ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Majdnem

2009.06.19. 23:02 - hanaura

Ma majdnem hazudtam az én Istennőmnek.

De szerencsém volt! Rajtakaptam magamat! :)

Aztán egy pillanat alatt korrigáltam. Igazából féltem, ha megmondom az igazat, akkor meg fog engem szégyeníteni. Aztán rájöttem és korrigáltam. És éreztem, hogy egy cseppnyivel több szabadságom van. Nem sok. De nem is kevés!

Viszont egy hét után ki kellett a hűtőből dobjam az egy pohárnyi ayahuascát. Nem tudom van-e tudományos alapja, de azt vettem észre, hogy nem jó tartogatni, mert mint ha nem lenne olyan hatása.

 

A másik:

Ha valaki minden lebeszélés után ayahuascát akar inni, fontos! Nagyon-nagyon rossz íze van. És ez egyáltalán nem vicc. Van akiből csak a kóstolás miatt kijön. Igazából az életemben nem ittam ennyire rossz ízű dolgot. De ha a főzés után picit behűti az ember. Na nem hidegre, csak amolyan szobahőmérsékletűre, akkor lényegesen elviselhetőbb az íze.

Visszatérve az előzőre, nagyon szar dolog félni. Márpedig amikor az ember kamuzik, hát ez nagyjából napi 1.000.000 alkalom önmagunknak és a fele másnak, akkor az ha nem is tűnik fel, de rohadtul fáj a léleknek. Talán ez a lelkiismeret, én nem tudom. Namost ayahuasca után ez még sokkal jobban fáj. Igazából a mindennapokban dolgozik az ayahuasca, ahogy azt többször írtam is. És addig kínozza az embert, amíg meg nem törik, és nem akar változni. Ezért ajánlatos dolog annak kérni ezt a fajta segítságet, aki el is akarja fogadni, és az, hogy elfogad az ember valamit, az az én olvasatomban, hogy a következményeket is elfogadja, ami a döntésével jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr451196267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.