ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

A legtöbbet kihozni magunkból II.

2009.06.30. 12:36 - hanaura

Kaptam egy levelet a témában (illetve többet is), és gondoltam néhány dolgot megosztanék még a spiritualitásnak erről a kevésbé cuki részéről, szóval ismét a hányás a téma!:)

Először is: böjtök.

Én nem akarok szkeptikus lenni, és okoskodni se, főleg olyan dolgokban, amikhez hülye vagyok. De tény, hogy van pár ajánlatos dolog. Friss dolgokat enni, fehérjét kerülni ha lehet, húst és tojást lehetőleg pár nappal előtte kihagyni (mondjuk amúgy is vega vagyok,hahaha), de ezek részletkérdések, és a komoly felkészülés nem egy lista remegve való olvasását jelenti alkalmankénti felsikoltásokkal, hogy jujujj, ettem egy falat izét, hanem a meditáció. Senki kedvét nem akarom elvenni a komolyabb böjttől, félre értés ne essék. Tudok nhány hasznos dolgot, és talán írok majd valami technikaibb dolgot, de a lényeg az ennyi. Személy szerint volt, hogy böjtöltem, volt hogy nem. Ami azonban nem változott az a hangulat, mondhatni a meditáció ezzel kapcsolatban.

Ami a leginkább fontos: előtte pár órával tényleg nem jó enni. Mondjuk erről azt tapaszaltam, hogy ha nem eszik az ember eleget, és már a teázás előtt éhes, az nem olyan jó. Nekem marhára fájt akkor a hasam, ami nem túl kedvező. Szóval éhezni se biztos, hogy jó annak, akit ez megvisel.

A másik: nekem van egy nagyon finom, alig édes házi eperlekvárom...Figyelem! Sehol máshol nem olvasható részletek következnek!:) ....és oda szokatm a fotelom mellé készíteni, mert a tea annyira kegyetlen ízű, hogy az engem kivégez. Na most megiszom a teát, kanalazok mellé 2-3 kanállal, és kellemes szájíz, nyugodtság van. És az, hogy 45 perc múlva három kanál házi lekvárt kiköpök, na az nem olyan nagy cucc azért, lássuk be. De kellemessé tehet egy nagyon kellemetlen dolgot. A tea után kiszáradhat a száj, stb., és amikor vizet ittam, vagy öblögettem, akkor 10szeres hányingerem volt szóval az se pont a cél.

A másik: ha már kijött. Utána is érdemes valami kis dolgot bekapni, mert az amúgy is nagyon szigorú izű tea kifele menet még jobban büntet, szóval miért legyen feleslegesen nehezebb. És szintén, ha a következő körnél kijön a 2-3 falat valami, az megint csak megér ennyit, nem?

 

Egy biztos: a fogyasztás után az ember garantáltan ki fogja hozni magából a legtöbbet, mondhatni. Védekezni felesleges,a vámot ki kell fizetni.

 

Jó főzőcskét!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr171217635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.