ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Feldmár a hazugságról

2009.06.22. 21:27 - hanaura

Címkék: feldmar hazugsag

"A hazugság nem csak azt mondani, ami nem igaz, hanem hazugság az is, hogy az ember nem mond semmit. Adrienne Rich amerikai költőnő, aki nagyon sokat írt a hazugságról, nagyon tisztán leírja, hogy főleg nők hazudnak úgy, hogy elhallgatnak mindent. A mi kultúránkban erre vannak nevelve a nők. Hogy semmit ne mondjanak, és ők így hazudnak. Ez éppen olyan hazugság, mint ahogy a férfiak hazudnak, akik a nem igazat mondják. Az ember pedig azért hazudik, mert azt hiszi, hogy az ő igazsága nem elég jó annak, akivel beszél.
Azért hazudunk, mert nem hisszük el, hogy az igazat elfogadja a másik. Miért hazudunk? Miért kezdtem én hazudni, amikor gyerek voltam? Azért, mert az anyám olyan zsarnokként tartott engem, bizonyos korlátok között, hogy csak úgy tudtam szabad lenni, hogy hazudtam neki. Legelőször azért hazudtam, hogy megpróbáljam kitalálni, hogy ő tényleg tudja-e olvasni az én gondolataimat. Mert ő azt hazudta nekem, hogy ő mindig tudja, hogy én mikor hazudok.

 

 

Első elemiben levágtam a kislány copfját, aki előttem ült, ez egy kézimunka óra volt. És hát nagy balhé volt az iskolában, de hát ahogy sétáltam haza, gondoltam, hogy legalább otthon nem lesz balhé. Amikor hazaértem, a mamám megkérdezte, hogy na, mi volt az iskolában? Mondom, semmi. Azt mondja, na...? Mutasd az orrodat! Nem tudtam, hogy mi van az orrommal, és akkor úgy megnyomta. És akkor azt mondta, túl puha, túl puha, hazudsz, fiam. Az orrod mindig megmondja nekem, hogy igazat mondasz-e vagy hazudsz. És akkor utáltam az orromat. Persze az igazgató felhívta, és megmondta neki, hogy levágtam a kislány copfját. De ő nem mondta meg nekem az igazat. Aztán később azt mondta, hogy a madarak csiripelték. És akkor utáltam a madarakat. De még tizenöt éves koromban is hazudtam neki, mert tudtam, hogyha megmondom neki az igazat, akkor elvenné a szabadságomat. Aztán, amikor tizenhat-tizenhét éves voltam, azért hazudtam a lányoknak, mert tudtam, hogy azt, amit akartam tőlük, soha nem adnák oda, ha megmondanám az igazat.


Tehát az ember azért hazudik, mert nem hiszi el, hogy a másik elfogadja az ő igazságát. Tehát ha valakivel akarok élni vagy barátot akarok szerezni, valakit, akivel tényleg hosszú időn át együtt akarok lenni, akkor annak nem akarok hazudni. Már így is, ahogy beszélek, abban a pillanatban, amikor rájövök arra, hogy valakinek hazudok, az az ember az ellenségem. Az ember nem hazudik a barátjának. Az lehetne a definíciója a barátnak, hogy a barát az valaki, akinek az ember nem kell, hogy hazudjon. Az igazat megmondani annak, aki az ember ellensége, az hülyeség. Szóval lehet az ellenségnek hazudni. És ha a feleségemnek hazudok, akkor rá kell jönnöm, hogy a feleségem az ellenségem. és akkor meg kell kérdezni magamat, miért élek az ellenségemmel? És szerintem az nagyon érdekes, hogy a nők az elhallgatással hazudnak, a férfiak pedig hamisat mondanak.

Ez egy érdekes különbség."

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr421201950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.