ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Woodcarvingreality:)

2010.03.23. 21:17 - hanaura

Címkék: fafaragás

Többen tudjátok rólam, hogy fafaragó (is) vagyok, néhányan ismerik a munkáimat is, és elég sokan kérdeztek erről. Egy ideig fontolgattam, hogy teszek-e ide fotókat, hiszen ezeknek nem sok közük van az ayahuascareality témájához, majomkodni meg máshol is tudok, de aztán azt gondoltam, hogy miért ne. Van elég sok terv a tarsolyban, és hogy valami ayahuasca vonatkozása is legyen a dolognak: félkész állapotban van egy ayahuascás munkám, amit terv szerint Hilarionak fogok odaajándékozni, mivel fogok vele találkozni valahol. Azon kívül Metamettával egy teljesen új stílusú dolgon is munkálkodunk, de az még nem publikus. A fényképek többnyire telefonnal készültek, de azért látszik, hogy hol mi van. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr61863570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bufo 2010.03.24. 16:14:06

WOW WOW WOW!!!!!!!!!!

bufo 2010.03.24. 16:14:37

ez azert nem semmi oregem!

hanaura 2010.03.24. 18:30:42

Köszönöm Bufo!
Hát, igyekszik az ember!
Sajna csak nagyon kevés képem van, pedig elég sokat dolgoztam eddig is, de sebaj, a nagyja még hátravan!

A Tied meg itt vár félretéve..:)
(Nem békát faragtam:))

sidsaboteur 2010.03.24. 19:01:39

Huh, egész szépen keverednek itt a különféle elemek. Egyvalamit szeretnék csak megkérdezni, illetve kettőt:
- ez miért ne lenne straight edge pszichedelia?
- hogy lehet ilyenre szert tenni?

üdv
retek

hanaura 2010.03.24. 19:15:17

Szia Retek!

Hááát...tudod, van akinek a pszichedelia ilyen fraktálos, izémizés dolgokat jelent kizárólag, és abba én "ne,m férek bele", de amit ez a dolog nekem jelent, abba ezek a tárgyak igen csak benne vannak!:)
Nekem az a szemes-kígyós a kedvencem, az egy ayahuasca ihlette darab, és egy barátomnak adtam ajándékba, egyébként megrendelésre dolgozom, illetve randomban ajándékozok!:)

sidsaboteur 2010.03.24. 23:56:57

Szerintem kifejezetten érződik rajta a yagé - bár még nem volt hozzá szerencsém - és azt hiszem egy ideig még nem is szeretnék találkozni vele (fiatal vagyok én még hozzá), ennek ellenére mégis azt mondom, hogy ez teljesen "pszichedelikus". egyébként szerintem a legtöbb emberkének már rég nem csak a fraktál-csillivilli gép-art jelenti a pszichedelikus képzőművészetet (nem mintha azzal is bármi bajom lenne).

hanaura 2010.03.25. 18:36:32

@sidsaboteur:

Hmm, lehet benne valami!
Hát, igen, érdekes mennyire mást jelent egy-egy dolog az embereknek, de mi azt hiszem egyre gondolunk!;)
Habár, ahogy írtam is, én már két lépéssel magam előtt járok!:)
Van még egy munkám, amit nagyon szerettem volna kitenni, de egy barát számára készült ajándékba, és mivel a távolság miatt még nem jött össze, így nem igazán mertem kitenni, mivel lehet, hogy pont aznap olvas, és...:)

hana 2010.03.30. 19:36:44

De azt az azt tudod, azt kitehetted volna. :)

hanaura 2010.03.30. 20:24:07

Öööö....melyiket??:))))

hana 2010.03.30. 20:26:09

A fél arc a kígyó szemöldökkel. :)