ayahuascareality

Az oldal az Amazonas medence sámánvilágával foglalkozik, az ottani spirituális világot, törzsi rituálékat, szokásokat próbálom egy befogadható, olvasható formában bemutatni itt. Ebbe a világba tartozik a természet, az elemek tisztelete, a dohány és a többi szent növény, orvosság, köztük az ayahuasca. Az "ayahuasca" az Amazonasi kecsua kifejezés, aminek számos fordítása létezik, mint a "lélek liánja", a "halottak indája", a "kis halál", a halál kötele", stb. Ez egyike a számos névnek amivel illetik. Mondhatni a legelterjedtebb. Maga az ayahausca egy, az Amazonasi törzsek által kultivált szakrális orvosság, amit vallásos céllal, szertartásos jelleggel vesznek magukhoz a bennszülöttek, egy ehhez tartozó, családonként változó rituálé keretében. Számtalan eltérő részletű szertartás ismeretes, családi titkok, különlegességek, amit a sámánok többnyire bizalmasan kezelnek, mivel ez a munka komoly felelősséget igényel. Dél-Amerikában több úgynevezett szinkretikus egyház is felbukkant, akik (többnyire keresztény)vallási gyakorlataik alapjának tekintik az alkalmankénti teafogyasztást, rituális jelleggel, közösen énekelve. Utóbb nyugati orvosok is elkezdték alkalmazni, például olyan szenvedélybetegségek kezelésére, mint például függőségek, traumák. Az ember a szertartás ideje alatt rituálisan elfogyasztott gyógytea hatására gyakran fizikai rosszullétet tapasztal, gyakori, hogy ki is hányja az elmondások alapján kellemetlen ízű teát. Erről több törzs, jellegzetesen a shipibo azt tartja, hogy az ember gyakran a félelmeit, a hazugságait hányja ki. Emiatt aztán nagy becsben tartják ezt a fajta tisztulást, noha nem feltétele a megtisztulásnak. Ezután mintegy látomás formájában egy szellemi utazáson vesz részt, amit érzelmek, felismerések, képek kísérnek. Különbözőségét abban tartják az első pillanatra hasonlónak tűnő hallucinogén szerekkel szemben, hogy nem egy mesterséges világba kalauzolja a gyógyulni vágyót, hanem önnön belső világába, ahol szembesül örömével, bánatával, boldogságával, és legbelsőbb félelmeivel is. Emiatt azt tartják, az utazás gyakran megviseli az embert pszichikailag. Nem ritka az újjászületés élménye, ami után a szertartáson részt vevő képes valóban megszabadulni a korábbi terheitől, nehézségeitől. Az Amazonas-beli indiánok azt tartják róla, hogy egy csodálatos gyógyszer, aminek a segítségével az ember kapcsolatot teremthet nem csak saját belső létével, hanem a szellemvilággal is, és szembenézve minden terhével, félelmével, megszabadulhat azoktól. Eddig sem pszichikai, sem fizikai függőség nem ismert, továbbá semmilyen mellékhatás nem került dokumentálásra.

Friss topikok

  • magnapress: Üdv. Én már régóta keresem a lehetőségét annak, hogy hogyan tudnék részt venni egy Ayahuasca szer... (2017.10.22. 12:36) 5000 indok
  • Péter Kobza: Szia! Ahogy látom már 7 éve ennek a postnak, de azért remélem még jelzi hogy írtak hozzá! Én egy k... (2017.08.21. 15:02) Ayahuasca főzés
  • Zoltán Morta: A videókon a Tensegrity gyakorlatai láthatóak. Mostantól Budapesten a Jurányiban keddenként részt ... (2016.09.08. 03:26) Castaneda fimjei
  • Red Pill: Az sem igazán tiszta, hogy mit ért a cikk szerzője az alatt hogy a bufo alvarius mérge egy megoldá... (2016.04.22. 22:53) Egy garantált módszer az ayahuasca tea okozta hányás ellen
  • Vepvavet (törölt): (Nem tudom mennyire hangzik elrugaszkodott dolognak blogbejegyzést írni, egy másik blog komment zó... (2015.12.13. 20:15) Látomás keresés

