ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Válasz

2009.06.17. 19:53 - hanaura

Egy nagyon kedves hölgy feltett néhány kérdést, amire amellett, hogy természetesen személyesen neki is válaszolni igyekszem, a publikus részét itt is leírom.

Sokszor leírtam, és még sokszor fogom: nem vagyok kémia tanár, se botanikus, se sámán-izé, szóval nem fogok semmi ilyesmit írni! :) Van nem kevés angol nyelvű oldal, talán ha lesz időm ki is keresek néhányat, ahol ezzel a témával ilyen perspektívából is találkozni, én csak egy egyszerű útkereső vagyok, aki valami nagyon hatásos segítségre talált rá, amit úgy hívnak: ayahuasca.

Dél-Amerikából eredeztethető ez a tea-kombináció, ott nem is csak gyógynövényként, hanem több helyen egyfajta szent növényként tartják számon.

Maga az ayahuasca szó jelentése: a lélek liánja.

A tea két fő alkotóelemből áll, a sámánok számtalan kiegészítő növényt is használnak, a standard tea azonban két fő elemet igényel.

A két hatóanyag, a kétféle növényből kinyerve a DMT és a MAO gátló. Ez utóbbira azért van szükség, mert a DMT orális fogyasztása konkrétan semmit nem eredményez! :) Szóval nagyon bölcsen találták ezt ki.

A két anyag eredetileg a banesteriopsis caapi és a psychotria viridis. Remélem jól írtam!:)

A másik változat, ami hatását tekintve ugyanez, azonban könnyebb beszerezni, az a pegemon harmala és a mimosa hostiliis.

Mindkét keverék legális, azaz a hónod alatt bátran hazaviheted! :) Én most itt nem fogok elérhetőségét írni ezeknek, de a neten aki keres, az talál!:)

Ami lényeges, hogy noha semmi gondom a szórakozásra használt drogokkal, ez nem az. Nem is drog és nem is szórakoztató, szóval mindenkit kérnék, ha valamiféle pszichedelikusnak mondott élményre vágyik, akkor szerezzen gombát vagy LSD-t, ha akar (természetesen erre se buzdítok), mert az ayahuasca egy nagyon erős dolog, ami kegyetlenül meg tudja kínozni az embert.

Az első a rosszullét. Minden egyes pohár teát nagyon erős rosszullét és garantált hányás követ. Az indiánok egyébként azt tartják, hogy az ember ilyenkor az egész életében "raktározott" hazugságait hányja ki. Nem tudom, hogy így van-e vagy nem, de hajlamos vagyok hinni nekik. Ez a rosszullét végigkíséri az egész alkalmat. Nem hal bele senki se, de nem játék!

A másik, hogy pszichésen annyira fel tudja tépni a sebeket, kicibálni a problémákat, hogy ez megint el kell, hogy gondolkodtasson egy józan gondolkodású embert, hogy biztos kell-e neki ez a dolog. Szóval az ayahuasca tényleg a legbelsőbb félelmekkel tud szembesíteni. Azaz nem "beparáztat", mert az egy valahonnan máshonnan jövő dolog, hanem megmutat valamit belülről, és ez a legnagyobb differencia. Az én tapasztalatom sok-sok anyaggal az volt, hogy sokat tudtak adni, de bezártak, és egy olyan szobába zártak, ami igen csak messze van attól, ami én valójában vagyok. Szóval én szerettem volna visszatalálni magamhoz, és ezt végig tudatosítottam magamban, minden egyes ayahuascázás alkalmával. Ez fontos szerintem, mert ezt a szó valódi értelmében senki se fogja élvezni, azt én garantálom. Ez egy olyan dolog, ami alaposan megkéri az árát.

Ugyanakkor megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr551191836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meneruwa 2009.06.29. 23:33:20

egy pici javítás: peganum harmala vagy szíriai rutafű

hanaura 2009.06.30. 12:24:22

Ahhh,ja most,most vettem észre,rosszul írtam!:)
Kösz,a javítást!