ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Halál közeli, vagy....?

2009.06.26. 08:46 - hanaura

Néha kis halálnak hívják az ayahuascát, mert elvisz odáig, egy megfelelő felkészülés /gyakorlás/ dózis esetén. És ez egy nagyon megdöbbentő élmény. Nekem talán kétszer volt ilyen, amikor teljesen, azaz TELJESEN biztos voltam abban, hogy meghalok. Tudtam,hogy itt az ayahuasca, hogy ennek dolgozik a hatása, szóval nem egy hallucináció volt, hanem tényleg sikerült valamit megélnem ebből. És tudjátok mi a fura? Egyszer, asszem már begépeltem, Feldmár azt mondta, hogy a halál engedélyt ad az életre.

Nos nekem volt két komolyabb halálközeli élményem. Nagyon közeliek.

Azóta pedig volt, van, és csak hogy lenines kontextusba tegyük a gondolatomat, lesz is, lesznek is...

...életközeli élményeim.

Nahát, ez az ayahuasca.

A halálközeli élmény, ami életközeli élményt ad, ez az, amiért az ember vállalja a nehézségeket, ami ezzel jár...

 

 

Életközeli élmény.....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr991209299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Mandelbrot · http://mandelbrot.blog.hu 2009.06.26. 09:07:03

Mr. Mandelbrot azt szeretné tudni, hogy egészen pontosan honnan van a recept, ami alapján Hanaura a teát elkészíti? Web? Pletyke? Valami más?

Mr. Mandelbrot adott esetben egy másik megbízható és témába vágó weboldalnak is nagyon örülne...

hanaura 2009.06.26. 12:43:23

Mr Mandelbrot!
Olyantól van,aki már tapasztalt volt ebben,tehát működött,szóval ismeretség kérdése a dolog.

Hmmm,tárja kérem elém,mi lenne az a másik témájú oldal,ha nem titok,hátha már motoszkál is a fejemben,és csak az Ön megerősítésére vár!

Ki tudja?:)