyebb régiókban jön elő. Azt mondanám, talán ez az a határ, ahol az ember elveszti a kontrollt és magatehetetlenné válik 1-2 órára. A látvány szemet becsukva és nyitva tökéletesen ugyanaz. Rajzfilmszerűen, Disneys tökéletességgel megformált képekké válik a környezet. http://www.dan-dare.org/FreeFun/Images/CartoonsMoviesTV/WaltDisneyWallpaper1024.jpg ilyesmi látvánnyal. Ezt nem igen felejti el az ember egykönnyen. Zebracsíkszerűen felszeletelve a látott dolgok, és a környezet csíkosan kifestve, kiszínezve pompás színekkel, amik mozognak is. A tájékozódás ilyenkor elég nehéz. Tud mozogni az ember, de olyan egyszerű dolgok, hogy hol a takaró eleje és vége se könnyen megfigyelhetők. Valami ilyesminek írhatják le a költők és rajzolhatják a festők a műveikben.Az érzelmek? Hmmm...Sokszor gondolkodtam, miként tudnám leírni, valami olyan lehet mint mikor olvasol egy jó könyvet, hallgatsz egy jó zenét, nézel egy szép filmet, és tudod, hogy azt az embert akkor és ott megszállta az ihlet, amikor írt. Meríteni tudott pár cseppet abból a folyóból, amihez csak kevesen férnek hozzá. És akkor te ebben nyakig elmerülsz és csapkodnak a hullámok fölötted. Vagy talán ilyen érzés lehet, amikor egy anya megszüli a gyermeket. Az a megkönnyebbülés, az a tudat valami hasonló lehet talán. Ebbe belekerülni csodálatos dolog, emlék marad évekig.

6. változat: a fekete leves
Bad trippnek kinéző valami, de belülről totál nyugalom töltött el:

 
Ez nem éppen szép, de mivel ilyen is van, ezért leírom az egyiket. Az itteni világ megszűnik, zuhanás egy kb 20 méter átmérőjű kútban. Oldalról kezek kapkodnak Nincsenek színek, illetve egy van, az a fekete, és annak árnyalatai. Az ember átzuhan a világon, és a környezet is ellenségesen hathat. Az élmény többnyire kétszer lefőzött teánál fordul elő amivel kezdeti időkben kísérletezgettem. A valóságba való visszatérés nehéz, de az élmény rossz része igen rövid, 30-40 perces. Az ember lát dolgokat, de nincs több késztetése félni azoktól, mint a már betanult emociós önkifejezés ismételt átélése. Magyarul én döntöm el, hogy félek e. Ilyenkor egy zene-csere segíthet valamennyit, de hiszem, hogy az Ayahuasca van hogy így tanít. Nem menekülni kell az óráról, hanem figyelni. A legmélyebb arconcsapások az ilyen helyeken értek, és sokat hozott az életem minőségén összességében. Rá lehet húzni az emberre a parakabátot, de miért kéne félni attól ami tanít?  Olyan ez, mint a testnevelés órák, amiket mindig utáltam. A tesitanár sokszor meg-megdob egy medicin labdával, de a végén mind megtanultuk azt a k... szekrényugrást.:D


Másnap és úgy egyáltalán ezekután: 
 
Másnap az ember sérülékeny. A másnap történt dolgok sokszor hetekig rányomják az emberre az adott viselkedésformát. Én kerülöm a konfliktusokat, tv-t, inkább agyalok azon, mi is történt. Jellemzően úgy érzi az ember másnap, hogy csaknem újjászületett. Reakciói is ezt az elképzelést tükrözik. A csecsemő a szép dolgoknak nagyon örül, de a számára rossz dolgokat "társadalmi szemmel" túlspirázza.:D Épp ezért figyelni kell, hogy ki is vesz körül akkor. Legjobb  jó zenét hallgatni, és agyalni a történteken. Sokszor előkerül, hogy az átélteket miként tudnám átvinni bárhogy is a hétköznapokba? Sokat-sokat agyaltam már ezen. Azt vettem észre, hogy érdekes módon összefüggésben van a teázás hatásainak hossza a hétköznapokban történt pozitív cselekedetekkel, őszinteséggel. A harag, a gyűlölet hiszem, hogy nagykanállal szedi ki az emberből a szellemi sztrádáról hozott extra töltetet. Ez azt hiszem, mindent elmond. 

 
Röviden ennyi.

 
Végszó:
 
Remélem, segíthettem valamennyit a kirándulásokhoz, és talán picivel eredményesebb Ayahuascázásokkal lehettek gazdagabbak. Én is tanulom, és még igencsak az elején tartok. De szerintem ezt nem igazán lehet tökéletesen megérteni. Valaki egyszer azt mondta: Az Ayahuasca egy olyan szoba, amin két ajtó van. Az egyik a mi világunkba nyílik, a másik a szellemi sztrádára. Hogy kit, mit hívunk be az életünkbe arra a pár órára, mi döntjük el. Hiszem, hogy minél inkább tiszteli az ember ezt a csodát, annál kedvesebb vendégei lesznek. Disco-drogokhoz hasonlítani ezt a csodálatos szert számomra istenkáromlás. Hasonlatként jellemző az emberre, hogy tudatlanság miatt a pitbullt is gyilkológépnek hiszi az újságok és hírek nyomán, holott a nagy kedvenc német juhászok, és a Lessie skót juhászok vezetik a harapási ranglistát évek óta. Francia országban pedig katasztrófa-kutyának alkalmazzák a pitet, mivel pici, tanulékony és bazierős de vakvezetőnek is ideális. Szóval ez egy igen remek valami, amire vigyázni kell, mert aki próbálta az tudja, hogy mire is képes. Innentől egyenes út vezet a médiába. A mi felelősségünk, akik a kezdeteknél itt vagyunk hogy hogyan ismeri meg Magyarország ezt az anyagot. Mérlegelje mindenki, hogy mit is kapott az Ayahuascától, és adjon vissza annyit amennyit a lelkiismerete diktál.
Ennyit akartam.
 

Üdv. Ogre

 

 

 

Még egyszer köszönet érte Ogrének!

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr641636972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arven 2010.01.01. 15:33:15

Hát igen .Nagyon jó írás.Nagyot szólt.:D

sagitarius77 2010.01.01. 17:44:45

Nagyon jó összefoglaló!


süti beállítások módosítása