ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Őszinteség

2009.06.21. 22:39 - hanaura

Nehéz ügy.

Panaszkodik az ember, hogy mások miért nem őszinték.

Én ma azon gondolkodtam, hogy amikor valaki nem őszinte velem, akkor én mit teszek azért, hogy őszinte legyen. Mert ha azt érzi, hogy ha őszinte, akkor abból valami gond lesz, akkor sose lesz őszinte.

Erről akkor ki tehet?

Szeretném megengedni Neked, hogy őszinte legyél velem. De egy emberi kapcsolatban, barátság, család, szerelem, tökmindegy, ez egy kölcsönös dolog, szóval a kérdés csak az hogy ki kezdi.

Aki az intelligensebb. Egyébként.

Szóval megengedem Neked, hogy őszinte legyél velem, és sosem fogsz hátrányos helyzetbe kerülni velem kapcsolatban, ha őszinte vagy, ugyanúgy szeretlek, és ezt nem befolyásolja az,  amit mondasz nekem.

Van azonban egy másik oldala is: Ha azt akarod, hogy megengedjem Neked, hogy őszinte lehess, akkor el kell tudd fogadni, hogy én is az leszek. Az én értelmezésemben ezt jelenti egy valóságos emberi kapcsolat. Megengedjük egymásnak, hogy őszinte lehessen a másik, és véget vetünk a bújkálásnak.

Azt hiszem holnap vagy holnap után feldobok 50 gr mimosát főni.

Rám fér.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr241199816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindÖSSZE 2009.06.22. 20:04:27

tök jó hogy ide keveredtem, SZÉP blog, sok mindent hasonlóan látok, lehet a hasonszőrű élmények miatt... További jó ÚT keresést!

hanaura 2009.06.22. 21:25:33

Kedves mindÖSSZE!

Köszi a biztatást,igyekszem valami értelmes,színvonalas dolgot összekalapálnom,aztán majd meglátjuk hogy sikerült...
Ha van kedved,akkor meg maradj,olvass,várom az észrevételeket,kommenteket...:)