ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Egyik első

2009.06.18. 23:31 - hanaura

...meghatározó ayahuasca élményemről mesélek egy kicsit, ami arról fog szólni mit érdemes elhinni elsőre és mit nem.

A válasz nem lesz túl nehéz! :)

Kb. 30 gr mimosa és 10 gr harmala elfogyasztása után elkezdett izzani a szoba, megelevenedett egy tárgy és elkezdett beszélni, tanítani, és ami a döbbenetes, én nem tudom ki vagy mi volt, vagy csak én csapom be magamat (remélem nem), de olyan dolgokat hallottam, amikből a mai napig élek.

Aztán jött egy pont, amikor elkezdett a harmala újabb dolgokat "kihozni" a DMT-ből, és akkor elkezdtek gyorsulni a gondolataim, és kicsit olyan volt, mint egy zsúfolt utcát felülről nézni.

Ami az érdekes volt, hogy pár másodpercenként csapongtak a gondolataim, de minden egyes pár másodperc azonnal egy egész életnyi dolgot hordozott, azaz mintha 3 mp-es élettörténeteket néznék, lehetséges változatokat az életemből, és mindegyiknél adott volt a forgatókönyv az elejétől a végéig.

Kicsit féltem, hogy nem találok vissza "abba" a valóságba, ahonnan indultam, de nem volt túl kellemetlen. Annyira emlékeztem a "honnan"-nal kapcsolatban, hogy délután elmentem az ayahuascáért G-hez, és akkor a tea.

Nagyon Mátrix hangulata volt a dolognak, és végig azon gondolkodtam, hogy annyi evidencia van az életünkben. Ezeket többnyire nem mi állítjuk fel, hanem kapjuk, és hogy vajon mi az igazság. Mert amikor jött egy gondolatom, egy egész életnyi leosztott szerep, mondhatni forgatókönyv jött vele együtt, és mindegyik pont olyan valóságos volt, mint az összes többi.

 

Nos,melyik valóság az igazi?

 

Mert amiben élsz, amikor elmondják, hogy ki vagy, és hogy kinek kell lenned, az legalább annyira élethű, mint amikor jött az ayahuasca hatására egy gondolatom, és hozzá egy tökéletesen raconális egész élet. Ami a fő tanulsága lehet a dolgoknak, az az, hogy mindig vissza kell kérdezni: biztos? Ez biztos én vagyok? Ezt biztos? Biztos ezt akarom? EZT biztosan én akarom.

Azt mondhatnád: minek ehhez ayahuasca?

És igazad is van. Félig.

Met ha idáig eljutsz, akkor tényleg felesleges, de én egyenlőre szenvedő embereket látok többet, akiknek van egy jó életük, de amikor valaki eléjük áll, és a legnagyobb szeretettel megkérdezi tőlük, hogy: "Mondd, szerinted hányszor hazudsz magadnak egy nap?" és őszintén válaszolnak, akkor azt mondják: "Csak egyszer.

Reggeltől estig."

 

 

Na erről van itt szó....

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr551194438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzemesEndre 2010.12.27. 02:04:48

Megéri a fájdalom egy tisztább világképért.

hanaura 2010.12.27. 20:34:06

Igen, ez így igaz.....de ettől még nagyon nehéz...és többnyire az élet csőbe is húzza az embert, ha előre látnánk néhány dologról, hogy MENNYIRE is nehéz, akkor bele se kezdenénk, akkor se ha a legnagyobb kincs van az út végén...szóval valamennyire úgy látom, hogy kisebb adagokban jön a jó...:)