ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Janos78: Üdv mindenkinek!A nevem János.1 éve voltam Iquitosba.2 hetet sikerült a dzsungel mélyén eltöltenem... (2020.04.19. 21:00) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Ayahuasca főzés

2009.10.16. 01:38 - hanaura

Címkék: főzés terv ayahuasca

Ma beszélgettem Sycorax-szal és rájöttem, hogy nekem már nagyon nem ártana egy jó főzet ayahuasca. Gyakorlatilag a nyári majd két hónapos külföldi utam előtt volt utoljára alkalom. Vártam, míg hazaérek, aztán meg...hát, valahogy így alakult. De ma esélyes, hogy főzök egy jó fajtát. Vagy ha nem is, de itt lesz a növény. Növények. Azaz a lehetősége a dolgoknak.

Hiányzik már.

Nem úgy, ahogyan azok a dolgok hiányoztak, amikre az évek alatt rákaptam, majd jóféle árat fizetve tovább álltam, ez valami más. Valami nagyon más.

Igen, nekem készítenem kell egy főzetet.

 

Sürgősen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr561453312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eredetivörösL34 2009.11.11. 21:35:36

Szeretnék résztvenni egy-két barátommal egy ilyen ayahuasca expedíción. Nagyon érdekel azóta, mióta Feldmár András: Van élet a halál előtt? c. videóját láttam. Felkeltette az érdeklődésem, de itthon sehol nem találkoztam még ezzel a teával. Ha van lehetőség légyszi szóljatok! Kellene egy kis tisztulás ebben a világban. Köszi: eredetivörösL34

hanaura 2009.11.11. 22:56:29

Okés, fogok jelezni!
Habár egy egyszerinek tűnő alkalmon vettem most részt, de sose tudni!
Ami biztos, hogy ha érdekel a téma akkor a fórum találkozón a helyed!
Másrészt regisztrálj a fórumon, ha van kedved:
ayahuascareality.try.hu
Regisztráció után az egyébként látható három téma mellett másik hét is megjelenik!

Jó felfedezést!:)

Ha van valami, nyugodtan írj!

Ho'oponopono 2010.02.08. 09:52:47

Szeretném kipróbálni az ayahuasca teát. Szeretném, ha küldenétek nekem egy főzési receptet és egy fogyasztással kapcsolatos útmutatást. Valóban csak rituálisan szabad fogyasztani, vagy önállóan (egyedül)is lehet próbálkozni? Mennyi az ajánlott mennyiség? STB.

hanaura 2010.02.08. 15:26:58

Szia Ho'oponopono!

Főzéssel kapcsolatban vannak régebbi bejegyzések, azok között találsz mindent amire szükség lehet, főleg a korai bejegyzések között.
Ami a fogyasztást illeti, rituálisan, tradicionális keretek között a legteljesebb, de ennek a hiánya nem kizáró ok, én is szinte mindig egyedül itthon vettem magamhoz az ayahuascát, a magam kis rituáléjával, szóval ez nem hiba.
Utánaolvasni érdemes, meg a fórumon tudsz többekkel is kapcsolatba kerülni, kérdezni, ilyesmi..
ayahuascareality.try.hu

Ha mégis adódik valami kérdés, vagy valamit nem találsz, szólj, szívesen segítek!

fulcsee 2011.08.27. 19:25:56

Üdv Srácok! Szükségem lenne egy egyszerű de nagyszerű receptre, e-mail címem: fulop.gabor94@gmail.com A mielőbbi hiteles reakciót előre is köszönöm. (:

fulcsee 2011.08.27. 19:26:52

Üdv Srácok! Szükségem lenne egy egyszerű de nagyszerű receptre, e-mail címem: fulop.gabor94@gmail.com A mielőbbi hiteles reakciót előre is köszönöm. (:

hanaura 2011.09.29. 22:59:16

@fulcsee:
Szeva, ha aktuális, írj.

Péter Kobza 2017.08.21. 15:02:05

Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy kezdő vagyok ebben a témában és szeretném megtanulni hogy miből és hogyan tudnék otthon előállítani ayahuasca teát! Ha netán szívesen segítenél hogy elsajátíthassam az elkészítés művészetét légyszíves írj erre az email címre: kobza.ptrek@gmail.com