Egy garantált módszer az ayahuasca tea okozta hányás ellen

2009.10.15. 03:43 - hanaura

Címkék: bufo

A google képtalálatai alapjár ez egy Bufo Alvarius béka. Ez az a béka fajta, amelyiknek a teste 5MeO-DMT-t tartalmaz, azaz egy fajta kikristályosított DMT-t ami a Mimosa Hostilis illeve a Psychotria Viridis fő hatóanyaga, mely növények pedig az ayahuasca néven ismert tea egyik fő alkotóelemeként ismeretes.

Az interneten számos leírás található erről a különleges jószágról, illetve a teste által termelt DMT "megcsapolásáról" egészen eltérő véleményekkel azzal kapcsolatban, hogy vajon a békának ez jó-e. Természetesen ilyen alapon megkérdezhetnénk a Banistreiopsis Caapi liánokat is, hogy esetleg beleugranának e a fazekunkba, de azért én érzek különbséget. Más szóval nem tudom, hogy lenne-e szívem kapargatni szegény békát. Ebben szerepet játszhat, nem éppen objektív módon a béka rajongásom is, ezt elismerem.

A kép találatok között egészen eltérő külsejű békákat találtam, amik a szövegek tanulsága szerint mégis közeli rokonok, de én ezek között a kuzin békák között elég nagy különbséget véltem felfedezni, még így, teljesen amatőr békológus fejjel is. Úgyhogy a kép ábrázolhat akár egy sziámi macskát is..:)))

Talán, ha lehetőség lesz, utána nézek ezeknek az állatoknak, igazából csak egy szép, jól kivehető képet kerestem a fejemben kavargó 3-4 sor szöveg mellé.

Meg kell jegyezzem, hogy az állat iránt tanusított rajongás még kevés a honosításhoz, ne felejtsük el, hogy a Bufo Alvarius nem éppen a mi országunk szülötte, és ha célunk nem a "ne dögöljön meg"  kategória jóindulattal alulról karcolgatása, hanem esetleg az "érezze jól magát, hát mégis csak egy állat, egy élőlény" szféra elérése, akkor ajánlatos kétszer is átgondolni még a tettlegesség előtt ezeket a fajta birtoklási vágyakat. Viszonylag nehezen vásárolható egyébként, amiben szerény magánvéleményem szerint szerepet játszhat az is, hogy aki ilyet vásárol, az nem éppen biológia órára készül, ami lássuk be, egy könnyen kihasználható igény néhány túlságosan éhes kereskedő számára.

Félre értés ne essék, senkit nem akarok lebeszélni vagy megfosztani a vágyaitól, amikor megláttam ezt a képet, bennem is megmozdult, hogy de jó lenne egy ilyen béka az otthonomba, de azért ez nem ilyen egyszerű. (Mellesleg, ha meg is van, nem olvastam tüzetesebben utána, de úgy sejtem nem éppen abból áll az általa termelt DMT tudattágításra való felhasználása, hogy nyalogatja az ember szerencsétlen állatot.)

 

A témáról bővebben a daath2 fórumán olvashattok a www.daath.hu/showTopic.php címen. Mindenképpen ajánlom, mert nagyon sok nálam sokkal több ismerettel rendelkező fórumozó tesz hozzá nem keveset ehhez a kétség kívül izgalmas témához.

Az olvasni való mellé találtam egy ismeretterjesztő, elég vidám hangulatú angol nyelvű videót a Bufo-ról.

