ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Nehéz

2009.06.19. 21:45 - hanaura

Ma rájöttem arra, hogy az ayahuasca nem feltétlenül segítség az életben. Nem, nem valami rossz élmény.                                                                  

Már csak azért sem, mert egy szempontból minden ayahuasca élmény az. A rosszullét, a hányás, szóval nem olcsó a dolog. Nehéz jól megfőzni....még nehezebb jól beosztani, adagolni, mert ha ezek nincsenek meg, attól még a rosszullét ugyanúgy kínoz, csak "kárpótlás" nélkül.

De a kérdés nem egy Dél-amerikai teától dől el, hanem egy határozott igentől avagy egy határozott nemtől az Élet bizonyos szempontból marhára egyszerű dolgaiban. Ami nagyon nagy dolog, és ami miatt ez a dolog témája lehet egy ilyen blognak, hogy HA MÁR DÖNTÖTT az ember, AKKOR tud ez segíteni, nem is keveset, de ez se a mindenható éden. Pedig de jó lenne! De nagy ára van ám a dolgoknak, ez nem az csak hogy megfőzök mittudomén 18 gr mimosát és 5 gr harmalát, és őszinte leszek, és minden jó.

Először is ez a küszöbdózis, amit nem érdemes karcolgatni alulról mert gyors csalódást okoz, másrészt nem mindegy mivel áll neki az ember. És mivel AZ, amivel nekiállsz a dolognak, az benned van, ezért felmerül a kérdés:

Kell-e az ayahuasca?

És erre a válasz egy biztos, határozott NEM.

Ez nem KELL, ez JÓ, ez HASZNOS, de nem ettől változik a dolog.

 

Kell az a betonbiztos vágy az életben, hogy az igennél igent mondjak, a nemnél pedig nemet....

 

Ha pedig találsz valakit, vagy valamit, ami emlékeztet téged a mindennapokban, hogy hé, most basztad át magadat, akkor szerencsés vagy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr661196164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.