ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Látomás keresés

2015.12.11. 11:34 - hanaura

 

És egy kis olvasnivaló:
http://filosz.hu/konyvreszletek/a-pejotista/

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr1008156232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vepvavet (törölt) 2015.12.13. 20:15:12

(Nem tudom mennyire hangzik elrugaszkodott dolognak blogbejegyzést írni, egy másik blog komment zónájába. Bár nem is vagyok itt ismeretlen, hanem névtelen).

Arról akarok írni - pont ide -, hogy milyen nehéz a civilizált környezetünkben jót tenni. Miközben azt hiszem - születésem előtt abból a burokból nézve ezt a világot -, biztosan csupa üdvözítő terv hajtott bele az életbe (érdekes lenne ezt is kifejteni, helyettem).

Aztán kicsit, lépve az időben az "általános iskolában" a maximálisig fokoztuk a diszharmóniát (pl. én és az akkori meghatározó korai sorstársaság). Én elhiszem, hogy azt az iskolát el lehetett volna hagyni - helyette megmenteni kicsit vadon a gyereklelket. Most következő generációk halljatok meg: nem az a teher, ha vadnak marad a gyereked; hanem attól félhetsz, ha beáll a sorba. Nem lesz nektek akkor semmilyen kígyó figyelmet felhívni.

És most a jézusi korban amikor tényleg túlnövök ezen a földi mérgen, mit van mit tenni. Elkezdem magamat gyógyítani. Még senki vagyok ahhoz, hogy másokat gyógyítsak, de mármost a folyamat része mások gyógyulása is.

És most meg a napokban: időtlen időkig állok tehetetlenül a kályhától hőt remélve, ha nincs az a szerencsém, hogy lelki társaim közé találok. Ég és Föld. Nap, és Hold. Tegyetek ezért egy tiszta lépést, és számoljatok adventi gyertyákat.
Nekem tetszett a Passio film hangulata. Jézus, és kígyó (ugye a kígyó, és a skorpió ami egymásnak ellentétes minőségeket egységben hordoz magában, mint pl. Jézus).

/Vepvavet (kicsoda?): egy egyiptomi fele kutya, fele sakál figura. Nagyon hasonló Anubisz-hoz. A női aspektusa a kutyatermészetnek ha mindenigaz. Úgy tessék a helyére tenni, hogy saját nevemnek találtam ezt./