ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Farkasok kora

2015.12.19. 12:26 - hanaura

Címkék: természet törzs farkasok civilizáció

"Farkasok Erdélyből.
Az eső három a leggyengébb és a legbetegebb farkasok. Ők adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, ők elvesznének egy esetleges támadás esetén. Ők elől mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Őket követi 5 erős farkas, ők az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nőstény, aztán még 5 farkas, a végén. 

Az utolsó, szinte elszigetelve a falka vezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja."

Ez persze magában is elég lenyűgöző, a plusz ízek hozzácsempészése végett elmondom, hogy a hírekkel összehasonlítva, akár azt például véve hogy funkcionálunk családként, közösségként, népként, akkor felmerül a kérdés ki is az 'állat'.
De nem is ezt akartam mondani, ebben többé-kevésbé mindenki egyet is ért. Én ezt a pár mondatot sokszor újra olvastam. Szóval elképzelhetetlenül kemény körülmények között ezek az állatok 'létrehoztak' egy működő, fenntartható komplett "társadalmi modellt". Mellette hozzátenném, hogy sok más kevésbé vadság és szabadság centrikus állatoknál lehet egész mást is látni. Nem akarok farkas lenni, mielőtt valaki megkérdezné. ;) De ők valahogy tudják a természet hangját követni eszeveszett súlyos körülmények közt is (Erdélyből még nem szorította ki az életből az emberi jelenlét őket.) a maguk módján közösségben tudnak élni, ami így, ahogy a leírás elmondja, nem éppen egy 'horda' benyomását kelti. Azt látni elég megnézni a híreket, a fél közel kelet, Afrika lángol a feszültségtől, nagy bajok vannak, sok mindenen el kell majd gondolkozni, és segíteni.
 Ezek az állatok mindenhol az élet peremén vannak. Olyan helyek nem nagyon maradtak a világban ahol tényleg pont úgy élhetnének, mintha az éhes civilizáció nem akarná megenni a lábuk alatt a térképet. Ahol elfelejthetik azt a társukat, aki ugyan tízezer évekig békében élt a földdel ahol élt, de már vadászik rá. És nem azért vadászik rá ahogy a természetben az egyik állat a másikra, az erősebb a túlélésért, nem: ezt meccset egy olyan "civilizáció" látszik megnyerni a természettel szemben amelyik láthatóan még csak fenntartható életet se tud élni. Ezeket meg viszik a szívük.  Na az ránk is ránk férne.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr668184216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.