ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Krisztina Sárkány: Szia! Engem érdekelnének az arányok. S az, hogy a főzet mondjuk hűtőben (ha sok lenne) meddig tár... (2018.07.26. 11:29) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • magnapress: Üdv. Én már régóta keresem a lehetőségét annak, hogy hogyan tudnék részt venni egy Ayahuasca szer... (2017.10.22. 12:36) 5000 indok
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Na ezért

2015.12.15. 10:34 - hanaura

A statisztikák szerint, engem is komolyan meglepve, úgy tűnik, hogy az elmúlt években, amikor írtam is, de inkább nem is, még mindig sokan olvassák az oldalt. 
Nem is tudtam róla előre, de tegnap találkoztam az egyikőjükkel. 
Szóval tudjátok, ez olyan rohadt furcsa, sok év után is, hogy én ezt az oldalt ilyen kvázi közösségi naplónak írtam (bár a blogok eleve erről szólnának), ahova leírtam elképesztően sok dolgot , amik akkoriban eszemben jutottak, fontosak voltak. Ezért voltak más írások is. Olyanok is amik nem voltak túl ayahuascás témák, de én azt gondoltam, hogy akiket az érdekel, lehet hogy ezek is. Úgyhogy ezeket is 'betűztem' a naplómba. Persze, az idővel változnak. Annak idején, ahogy sokan mások, nagyon inspirálónak tartottam Feldmár András dolgait.
Aztán közelebbről már nem minden csillog ugyanúgy. És én is sokat változtam. És már nem szeretem András könyveit. Erről nem nagyon írtam itt, mert sokan mások is szerették, talán szeretik is a dolgait, én meg csak azért mert per pillanat egyáltalán nem érintenek meg, nem gondolnám fontosnak elrontani más kedvét, akár a véleményemmel, akár néhány kijózanító élménybeszámolóval azokról a bizonyos csillogásokról. Ma is nagyon sokat olvasok a témában, talán egyszer újra bedobok ide ezt-azt.
Nade. 
Tegnap találkoztam egy nagyon kedves lánnyal, és egyszer csak megkérdezte, hogy ezt az oldalt ugye én írom? Mert hogy nagyon szereti, és amióta elindult az élete egy másik irányba, olvassa, és néha még inspirálódott is belőle. 
Engem ez annyira meglepett! Ilyesmivel kapcsolatban találkoztunk szóval a téma persze a levegőben volt, de erre nem számítottam, sok év alatt csak próbáltam összegyűjteni, összerakni annyi jóságot erről az egészről amennyit tudtam....és akkor egy gyömbéres tea mellett ismét visszaigazolódik, hogy volt értelme.

Még azt sem tartom kizártnak, hogy többet fogok írni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr998173792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.