ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • annnnnnna: Szia, Sámánt keresek, hogy az elakadásaimban valódi segítséget kapjak. Olyan emberre van szükségem... (2019.06.23. 17:42) 5000 indok
  • Endre Juhász: Sziasztok! Egy megjegyzésem lenne a fenti írással kapcsolatban. Az ayahuasca italt egyértelműen te... (2019.03.09. 22:00) Különböző ayahuasca főzetek
  • Ihletett: Hol szerezzek sámámt? Egy fuvescigi beszerzesere sem vagyok felkeszulve mert nincsenek ilyen kapcs... (2018.07.09. 17:03) Nem kell a sámán !
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei

Közös hétvége

2009.06.12. 12:54 - hanaura

Techinkailag nagyjából összeállt a fejemben az ayahuascás hétvége, majd meglátjuk. Gomoanak is vannak jó ötletei, igazából nekem is ő dobta fel, aztán ahogy lenni szokott rendesen felpörgetett.

Nem fogok feldobni a Népszabadságabn hirdetést, hogy önismeréshez keresünk bátor ayahuascázni kívánó embereket. Ez egy komoly dolog, és nekem az az elgondolásom, hogy ezzel egészségtelen dolog akárkit is megtalálni. A normális - megint csak: szerintem -az, hogy valaki hall róla, utána néz, kutat, kapcsolatokat keres a dologhoz, mert ez nem egy kibaszott hétvégi buli.

A kibaszott hétvégi bulikat is szeretem!:)

Szóval nem azért.... :)))

Csak ez más, máshogy kell megközelíteni. Azt hiszem nemsokára össze lesz csődítve a csapat azzal a néhány emberrel akiket érdekel, kicsit ismerkedni. Az ember nem szivesen mezteleníti le a lelkét totálisan idegenek előtt.

Nem beszéltünk még Gomoaval erről, de valószínűleg egy komolyabb mennyiséget viszünk, valahova vidékre, úgy hogy addig folytathassuk, mélyíthessük, amíg jól esik.

Érdekes egyébként, hogy ahány pohárral iszik az ember, nem az van, hogy annál erősebb, mélyebb a dolog, hanem minden pohárral 5-ször erősebb a hatás! :) Köszönhetően a DMT és az antiMAO kapcsolatának. Amúgy, hogy valami konkrétat is írjak, most kísérleteztem azzal, hogy több részletben szedem be a harmalát, és a hatás nagyon intenzív így, főleg a normálisnak mondható aránynál jelentősen több harmalával, ami kicsit kevésbé vizuálissá, ugyanakkor jelentősen élményszerűbbé tette a dolgot. Jól sült el.

Aztán majd meglátjuk, mikor lesz itt az ideje, álmaim nője emlegette ezt a dolgot, én is nyilván, és akkor kitaláltuk, hogy fogunk együtt ayahuascázni. Hát, nagyon komoly dolog lesz, az egyszer biztos....

Kivárjuk!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr171180847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackanemone 2009.06.12. 22:26:15

Szia! :-)

Az aya az a dolog, amiről már én is olvastam, és akármilyen csábítónak tűnik a "gyógyszer" ereje, az oda vezető út valahogyan nagyon erősen visszataszít attól, hogy egyszer ki merjem próbálni. Mondjuk gondolom direkt az erőseknek lett "kitalálva", de inkább megalkotva. Ettől függetlenül mindig irigyelni fogom a bátrakat. :-)

hanaura 2009.06.12. 23:20:18

Hmmm,hát azzá válhatsz Te is!
De ja értelek,én is még mindig félek kicsit,akárhányszor használom.De ez elmúlik,csak meg kell "benne" bízni,és nem kell védekezni egy olyan dolog ellen,ami garantáltan erősebb:)
Ami meg a fizikális részét illeti,a hányás és ezek...túl lehet élni...

Na de majd egyszer elcsábulsz!
Erre senki nem tud és nem is szabad,hogy rá akarjon beszélni,de aztán egy ponton túl az ember amikor kiáll a medence szélére mert már annyira vonzza a víz,és tudja,hogy jó neki,és akkor zsuppppsz!:)

blackanemone 2009.06.12. 23:42:37

Igen, számomra a fizikális része a kevésbé vonzó... Amúgy a tudatomat bármikor nagyon szívesen módosítom meg tágítom. Csak amikor az ember lelkét szétszaggatja valami és rájön dolgokra, nem biztos, hogy kellemes, ha a szervezetét is annyira legyűri az a dolog. Én például nagyon nem szeretek hányni. Persze ez személyes vélemény, de gondolom ezzel mindenki így van. Csak az én fejemben nehezen áll össze a kép, hogy ami ennyi fizikai szenvedéssel jár, az hogy a csudába lehet jó. De mivel csinálják, biztosan az. :-)

hanaura 2009.06.13. 00:42:18

Az tuti!:)


VAn egy pont amin túl annyit képes valami adni,hogy a pokolig is elmegy az ember,és valahogy megtapasztalja,hogy annyira lehetetlenség szenvedni,hogy ne érje meg a dolog.És tényleg!:)


De a fizikai része együtt jár a lelkivel,az egész egy nagyon katartikus szembesülés,ami nagyon sokat ad.

Mondjuk hja,a gomba pl egyszerűbb...:)


És nincs hányás!:))