A bejegyzés trackback címe:

http://ayahuascareality.blog.hu/api/trackback/id/tr531451142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

meneruwa 2009.10.15. 09:29:09

anno én még úgy olvastam hogy a toxikus hatásért a bufotein a felelős vagy azóta már vannak újabb kutatási eredmények? ha tényleg jártas vagy a békákban :) hatóanyag területén írhatnál pár szót róla. addig megosztok egy kis gondolat foszlányt. Persze itt rögtön le is védem mégha marhaság is de hát ugye az emberi elme határtalan. Szóval régebben "elmélkedtem" a népmesék - "samanizmus" közti kapcsolatokon s akkor bevillant a királylány és a béka esete mikor csókolgatja s az szép herceggé változik. Nah mi van ha nem csókolgatta hanem nyalogatta s a tudatállapot változás miatt "hallucinálta" azt hogy a béka herceggé változtott. Esezmbe jutott egy másik brekkancs is, ami hasonlo hatást okoz mint az "aya". A páciens testét megégetik egy ponton, majd a békráól lehámoznak egy pici "méreganyagot" ezt rányomják az égett részre ahol olyan gyorsan felszívódik, hogy egyből dobja a taccsot az ember. :) nem akarok hülyeséget mondani hogy mire használták ezt a mérget, ha megtalálom a filmet utánanézek.

hanaura 2009.10.15. 10:12:39

Én nem vagyok biztos ebben, hogy ezeknek a történeteknek akármi valóságalapja van, viszont hiszem, hogy igen!
Sokfelé csavarodott ezeknek a népi dolgoknak a liánja, ha stílusos akarok lenni, szóval biztos semmiben nem lehet az ember.Szerintem.De ettől még úgy érzem, valahol, valahogyan ez az igazság.

Az egyéb infókat pedig holnapra pótlom, köszi az ötletet!

messalina 2009.10.16. 00:14:25

:-]] na jó, ez egyre rosszabbul hangzik. Emberégetés, béka kapargatás.. :-b Én inkább maradnék a növények bántalmazásánál, ha már muszáj.. :-b

meneruwa 2009.10.16. 09:05:23

s akkor tényleg kb itt kell megkérdezni a kedves ős sámánoktól azt, hogyan jöttek rá ezekre? Mert azthiszem ez a legfontosabb kérdés s nemcsak az ayahuasca-val kapcsolatban hanem a többi tudatmódosítóval kapcsolatban is. Mert ugye senki nem hiszi hogy végigpróbálták az összes növényt a Földön s amint ezt elvetettük kell legyen valami ősi tudás is benne (bár kicsit sci-fi-sen hangzik)amit valakik átadtak....

Red Pill 2016.04.22. 22:46:50

A Bufo Alvarius mérge 5-meo-dmt-t tartalmaz, amíg az ayahuasca főzet nn-dmt-t. A két anyag bár közel áll egymáshoz hatásában rendkívül különböző. A 5-meo-dmt alig okoz hallucinációkat viszont a gondolatmenet a hatása alatt a klasszikus pszichedelikus jellemzőket mutatja. Az nn-dmt rendkívüli, színes, geometrikus és egyéb hallucinációkat okoz. Képbe kéne tennie magát a tisztelt cikk írónak ezekkel a dolgokkal kapcsolatban.

Red Pill 2016.04.22. 22:53:36

Az sem igazán tiszta, hogy mit ért a cikk szerzője az alatt hogy a bufo alvarius mérge egy megoldás az ayahuasca okozta hányás ellen. Ha esetleg arra gondol, hogy a békaméreg használatával az ayahuascához hasonló hatásokat lehet elérni az más, de akkor a megfogalmazás nem sikerült jól, és hát maga az állítás sem kerek az előbbi kommentemben leírtak miatt. Ha valaki nem akar rókázni a főzettől de érdekli a dolog, az tanuljon meg dmt-t kivonni mimosa hostilis gyökérkéregből. Az interneten hemzsegnek az angol nyelvű leírások a módszert illetően. Aki egy pörköltet meg tud főzni az képes dmt-t előállítani gyökérkéregből egy pár háztartási vegyszer használatával. Természetesen sem a módszert sem az anyagokat nem fogom ide leírni, mindenki kutassa fel a feírásokat maga, különben meg sem érdemli.