ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • Krisztina Sárkány: Szia! Engem érdekelnének az arányok. S az, hogy a főzet mondjuk hűtőben (ha sok lenne) meddig tár... (2018.07.26. 11:29) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • magnapress: Üdv. Én már régóta keresem a lehetőségét annak, hogy hogyan tudnék részt venni egy Ayahuasca szer... (2017.10.22. 12:36) 5000 indok
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

2015

2015.01.28. 04:35 - hanaura

Címkék: kép élménybeszámoló sámán icaro ayahuasca

Most néztem meg a dátumát mikor írtam utoljára. Nem ma volt. Az elmúlt néhány hónapban többször is eszembe jutott a blogom, de soha nem néztem meg. Már nem i tudom pontosan miért. 
Eleinte csak írtam, írtam, láttam mekkora káosz van a témában (csak mondanám, hogy az induláskor egyáltalán nem hemzsegtek a neten az írások, dalok, videók, és a számtalan szakértő, vagy önmagát akként kezelő ember, celeb filozófusok, pszichológusok újabb őrült ötletei az ayahuascáról, klubok, dokumentumok, hírek innen-onnan , "tanulmányi utak" dél-Amerikába..... és még sorolhatnám. És akkor elkezdtem írni arról amin jómagam keresztül mentem, vagy amit elolvastam, hallottam, és értelmezhető volt a számomra.
Aztán egyszer csak megváltozott valami, egyre több indiánnal, vagy európai sámánokkal, vezetőkkel lehetett találkozni, hallani, tanulni dolgokat, elkezdtek utánam mások is előadásokat tartani....és még sorolhatnám.

Amikor Peruban voltam, döbbentem rá, hogy mekkora faszságokat képesek az emberek beszélni az ayahuascáról. Eleinte ez kedvet adott megszólalni. Aztán már inkább kedvet adott a hallgatáshoz.

Közben én is sok mindennel megismerkedtem a témában, van amit másként i látok mint pár éve , de mégis van valami hitele az oldalnak úgy hiszem. Döbbenet hogy több mint egy éve egy sort nem írtam és a statisztikák szerint még mindig egészen komoly olvasottsága van az oldalnak, több ismerős meséli hogy megtalálta , tetszik nekik, hasznosnak találják. Ezekből van aki tudta hogy az én oldalamról van szó, meg néha voltak nagy meglepetések, mint anno a "Nemár, Te vagy az ajjovaszkarialitis csávó??" És társaik. :)))

Nem tudom, hogy fogok-e írni még, több okból maradt ez el ennyi ideig.....és valószínűleg több ok is fog kelleni folytatni valamerre, ha egyáltalán fogom még folytatni. Mondani lenne mit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr817116739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PÁgota 2015.02.25. 17:16:21

Sziasztok, először is szeretném elismerésemet kifejezni, hogy egy ilyen értékes oldalt készítettetek, fantasztikus történeteket osztok meg és nyitott szívvel írjátok le az érzéseiteket.
Pszichológusokból álló csoport vagyunk és nagyon szeretnénk minden Ayahuasca használót megkérni arra, hogy segítse a kutatásunkat egy kérdőív kitöltésével.ez csak az első lépése a programunkat, egy nagyon látványos eredményt hozó kutatás indítása a fő cél, azonban ahhoz hogy támogatást kapjunk, el kell érnünk ennél a kérdőívnél egy meghatározott kitöltő létszámot!!
Facebook-on is elérhetőek vagyunk: Ayahuasca Survey 2015 név alatt, itt lesz majd az eredmény is elérhető illetve a további kutatásaink is ezzel kapcsolatban!!
A kérdőív max 15 percet vesz igénybe, nagyon reméljük, hogy minél több magyar vonatkozás megjelenik majd....

www.surveyplanet.com/54e85f8c8a7df8927bc2d550

Előre is köszönjük mindenki segítségét!!!

hanaura 2015.11.26. 11:33:47

A natemnek tudomásom szerint Ecuadorban nevezik, így ott.